četvrtak 1. jul 2010.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > D. Mihajlović: Beba vodio paralelnu vlast zajedno sa kriminalcima

BIVŠI MINISTAR POLICIJE PONOVIO OPTUŽBE

D. Mihajlović: Beba vodio paralelnu vlast zajedno sa kriminalcima

Vladimir Popović Beba, Čume i Legija su donosili vrlo bitne odluke o postavljanju kadrova po Ulemekovoj želi - Boška Buhe, Milorada Bracanovića i drugih. Sa nemačkom službom bezbednosti Popović je razgovarao o Đinđićevoj bezbednosti bez mog, odnosno znanja policije, izjavio Dušan Mihajlović

BEOGRAD - Bivši ministar policije Dušan Mihajlović danas je na suđenju ponovo optužio nekadašnjeg šefa biroa Vlade Srbije za informisanje Vladimira Popovića Bebu da je sa tog mesta, zajedno sa kriminalnim strukturama u državi, vodio paralelnu vlast mimo Vlade i DOS-a.

"Ove ocene sam izveo iz knjige Popovićevog svedočenja na suđenju za ubistvo premijera Zorana Đinđića koju je izdao Helsinški odbor", precizirao je Mihajlović na suđenju u Prvom osnovnom sudu u Beogradu, gde mu se sudi po Popovićevoj tužbi za klevetu. Mihajlović je na suđenju, na kom Popović nije prisustvovao zbog, kako je rečno, poslovnih obaveza u inostranstvu, pročitao delove knjige u kojima Popović govori o sastancima sa nemačkom obaveštajnom službom koja se brinula za Đinđićevu bezbednost, kao i sa predstavnicima engleske ambasade u Beogradu.

"Iz ovih navoda sam zaključio da se Popović bavio Đinđićevom bezbednošću iako to nije bilo u njegovoj nadležnosti", rekao je bivši ministar policije u Đinđićevoj vladi. Na dalje je čitao delove svedočenja iz kojih je, kako je naveo, zaključio da je Popović uvek bio prisutan kada "su tu osuđeni za organizovanje Đinđićevog ubistva Milorad Ulemek Legija i svedok saradnik Ljubiša Buha Čume".

Beba je, prema tvrdnjama Mihajlovića, zajedno sa Legijom i Čumetom odlučivao o postavljanju visokih policijskih i bezbednosnih kadrova - po Ulemekovoj želi - Boška Buhe, Milorada Bracanovića i drugih.

"Cela ova knjiga svedočenja dokazuje moje tvrdnje da je paralelno sa DOS-om i kasnije Đinđićevom vladom postojala vlast (bez znanja DOS-a i Vlade) i tajni politički život u kome su glavni akteri bili Popović, Buha, Ulemek i drugi kriminalci", rekao je Mihajlović.

Njih trojica su, kako je naveo, donosili vrlo bitne odluke o postavljanju kadrova, sa nemačkom službom bezbednosti Popović je razgovarao o Đinđićevoj bezbednosti bez njegovog, odnosno znanja policije... "Ovo nisu neka moja saznanja, ja sam samo protumačio ono što je izašlo iz usta Bebe Popovića", naveo je Mihajlović. Objašnjavajući šta ga je navelo da da izjave zbog kojih je tužen, Mihajlović je rekao da su to bile političke izjave bivšeg šefa biroa za informisanje magazinu Status, pa je neke od njih pročitao na suđenju.

"Moj temperament i karakterne osobine nisu za politički život Srbije, zato nisam bio član Demokratske stranke, ali sam ih pomagao 10 godina i učinio sam za tu stranku više nego celo današnje rukovodstvo na čelu sa Kenom", navodi se u Popovićevoj izjavi Statusu, a Mihajlović je danas pojasnio da je Ken predsednik Srbije Boris Tadić.

Popović je tužio Mihajlovića jer je, kako se navodi u tužbi, u "okviru organizovane medijske kampanje" u periodu dužem od mesec dana 2007. godine, u 47 tekstova, intervjua i izjava, "na najgrublji način klevetao bivšeg šefa vladinog Biroa za informisanje, u vezi s njegovom ulogom u vladi pokojnog premijera Đinđića". U tim tekstovima Mihajlović je Popovića povezivao s organizovanim kriminalom i optuživao ga za izvršenje najtežih krivičnih dela.

Mihajlović se ranije pred sudom branio da je do zaključka da je Popović bio "šef mafije" došao iz njegovog svedočenja o sastanku koji je održan na Božić 2001. godine u prostorijama Popovićeve marketinške agencije "Spektra", kome su prisustvovali premijer Zoran Đinđić, Milorad Ulemek Legija i Buha.

"Pravi inspirator i organizator tog sastanka bio je Popović. Mafija ne sluša nikog drugog osim svog šefa, takvi ljudi se ne odazivaju na bilo čiji poziv niti idu svakome na noge. Ne želim i neću da verujem da su mafijaši slušali Đinđića, a da je Beba bio kurir. Moj zaključak je da je Beba bio šef i da ih je on spajao sa Đinđićem", kazao je tada Mihajlović iznoseći odbranu na ovom suđenju u januaru prošle godine.
Nastavak suđenja zakazan je za 8. oktobar.