petak 1. avgust 2008.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Imao sam dogovor sa SAD!

Prvo pojavljivanje Radovana Karadžića pred sudskim većem u Haškom tribunalu

Imao sam dogovor sa SAD!

Ne dovodim u pitanje Sud, već želim da objasnim zašto se ovde pojavljujem tek sada, a ne 1996, 1997. ili 1998, kada sam nameravao da se predam. Lovljen sam sa namerom da budem likvidiran, a ne uhapšen. To se događa od 1996, otkako su moji ovlašćeni predstavnici od Holbruka dobili ponudu u ime SAD. Moja obaveza bila je da se povučem iz svakog vida javnog života, pa čak i književnog, kako ne bih ometao ni na koji način sprovođenje Dejtonskog sporazuma

BEOGRAD - Radovan Karadžić po prvi put posle 12 godina pojavio se pred očima javnosti. Pred pretresnim sudijom Alfonsom Orijem u sudnici broj 1 Haškog tribunala, bivši predsednik Republike Srpske otkrio je svoje ostarelo lice, potvrdio identitet i ponovio više puta najavljivanu odluku da će se pred haškim sudom braniti sam.

Tokom prilično dosadnog sudijskog izlaganja o pravima optuženog i u kratkom predočavanju 11 tačaka optužnice za koji se lider bosanskih Srba tereti pre ovim sudom, Karadžiću nije dozvoljeno da do kraja iznese svoju, na četiri strane, ispisanu zabrinutost za sopstveni život.

- Strahovao sam da ću zbog dogovora sa nekadašnjim američkim izaslanikom Ričardom Holbrukom biti likvidiran. Ne dovodim u pitanje Sud, već želim da objasnim zašto se ovde pojavljujem tek sada, a ne 1996, 1997. ili 1998. godine kada sam nameravao da se predam. Sve vreme sam lovljen s namerom da budem likvidiran, a ne uhapšen. To se događa od 1996, otkako su moji ovlašćeni predstavnici od Holbruka dobili ponudu u ime SAD. Moja obaveza bila je da se povučem iz svakog vida javnog života, pa čak i književnog, kako ne bih ometao ni na koji način sprovođenje Dejtonskog sporazuma. Obaveza Amerike bila je ... - naglo je prekinut.

- Ne. Nije vreme za to. To je važna tema za vas, ali nećemo o tome na prvom pojavljivanju - usprotivio se sudija Ori daljem izlaganju.

SVI ZNAJU GDE SAM

Na pitanje sudije da li želi da Sud obavesti nekoga od njegove porodice ili prijatelja da se nalazi u Sheveningenu, Karadžić je nasmejao prisutne:
- Ne verujem da postoji bilo ko ko ne zna da sam ovde!
- Da li želite da se obavesti ambasada države kojoj pripadate - upitao je sudija.
- Smatram se državljaninom Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Srbije i Crne Gore. Već sam na aerodromu video srpskog ambasadora, dok sam se sa predstavnikom BiH pozdravio. A ako u Crnoj Gori ne znaju gde se sam, neka ih neko obavesti - odgovorio je optuženi.

TUŽILAC PROTIV SAMOSTALNE ODBRANE

Karadžić je rekao da su brojne neregularnosti pratile njegovo pojavljivanje pred Tribunalom.
- Iako imam nevidljivog savetnika, odlučio sam da se sam branim. Odričem se mogućnosti da imam savetnike u sudnici - samouveren je Karadžić, kojeg iz Beograda podržava njegov pravni tim sastavljen od advokata Svetozara Vujačića i Gorana Petronijevića, i savetnika akademika Koste Čavoškog, Smilje Avramov i Milivoja Ivaniševića.
- Mi ćemo se usprotiviti tome! Delikatno je i rizično da se optuženi sam brani u ovakvom predmetu - pobunio se Bramerc.
- Podrazumevam da sam se izjasnio da ću se sam braniti ne samo tokom ovog prvog pojavljivanja, nego i tokom celog procesa, bez obzira na to šta mislim o ovoj instituciji i o vama - nije se predavao optuženi.
- Onda zatražite takvo pravo zvanično i u pismenoj formi. Imate pravo da se branite sami, ali to nije apsolutno pravo - odgovorio mu je Ori.

