četvrtak 1. jul 2010.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Dačić: MUP od "drugog organa" obavešten o atentatu na Nikolića

Dačić: MUP od "drugog organa" obavešten o atentatu na Nikolića

Ni MUP, niti policija nisu davali nikakvu informaciju medijima, kaže Ivica Dačić. Analitičari pozdravljaju uvođenje obezbeđenja za Nikolića, ali smatraju da mu poslednji događaji idu na ruku jer jača rejting

BEOGRAD - Informaciju o pripremi atentata na predsednika Srpske napredne stranke Tomislava Nikolića MUP je dobio od "drugog državnog organa", izjavio je ministar policije Ivica Dačić i dodao da MUP Srbije proverava tačnost ovih navoda.

- Ni MUP, niti policija nisu davali nikakvu informaciju medijima. Kad kažem MUP, mislim, znači, i na ministra i na ljude koji se nalaze na čelu uprava bitnih za ovu oblast - naglasio je Dačić na sednici skupštinskog Odbora za odbranu i bezbednost.

Radikali su najavili da će podneti krivične prijave protiv medija koji su objavili, kako kažu, lažnu informaciju da je predsednik SRS Vojislav Šešelj naručio ubistvo Nikolića.

Dačić je objasnio da je MUP Srbije nudio saradnju liderima svih političkih stranaka, kada je reč o njihovoj bezbednosti. Bivši premijer Vojislav Koštunica je odbio celodnevno policijsko obezbeđenje i obezbeđuje se po mestu stanovanja, rekao je Dačić.

Takođe, policijsku zaštitu imaju Čedomir Jovanović, Vuk Drašković, a posle napada na predsednika Nove Srbije Velimira Ilića, dodao je Dačić, bilo je razgovora i sa njim. Predstavnici drugih stranaka, budući da su na državnim funkcijama, nalaze se u režimu obezbeđenja objekata i ličnosti.

"Tomislav Nikolić je do sada bio obezebeđivan po mestu stanovanja, a posle informacije da je planiran atentat na njega, on ima celodnevno policijsko obezbeđenje", objasnio je Dačić.

Kruševačka policija potvrdila je da su prilikom obezbeđivanja vidovdanskog mitinga opozicije u Kruševcu bile preduzete vanredne mere zbog mogućeg atentata na lidera SNS-a Tomislava Nikolića. Načelnik Policijske uprave u Kruševcu Miljan Petrović kazao je agenciji Beta da je "policija imala informaciju da je moguće ugrožavanje bezbednosti učesnika mitinga" te da je shodno tome značajno pojačala bezbednosne mere.

"Ogromno sopstveno obezbeđenje" policije u Kruševcu

"Obezbeđenje je bilo na najvišem nivou, iako učesnici to nisu mogli da primete, a angažovane su i ozbiljne rezervne snage spremne da hitno reaguju u slučaju nekog incidenta. Srećom to nije bilo potrebno", precizirao je Petrović.

Regionalni poverenik SNS-a za Rasinski okrug Bratislav Gašić, kome je bila poverena organizacija mitinga, danas je na konferenciji za novinare kazao da je do 40-minutnog kašnjenja opozicionog skupa u Kruševcu došlo zbog mera zaštite.

- Tek kada smo dobili potvrdu da je maršruta kojom treba da prođe Tomislav Nikolić potpuno bezbedna, sproveli smo našeg predsednika do bine i ja se izvinjavam učesnicima što su toliko morali da čekaju na početak - kazao je Gašić.
Nikolić je u ponedeljak uveče, umesto iz zgrade Doma sindikata kako je bilo najavljeno, do bine stigao iz suprotnog smera, u pratnji Aleksandra Vučića i organizatora, probijajući se kroz masu ljudi stisnutih uz ogradu ispred bine.

Gašić je kazao da su informaciju o mogućem atentatu na lidera naprednjaka dobili u petak, te da su zbog toga angažovali i "ogromno sopstveno obezbeđenje".

Analitičari: Toma pojačao rejting

Analitičari si mišljenja da je dobro to što su državni organi ozbiljno shvatili pretnje smrću upućene Tomislavu Nikoliću i što je kao predsednik opozicione stranke dobio policijsku zaštitu. Ipak analitičari smatraju da bi najnovija dešavanja mogla da utiču i na poboljšanje rejtinga SNS.

Slobodan Antonić ocenio je da bi pretnje upućene Nikoliću mogle da skrenu dodatnu pažnju na njega i predstave ga "kao neku vrstu žrtve i time poboljšaju imidž stranke koju vodi", a istovremeno SRS i njen lider će dobiti negativne poene, jer se dovode u vezu sa poručivanjem atentata, pretnjama i "kriminogenim miljeom".

Analitičar Milan Nikolić takođe smatra da bi informacije o tome da je Nikolić životno ugrožen mogle da povećaju rejting SNS-a. On je, međutim, ocenio da je za rejting stranke ipak presudan bolji život građana, zaposlenost, veće plate, bolji obrazovni, zdravstveni sistem, "a ne situacija u kojoj je neko u opasnosti".

AG