četvrtak 1. april 2010.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Pronađeni "kalašnjikovi" od 5. oktobra 2000.

POLICIJA OTKRILA ARSENAL PORED FABRIKE "IKARBUS" U BEOGRADU

Pronađeni "kalašnjikovi" od 5. oktobra 2000.

Oružje koje je pre 10 godina ukradeno iz policijske stanice Stari grad pronađeno u šumi pored autoputa Beograd-Zagreb, potvrdio Ivica Dačić

BEOGRAD - Oružje koje je 5. oktobra 2000. godine ukradeno iz policijske stanice Stari grad pronađeno je juče u šumi pored autoputa Beograd-Zagreb, potvrdio je juče ministar policije Ivica Dačić.
Policija je prekjuče u blizini preduzeća "Ikarbus" pronašla zakopane četiri automatske puške, dva snajpera i dva puškomitraljeza, koji su 5. oktobra 2000. ukradeni iz policijske stanice u Ulici Majke Jevrosime. Oružje su na toj lokaciji, kako se pretpostavlja, zakopali pripadnici "zemunskog klana".
- Oružje je otkriveno na osnovu operativnih saznanja dobijenih pre nekoliko nedelja od Službe za kriminalističko-obaveštajne poslove. Serijski brojevi dva puškomitraljeza slažu se sa brojevima naoružanja koje je ukradeno iz policijske stanice. Serijski brojevi sa automatskih pušaka izbrisani su, a oružje je poslato na analizu u Nacionalni kriminalistički centar kako bi se utvrdilo da li je iz njega izvršeno neko krivično delo - rekao je ministar policije.
Dačić je naveo da je akcija pretraživanja terena počela prekjuče i da će biti nastavljena i narednih dana, precizirajući da je oružje pronađeno na oko 200 metara od autoputa i na oko 500 metara udaljenosti od fabrike "Ikarbus". On je najavio da će policija i Žandarmerija i narednih dana pretraživati područje.
U toku protesta 5. oktobra 2000. iz policijske stanice Stari grad nestala je veća količina naoružanja. O nestalom oružju govorili su svedoci saradnici na suđenju članovima "zemunskog klana". Tako je Dejan Milenković u iskazu 23. novembra 2006. u Specijalnom sudu naveo da je 6. oktobra 2000, po naređenju Ljubiše Buhe Čumeta, došao u Skupštinu grada i u prisustvu Čedomira Jovanovića, čiji su telohranitelji pomagali pri utovaru, uzeli od 50 do 60 "kalašnjikova", od 10 do 15 puškomitraljeza (PKT), "zolje", 10 snajpera, pištolje i sanduke s municijom. Oružje je kasnije prebačeno u Surčin, u tržni centar "Kotobanja" Ljubiše Buhe Čumeta.
- Ovo oružje bilo je kod mene do 2002. godine. Buha mi je rekao da mu je Čeda poručio da sa oružja obavezno moramo da obrišemo brojeve, da policija ne bi znala ako ga koristimo u otmici ili ubistvu, što sam i uradio. Sa većine "kalašnjikova" obrisao sam brojeve, možda je ostalo 15 ili 20 koji nisu obrušeni - tvrdio je Bagzi na suđenju, uz napomenu da je naoružanje korišćeno u obračunima "zemunaca" s konkurentima.
I pripadnik "zemunskog klana" Aleksandar Simović je u novembru 2007. na suđenju u Specijalnom sudu optužio Čedomira Jovanovića da je posle 5. oktobra Dušanu Spasojeviću i Buhi predao oružje koje je ukradeno iz policijske stanice, dodavši da je spreman da pokaže gde je to oružje sakriveno. Zanimljivo je i to da je oružje pronađeno u blizini kuće braće Simović, Aleksandra i Miloša.
Ljubiša Buha se juče nije javljao na dostupne brojeve telefona, a Čedomir Jovanović je, pod obrazloženjem da ne daje izjave za Kurir, poručio da nema šta da kaže na ovu temu. Ranije je tvrdio da je oružje vraćeno policiji iz zgrade Skupštine grada, gde je sklonjeno 5. oktobra.

Komentari

Ko je oglasio taj je oprasio!