- Dobro, onda mi dozvolite da iznesem brojne neregularnosti koje su pratile moje hapšenje - zamolio je optuženi.
- Imate dva minuta - neumoljiv je sudija.
- U Beogradu sam tri dana držan na nepoznatom mestu, bez prava na advokata i telefonski poziv. Civili su me čuvali skoro 72 sata od petka 18. do ponedeljka 21 jula. Nisam mogao da telefoniram ili pošaljem poruku kako me rodbina i prijatelji ne bi tražili po bolnicima ili mrtvačnicama - požalio se optuženi, ali je ponovo prekinut i posavetovan da preda veću sve u pisanoj formi. Kada je pružio papir koji je čitao, sudija ga je, međutim, upozorio na proceduru. Posle kraćeg „prepucavanja“ Karadžić je nastavio:

- Holbruk je, izgleda, i pokušao da ispoštuje dogovor. Neko iz Stejt departmenta pokušao je da optužnica bude povučena, ali se to ipak nije desilo, jer je tadašnji tužilac Goldston zapretio ostavkom. Još se bojim da mi je život ugrožen. Sve vreme sam bio lovljen da budem likvidiran. Ovde se radi o životu i smrti. Ne znam da li je Holbrukova ruka dovoljno dugačka da se pruži i u Tribunalu - zabrinut je optuženi.
- Da li sada imate primedbe na tretman u pritvoru? - interesovalo je sudiju.

- Bio sam i na gorim mestima - našalio se Karadžić.
Zabrinut i zbog najave glavnog tužioca Serža Bramerca da će proces biti ubrzan, optuženi je rekao: „Brzina je dobra za revolveraša, ali ne i za pravdu“. Upitan da li je pročitao optužnicu odgovorio je da je još proučava.

- Želite li da vam se pročita - upitao je Ori.
- Radije bih da dobijem novu koja je najavljena.

- Sud nije obavešten da se sprema nova optužnica. Tužilaštvo je od suda dužno da zatraži zahtev za proširenje - pogledao je u pravcu Bramerca predsedavajući.
- Trenutno radimo na njoj. Završićemo u kratkom roku i sve će biti podneto sudu - šturo je odgovorio glavni tužilac Tribunala.

Novi termin za izjašnjavanje o optužnici zakazan je za petak, 29. avgust.

- Ako to ne bude 28. avgust, nemam primedbi - pristao je Karadžić ostavljajući za sobom prećutnu nedoumicu da li zbog praznika Velika Gospojina ili zato što je u pitanju rođendan njegovog bratanca Dragana, koji tvrdi da ga je „skrivao“ poslednjih godina.

Pored Orija, veće će činiti sudije Kristina Van der Vingert i Bakone Džastis Moloto. Bivši predsednik RS tereti se za genocid, zločine protiv čovečnosti, kršenja zakona ili običaja ratovanja i teške povrede Ženevskih konvencija tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Prema optužnici koja je na snazi, on je između 1. jula 1991. i 30. novembra 1995, delujući individualno ili u saradnji sa drugim funkcionerima SDS i RS, učestvovao u izvršenju krivičnih dela, za koja ga optužnica tereti, u više opština u BiH.

