utorak 1. februar 2011.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Sud: Džombić može biti premijer Srpske

Sud: Džombić može biti premijer Srpske

BANJALUKA - Ustavni sud Republike Srpske odlučio je da izborom Aleksandra Džombića za predsednika Vlade RS nije povređen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda u tom entitetu.

Ovom odlukom omogućeno je da vlada na čelu sa Džombićem pravno preuzme izvršnu vlast u RS i da se završi formiranje novih organa vlasti u RS nakon opštih izbora u BiH 3. oktobra.

U RS su tako u celini implementirani izborni rezultati, što nije slučaj sa Federacijom BiH i kantonima.

Odlučujući o zahtevu Kluba delegata bošnjačkog naroda u Veću naroda RS, Ustavni sud je utvrdio da osporenom odlukom nije povređen interes bošnjačakog naroda jer se od navedenih funkcija najviše dve mogu popuniti iz reda jednog konstitutivnog naroda ili ostalih.

Sud smatra da Narodna skupština, time što je za predsednika Vlade RS izabran predstavnik iz reda srpskog naroda, nije povredila Ustav, jer je Džombić drugi predstavnik srpskog naroda izabran na neku od funkcija.

Bošnjački klub je početkom januara stavio veto na izbor Džombića za predsednika Vlade RS, obrazlažući to činjenicom da je povređen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda u RS.

Klub je u obrazloženju veta naveo da se ni na jednoj od od šest funkcija u zakonodavnoj, izvršnoj, i sudskoj vlasti ne nalazi niko od predstavnika bošnjačkog naroda.

Ustav RS definiše da se na tim funkcijama ne može nalaziti više od dva predstavnika konstitutivnih naroda.

Te funkcije odnose se na predsednika Narodne skupštine, Vlade, Ustavnog suda, Vrhovnog suda, Tužilaštva i Veća naroda RS.

Džombić je za predsednika vlade izabran krajem decembra prošle godine, kao i sastav njegovih kabineta na sednici Narodne skupštine RS, ali je njihova verifikacija bila blokirana zbog veta bošnjačkog kluba.