utorak 1. februar 2011.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Hrvatska i Srbija garant stabilnosti BiH

Hrvatska i Srbija garant stabilnosti BiH

BANJALUKA - Hrvatski predsednik Ivo Josipović izjavio je da su susedi Bosne i Hercegovine, Srbija i Hrvatska, čvrsto opredeljene za budućnost u ujedinjenoj Evropi, i samim tim postaju, pre svega, garancija sigurnosti i stabilnosti u odnosu na BiH.

U intervjuu za banjalučke Nezavisne novine, Josipović je istakao da je bez poverenja vrlo teško graditi zdrave odnose.

"Ali uspostavljanje poverenja zahteva i da ste skloni riskirati, uvažiti potrebe i mišljenje drugih, a ponekad i popustiti. Mislim da onaj ko je u nekom trenutku jači ima obavezu da da više", rekao je Josipović.

On je kazao da je ovo trenutak da političke vođe u BiH treba da pokažu državničku snagu i mudrost, iako se neke odluke neće svideti biračkom telu.
"Nas su građani izabrali da im život učinimo boljim, a ne da se svađamo i nadmudrujemo - mislim da je kompromis u politici apsolutno nužan, a posebno u zemljama koje su tako složene i slojevite kao što je BiH", rekao je Josipović.

Govoreći o razgovorima dve državne delegacije u Zagrebu, BiH i Hrvatske, Josipović je istakao da mu je drago da nakon četiri godine članovi Predsedništva BiH dolazi u zvaničnu posetu Hrvatskoj.
"Mislim da je to za dve zemlje koje su toliko oslonjene jedna na drugu, kao što su to BiH i Hrvatska, suviše dug period - pokušaću da u budućnosti takvi susreti budu češći", rekao je Josipović, dodajući da od posete očekuje da da novi impuls zajedničkom radu na rešavanju otvorenih pitanja.

Članovi Predsedništvo BiH, Nebojša Radmanović, Bakir Izetbegović i Željko Komšić, boraviće u ponedeljak i utorak u poseti Zagrebu, gde će prvog dana razgovarati sa predsednikom Josipovićem.