EKSKLUZIVNO :Tekst sporazuma Karadžić - Holbruk

Obaveze

1. RK obavezuje se da će podneti ostavku na sve državne i partijske funkcije. Odluka stupa na snagu do isteka roka od 90 dana, koliko važi za ugovaranje neophodnih pojedinosti sa ostatkom rukovodstva. Ostavka mora biti neopoziva. Izvršiti uticaj na direktore u stranci kako bi bila olakšana ostavka i promena u hijararhiji.
2. RK do trenutka ostavke neće donositi partijske niti državne odluke, niti uticati na druge da ih donesu, ukoliko se one bave sledećim:
2-1. Ratne operacije na teritoriji BiH
2-2 Dislociranje civilnog stanovništva
2-3 Međunarodni ugovori - vojni, privredni, bezbednosni, regionalne integracije
2-4 Naimenovanje državnih, partijskih, regionalnih, kulturnih administracija, funkcionera
2-5 Dislociranje finansijskih sredstava
(važnost od 5.11.03:30)
3 RK će se povući iz javnog života. To podrazumeva nedavanje intervjua, izjava, (lično ili preko posrednika), neobjavljivanje(...nečitko napisano) političkih i aktuelnih problema
Obaveze 2
Vlada SAD obavezuje se da neće vršiti uticaj, direktan ili indirektan, na rukovodstvo SDS u smislu rasformiranja ove partije...
2. Vlada SAD stavlja na raspolaganje RK sumu od 600.000 $ u lokalnoj valuti. Suma je namenjena za održavanje trenutnog načina života RK i tekuće troškove u periodu od 6 godina
3. Vlada SAD stavlja na raspolaganje RK rezidencijalni objekat na lokaciji koja je dogovorena prethodnim usmenim dogovorom
4. Vlada SAD stavlja na raspolaganje RK fizičko obezbeđenje, ne manje od 6 ljudi
5. Vlada SAD dužna je da obavesti RK o svakom eventualnom ne rešavanju njegove bezbednosti.

Zaključne odredbe:
1. Ovaj sporazum je trajan.
2. Ugrožavanje Sporazuma od strane RK tretiraće se kao „ozbiljno narušavanje neformalnog sporazuma“ u smislu stava 3. tačka 25. „Internog pravilnika“ i u tom smislu će biti sankcionisano sa trenutnim rokom izvršenja.
3. Ugovor može biti raskinut sporazumno ili na inicijativu Vlade SAD.
Radovan Karadžić, Ričard Holbruk

Komentari

....Eto , pocinje sudjenje zabi jer nije htela da skace zmiji u usta ...Nije nista bitno osim nastavljanja stravicne antireklame srpstva i naravno , opravdavanje zlocina bombardovanja ...Brujace , barem nekoliko nedelja svetski mediji , obicnim ljudima ce se usadjivati :'SRBIN-CUDOVISTE " ---to "cudoviste ' im je zasmetalo da olako zagospodare Balkanom ...Hitler je bombardovao to "cudoviste "iz istih razloga ---naravno da nije Zagred , Prag , Budimpestu ---GDE SU HITLEROVI TEKKOVI DOCEKIVANI SA CVECEM [postoje dokumentarni snimci}
.....Prezivesmo Turske zulume , prezivecemo i ovo ...I , zar treba uopste da pominjem ko je kakvo mesto zasluzio u istoriji ?

Pazi,ladno imao dogovor sa Amerima ,"stranim dusmanima".Pa ko koga ovde....?

За Америку Радован Караџић је само још једна успешна жртва у пројекту уништавања Срба који Америка ефективно реализује од 1991. године.

Veliki patriota ovaj Rasko?????!!!!!! Cim mu je bilo ponudjena velika suma novca (600.000 Dolara) i lagodan zivot u Vili sa 6.obezbeduvaca,odmah je isti pod "HITNO" otarasio patriotizma,stvaranja R.Srpske, i delovanja u korist Srpskog naroda na tlu teritorije RS. Neverovatno,ali istinito!!!! Vidi se zasto se zalagao,samo gluvi,slepci i nemi to malo teze ukapiraju!!!! E, dok je nama takvih kao ovaj Rasko, Ratka i Hadzica, tesko nama!!!
Znaci,kada je bila u pitanju njegova zadnjica,ona je odmah potpisao dogovor (ako je potpisao?), a pitajmo se dali su istu sansu imale i zrtve koje su poubijane za vreme njegovog Predsedovanja u BiH???!!! Bilo kako bilo, na ovoj zemaljskoj kugli ce da mu sude ljudi, a potom ce Bog veliki da ga preuzme na odgovornost i on ce znati najbolje sta ce s'njim, tamo nema advokata i raznih Holbruka za razne dogovore i velike sume novca-samo da se zna?!

pa sta da kazem glup si kao prosecan otporas!

