utorak 1. februar 2011.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > LDP za konačno donošenje spornih odluka

LDP za konačno donošenje spornih odluka

BEOGRAD - Predsednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović izjavio je da ta stranka neće odustati od pokušaja da, "mimo Vlade Srbije i stranaka koje od toga beže", sa radnicima, sindikatima, civilnim sektorom i poslovnim svetom postigne dogovor koji bi omogućio donošenje odluka koje se godinama izbegavaju.

Jovanović je precizirao da to mora biti dogovor oko politike saradnje sa susedima i svetom, ciljane inflacije, pravednije raspoređenih poreza, revizije energetskog sporazuma, podrške sposobnima u biznisu, ukidanja ili značajnog sniženja poreza na osnovne životne namirnice.

Dogovor mora biti postignut, takođe, oko drugačijeg modela upravljanja javnim preduzećima, hitne i potpune reforme školstva, jačanja konkurencije i tržišta, sređivanja penzijskog fonda.

"Račun za trogodišnje tumaranje vlade u ekonomiji i politici ovih dana se surovo ispostavlja čitavom društvu, koje izlaz iz propadanja u koje je gurnuto traži kroz nezadovoljstvo vladom, serijom štrajkova i traganjem za kratkotrajnim rešenjem ogromnih problema", piše u saopštenju LDP.

Vlada Srbije, prema rečima Jovanovića, nema nikakvo političko, ni moralno pravo da nastavnike i profesore optužuje da svojim zahtevima ugrožavaju opstanak države, zbog čega je pokušaj premijera Srbije Mirka Cvetkovića "da pokaže odlučnost prema sindikalnim zahtevima osuđen na neuspeh".

Jovanović smatra da su premijer i ministri o ekonomskom i političkom opstanku države morali da misle ranije, "u danima kada su cenu svoje koalicije, partijskog upravljanja svakim delićem života u državi, povlađivanjem samozvanoj penzionerskoj partiji, platili razaranjem budžeta i mogućnosti da kao društvo odlučimo šta i koliko želimo da plaćamo".