nedelja 23. januar 2011.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Zaharije Trnavčević predsednik "Bogate Srbije"

Zaharije Trnavčević predsednik "Bogate Srbije"

BEOGRAD - Zaharije Trnavčević jednoglasno je izabran za predsednika Pokreta poljoprivrednika i privrednika "Bogata Srbija" na osnivačkoj skupštini tog pokreta u Domu sindikata u Beogradu.

Za njegovog zamenika izabran je preduzetnik Miodrag Nikolić, a jednoglasno su usvojeni i program i statut pokreta.

Trnavčević je, otvarajući Skupštinu, rekao da je cilj pokreta "Bogata Srbija" da učestvuje u budućoj vladi, jer je Srbiji potrebna drugačija agrarna politika koja će je izvesti iz siromaštva.

On je kazao da okosnicu pokreta čine poljoprivrednici i privrednici, naučni radnici, agronomi, i da očekuje veliku podršku građana.

Zaharije Trnavčević, koji je bio dugogodišnji član Demokratske stranke, napustio je tu stranku u novembru prošle godine.

Cilj Pokreta jeste da učestvuje u budućoj vladi, jer je Srbiji potrebna drugačija agrarna politika koja će je izvesti iz siromaštva, rekao je predsednik Inicijativnog odbora pokreta Zaharije Trnavčević. On je na osnivačkoj skupštini dodao da će, uz podršku građana, postati jaka parlamentarna stranka sa deset do 15 poslanika i da će u budućoj vladi igrati značajnu ulogu.

"Naš je cilj da dobijemo nove upravljače koji će da utvrde agrarnu politiku i strategiju, i u skladu sa njom odgovarajući agrarni budžet koji će biti bar tri puta veći od sadašnjih 2,5 odsto udela u budžetu", rekao je Trnavčević. Kako je rekao, vlada bi trebalo da obezbedi i jeftinije poljoprivredne kredite i da pomogne ujedinjavanje poljoprivrednika u zadruge i druge organizacije, jer je to, kako je naveo, jedini način da budu uspešni.

On je kazao da srpska sela nikada nisu bila siromašnija, ali da Srbija može biti bogata, razvijena evropska zemlja sa vladom koja će poštovati građane.
"Bilo koja zemlja bogata je onoliko koliko su produktivni njeni građani", rekao je Trnavčević i dodao da je cilj pokreta da se produktivnost podigne na evropski nivo kao i da se usvoje nova znanja.

Trnavčević je naveo da u Srbiji ima oko 700.000 nezaposlenih, još više ljudi koji su na ivici egzistencije i oko 150.000 građana koji se hrane u narodnim kuhinjama.
"Učinak sadašnje vlade pokazuju ovi podaci i došao je trenutak da uzmemo sudbinu u svoje ruke", rekao je Trnavčević.

On je kazao da ni vladajuće stranke ni opoziciju ne vidi kao konkurenciju. "Oni nisu naša ciljna grupa već građani koji žele da upravljaju svojom sudbinom", rekao je Trnavčević.