Prvo ovo je sazet i rekao bih preprican originalan dokumet. JA sam ga video na engleskom.
Ima tu mnogo vise stavki idetalja ali sada nije naravno momenat ni vreme ni mesto
da se to sve iznese. ni audio ni video verzija.
Drugo- Radovan je sazvao sednicu i trazio da svi dobro razmisle i donesu odluku
koju ce on postovati!
tako vam boga i oca recite mi sta da radim....
Odluka je donesena da Radovan to prihvati ponudu jer je to donosilo
sansu da se definitivno dogovori neki mir... ostalo je manje vise poznato...itd itd...

Prema tome nemas pojma a seres okolo kao grlica - znaci da si otporas.
Joj kukala ti majka za koju godinu!
Iskren savet - bezi daleko, jako daleko od srbije ako ti zivot mio....

Eh,hvala Bogu da Vas ima toliko ko prsti na jednoj ruci. Alo bre , kRadovan Karadza je Crnogorac a ne Srbin, a to sto tvrdis da si uspeo da procitas DOGOVOR kRadovan-Holbruk, samo dokazuje koliko je vredan taj usrani papir cim je stigao da ga i ti procitas!!! Pa papir trpi sve,mozes na njemu pisati sto ti drago,pa i da brises dupe sa njim, ali gde su zrtve,gde su golobradi mladici koji su zverski ispoubijani, ko ih je ubio, ko to nije sprecio ta ubistva iako je mogao, neces mi valjda reci da su napravili koektivno samoubistvo???!!! Alo bre covece Bozji, istina je sledeca: Preko 13000 hiljada zrtva u Srebrenici i okolini- Odgovorni= Vlast R.Srpske na celo sa kRadovanom Karadzom i kRatkom Mladicem i ostalom bagrom oko njih. Drugo, veliki broj Srpskih civila i nemocnih ispoubijani za vreme dok su oni Predsedovali i krali velike sume novca. Jedno je jasno ko sunce: Svi zlocinci trebaju odgovarati, ali moramo svaki svoj dvor ocistiti.Kada budemo mi ocistili nas dvor od ovakvih seronja,onda cemo imati i vise vremena i prostora da se borimo svim raspolozivim sredstvima da i drugi zlocinci dospeju tamo gde jeste sada ovaj kRadovan-Crnogorac. Tada nas niko nece moci etiketirati kao Drzavu koja krije zlocince,kao Drzavu koja opravdava dela tih seronja i td.Tada ce se pevati druga pesma,tada imamo otvoren obraz i konacno,tada mozemo komotno traziti da se pravda deli u celosti. CZ-99, glup si ko sajla.

cz99, pa ovaj otporas je undercover osuneceni balija ili neki is Tadicevih tajnih sluzbi koji reklamiraju svoje gazde. Mozda je i ona zmija sto vodi tadicevu reklamu.

Nisi vredan komentara-nauci prvo da pravilno pises "Zapato".

Velikoj stranci Otpor se ne svidja uzimanje novca hahahah A ko je njih prevozio unaokolo?

tebi je tesko sto si osuneceni imbecil.po tvom komentaru se vidi kosi i sta si.

Do juce sve "jugovici",moj do mojega,a danas srbende-kuronje.Do juce "hej sloveni",
a danas sveci pravoslavci...Ko ce s vama braco? Pa vi vekovima ne znate sta hocete!
Petsto godina je trebalo da se drznete na turskog osvajaca!!!Sporo palite,jos brze gasite!!!
Ali ste zato na recima.....ohohohoooooo

stvarno si glup, ne isplati ti se ni objasnjavati...

