subota 1. maj 2010.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Jeremić: Srbija osvetlala obraz u Šangaju

Jeremić: Srbija osvetlala obraz u Šangaju

ŠANGAJ - Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić danas je u Šangaju otvorio paviljon Srbije na Svetskoj izložbi Ekspo 2010, na kojoj učestvuje oko 190 zemalja i 50 međunarodnih organizacija i velikih kompanija. Posle više od 100 godina, Srbija je ponovo na Svetskoj izložbi, i to u Šangaju, najvećoj u istoriji, podsetio je Jeremić.

- Imamo šta da pokažemo svetu, imamo na šta da budemo ponosni - naglasio je Jeremić pominjući kulturu, tradiciju, prirodu, sportiste, zemlju i narod, doprinos svetskoj istoriji i "ono što ćemo doprineti u budućnosti".
- Srbija je ovde, na Evropskom trgu, na najboljem mestu na Ekspu - rekao je Jeremić, koji je, posle obilaska paviljona Srbije, poručio da je "Srbija danas u Šangaju osvetlala obraz".

Cilj Svetske izložbe, na kojoj organizatori u narednih šest meseci očekuju 70 miliona posetilaca, jeste da "istraži puni potencijal urbanog života u 21. veku", uz osnovnu temu "Bolji grad, bolji život".

Osnovna tema srpskog paviljona, čija fasada ima motiv pirotskog ćilima, zasnovana je na delu naučnika Milutina Milankovića, poznatog i po najpreciznijem kalendaru ikada napravljenom, preciznijem 12 puta od gregorijanskog kalendara.

Paviljon Srbije zauzima 1.000 kvadratnih metara i nalazi se u neposrednoj blizini paviljona Belgije i Evropske unije, Španije, Nemačke, Francuske i Švajcarske.

Jeremić je posetio i paviljon Belgije i EU, koji je otvorio predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo, kao i paviljone Kine, Rusije, Španije i Poljske.