utorak 1. februar 2011.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Cvetković - Rompej na početku posete Briselu

Cvetković - Rompej na početku posete Briselu

BRISEL - Premijer Mirko Cvetković započeo je posetu Briselu susretom sa predsednikom Evropskog saveta Hermanom van Rompejom.

Cvetković će u sedištu evropske administracije danas predati odgovore na upitnik Evropske komisije, na osnovu kojih će Brisel oceniti spremnost Srbije da započne proces pristupanja Evropskoj uniji.

Predsednik Vlade Srbije uručiće odgovore komesaru za proširenje Štefanu Fileu, a Evropska komisija trebalo bi da ih razmotri u roku od četiri do šest nedelja. Ukoliko bude potrebno, Brisel će u februaru ili martu Srbiji uputiti dodatna pitanja kako bi se razjasnili neki od odgovora.

Cvetković je, pred put u Brisel, istakao da je Vlada Srbije odlučna da otkloni sve eventualne prepreke na putu ka sticanju statusa kandidata, odnosno punopravnog članstva u EU, što praktično znači da reši sva pitanja na koja je krajem prošle godine ukazano u izveštaju o napretku naše zemlje.

Predsednik srpske vlade je objasnio da to znači da bi u predviđenim rokovima trebalo otkloniti ključne zamerke Brisela, uključujući, pored ostalih, pitanje blanko ostavki, restitucije i saradnje sa Haškim tribunalom.

Upitnik, koji pokriva sve elemente budućih pregovora Srbije i EU o ulasku u Uniju, EK je uručila Srbiji 24. novembra.

Odgovori na 2.483 pitanja, razvrstanih u šest aneksa i 33 poglavlja, urađeni su u rekordnom roku od 45 dana i među njima se jedna petina odnosi na pravne slobode i bezbednost. Odgovori su razvrstani u oko 37 tomova i teški ukupno 10 kilograma.

Danas će se Cvetković sastati i sa predsednikom Evropske komisije Žoze Manuel Barozom, a sutra sa Vivijen Reding, evropskom komesarkom za pravosuđe.

U delegaciji Srbije su vicepremijer Božidar Đelić, ministarka pravde Snežana Malović i šefica vladine Kancelarije za evropske integracije Milica Delević.