Zlocinacko kopile!!! Nije vredan ni komentara. Jos ce da pokusa da dokaze da su se zrtve u Srebrenici i na druga mesta same se ispoubijale!!! Cak nije ni Srbin vec Crnogorski olos za koga bi trebalo mi da sagnemo glave u svetu!!!

Za Boska: Reko ti ja pre neki dan da si prelezo zapalenje malog mozga sto se vidi u tvojim komentarimai nacinom tvog izrazavanja, ali imam sazaljenja prema tebi, Jer bolest je bolest.

Jeste blizu si. Imamo i slicne reakcije kod osoba, kojima je corpus callosum u znatnoj meri prerezan, unisten. Sve su pobrkali. Oni svoju majku nazivaju kurva, sebe smatraju kopiladima. Ali sto je nainteresantnije, u stanju su da rade, resavaju matematicke zadatke i jezik im je ostao cist. Jedini problem je sto im je sve nepovezano, ispremestano, jedan dan te psuju, potpuno podivljaju, drugi dan si im odlican. Jedan dan misle da dubis na glavi, a drugi put im izgledas da stojis na nogama. Prati ga, videces promenu za dan dva.

I zidovi su pametniji od tebe mecavo! Sta drugo reci o tebi, najlakse je tebe opisati kakav si covek i to u tri reci: Glup kao sajla!!!

E, "јуначе", да ли ти ишта видиш, или си слеп од мржње према Србима. Теви мора да је "историјски" оправдано убијати Србе, а да Срби немају право на одбрану.
Да скратим, јер си ти очигледно слеп пред ХИЉАДАМА чињеница када се Срби убијају:
НИЈЕ Радован "злочиначко" копиле, него српски великан који је организовао Србе да се одбране од новог Јасеновца и коначног истребљења у БиХ.
Ти си "Бошко", како се лицемерно кријеш иза српског имена, да употребим твој речник, дакле, ти си МУЏАХЕДИНСКО КОПИЛЕ.
АМИН!

Ti si ocigledno prelezao nekakvo ostecenje leve hemisfere kortexa, gde se nalaze centri za elementarno rezonovanje. Gresis sto si u oporavku odmah otisao na Internet, najbolje bi ti bilo da pocnes od malih pomaka. 1 + 1 = ?

Bosko, budi dosledan, zasto komentarises?!

Sta reci na sve ovo. Pravda je spora ali ipak dostizna. Poenta ovog suda u Haagu je da se svi eventualni i buduci "Karadzici" dobro zamisle prije nego se upuste u slicnu avanturu. Sto se tice navodnog sporazuma sa Holbrookom, ja tu ne vidim nista sporno. Iz odredbe br. 3 se moze zakljuciti da je ugovor "raskinut" na inicijativu Vlade SAD.

E bas si mi ulepsao dan !

Pogotovo sto si lepo rekao da je poenta suda da se ucutkaju Kradzici mladici,
i ostali buntovnici protiv kolonizacije i aneksije Srpske zemlje....

Jedino sto zi zaboraio magarcino jedna da je ovo "kadija te tuzi-Kadija ti sudi" sud
i nemoj da vlazis da je to "pravda".. VIdemo sta je pravda kada se digne kuka i motika
u celom istocnom svetu protiv propadajuce imperije...

Bolje cuti i kaki tiho, da te ne bi progutao vetar nove osvete...
ne laprdaj okolo ko kikirez ...

Sta rade od celokupnog srpskog rukovodstva, a genocid je nekoliko puta izvrsen nad srpskim narodom. Ali, sve ima svoj kraj. I ti sadanji poslusnici nikada nisu licili na Srbe.

ovo crnogorsko kopile,jos se i smeska pred sudijama.....kao dobio nagradu.....a ne pobio na hiljade nevinih zrtava....tek sad kad tu gde je,znace sta je uradio........sanjace one golobrade mladice....koji su streljani njegovom zaslugom po bosni.presudu neka donese sud u hagu, dok izvrsenje kazne usred sarajeva......da visi u neko staro konopce.

