petak 1. jun 2012.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Opet sukob na severu Kosova

Opet sukob na severu Kosova

ZVEČAN - Kfor je danas uklonio dve barikade u opštini Zvečan, a u sukobima u selu Rudare ranjena su i povređena najmanje trojica Srba i dva vojnika Kfora.

Akcija Kfora počela je u 8.40 kad su vojnici počeli da uklanjaju barikadu u selu Rudare. Kfor je tada potisnuo građane i novinare preko mosta na Ibru u opštini Zvečan, a iz pravca barikade čuli su se pucnji iz vatrenog oružja. Nakon početka akcije kod barikade, Kfor je potisnuo građane i novinare preko mosta na Ibru i zabranio svaki prilaz blokadi u Rudaru. Novinari nisu mogli da vide šta se dešava kod barikade, ali su kola hitne pomoći odvezla trojicu povređenih i ranjenih Srba.

Prema rečima lekara, jedan Srbin ranjen je metkom u butinu, život mu nije ugrožen ali postoji opasnost da izgubi nogu. Predsednik opštine Zvečan Dragiša Milović pozvao je Srbe i Kfor na smirivanje tenzija i ocenio da bi bilo dobro da predsednik Srbije Tomislav Nikolić primi delegaciju Srba sa severa Kosova nakon današnjih incidenata.

Nikolić se danas sastao sa odlazećim premijerom Mirkom Cvetkovićem i nekoliko ministara, a prema nezvaničnim saznanjima Bete, razgovor se ticao jutrošnjih incidenata. Pored Cvetkovića, na sastanku kod Nikolića, sa kog još nema saopštenja, bili su ministar odbrane Dragan Šutanovac, ministarka pravde Snežana Malović i ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović, kao i drugi članovi Saveta za nacionalnu bezbednost. I dok su tenzije kod Rudara popodne donekle smanjene, u severnoj Kosovskoj Mitrovici odbornici su odlučili da ponovo blokiraju prolaz Kforu i Euleksu.

Predsednik Opštine Krstimir Pantić rekao je da se Srbi osećaju ugroženo i da su međunarodne misije krenule u obračun sa Srbima na severu Kosova. Izvor Bete iz Euleksa rekao je da je Kfor tokom akcije u Zvečanu uhapsio nekoliko Srba i da će ih predati misiji EU.