Vi gos.ili gdja.ste u redu,iako nemozete da sakrijete jedan strahovito nizak stepen nekulture i svih mogucih kompleksa, ali me cudi da moderator ove stranice objavljuje ovkve i slicne uvredljive komentare!

Odredba 5 bis: Vlada SAD se obavezuje da snabdeva Dr Dragana Dabica najkvalitetnijim viskovima koji se mogu naci na trzistu.

on kaze obavestite sve ali kosovo ne spominje, da li to znaci da karadzic priznaje kosovo.
u zabludi sam!!!!!!!!!!
poz. milorad

milorade, pa on je poreklom iz crne gore a oni se spremaju da priznaju kosovo i normalno da i on za to.
dule

Covjece pa on je prevario i sopstvenu porodicu a ne da ne pristane na nezavisnost kosova. Sve bi napravio da se docepa slobode.
sve naj..................nina

Dosta bre vise kuknjave i trtomudjenja zbog ovog ociglednog salabajzera, koji je kroz ceo zivot lagao i mutljavio, a jadni narod se palio na njegovo "herojstvo". Kakvo herojstvo, znaci priznao je na Dejtonski sporazum ne zato sto je to dobro za Srbe, vec zato sto je napravio "deal" sa Holbrukom. O, bas mi ga je zao i ako su ga ispalili...

Nego, sta mislite, ko ce da padne sledeci, Mladic ili Hadzic? Mozda da otvorimo kladjenje u Las Vegasu, posto tamo ljudi mogu da se klade bukvalno na sta hoce (npr., ko ce postici prvi gol i u kojoj minuti)?

Nema Srbin razloga da saginje glavu ni pred kim. Nikad Srbi ne mogu uciniti dovoljno zla drugima da im vrate za sve zlo ucinjeno sebi. Nema spustanja glave. Neprijatelj, kad je jaci, ima prirodno pravo da te ubije, a i da ti sudi kad te ne uspije ubiti. E, ali sa moralne strane, neprijatelj nema pravo da ti sudi, jer kao neprijatelj, nije nepristrasan. Sudu, ako nije pravda, nemas moralnu obavezu da se pokoris. A ovaj, haski, nije pravda. Nama sude isti oni koji su nas ubijali, i ja ne saginjem glavu pred gorim od sebe. Ja da saginjem glavu pred Amerikancima, koji su genocid izmislili, drzali ljude robovima do prije 150 godina, bacali atomske bombe na ljude; ili Holandjanima, koji su izmislili aparthejd i najveci su rasisti pod kapom nebeskom; Svabama koji su dva puta samo u proslom vijeku unistili pola Evrope; Englezima koji su tlacili pola zemaljske kugle vijekovima? Pred takvom duhovnom zgadijom ja, Srbin, da saginjem glavu? Ja im mogu priznati politicku superiornost i i zavidjeti im na nacionalnim uspjesima, na lovi kojom mogu da za EU vizu naguze pola srpske nacije, ako zanemarim svu nevinu krv koja je prolivena radi tih dostignuca. Mjereno arsinima materijalnih dostignuca, svi oni su daleko ispred nas. Ali stid je moralna stvar, a moralno, oni su crvi.
Igrom istorijskih okolnosti, usljed nase politicke nespretnosti i nedostatka rodoljublja i politicke vizije srpskih vodja, mi smo ostali usamljeni na jednoj strani. To se desilo i Hristu.
Ja se stidim bivsih poturica, bivsih unijata, bivsih arnautasa, raznih Djukanovica, Brkovica, Divjaka, Tadica, Dinkica, Milosevica, Srdje Popovica, Petra Lukovica i slicnih Pavelica.
Na Karadzica i Mladica sam ponosan.