petak 1. avgust 2008.
RSS
• Politika •
Početna > Politika > Sudija koji je već presudio?

GLAS ISTRAŽUJE - Koliko značaja ima to što Holanđanin Alfons Ori sudi bivšem predsedniku RS pred Haškim tribunalom

Sudija koji je već presudio?

Malo je poznato da je Ori 1995, kao advokat Srbina Dušana Tadića, osporavao nadležnost Haškog tribunala, ali je, u međuvremenu, „promenio ploču“uuu Fila: Izbor holandskog sudije nije dobar po Karadžića.Borović: Tribunal izborom sudija potvrdio pristrasnost

BEOGRAD - Predsedavajući sudskog veća Haškog tribunala koje će suditi Radovanu Karadžiću, holandski sudija Alfons Ori, smatra da „sa sobom u sudnicu unosio određenu meru holandskog pravnog pragmatizma“. Čini se, ipak, da njegova holandska krv utiče i na presude koje donosi.
Sudija koji je predsedavao većem koje je oslobodilo vođu OVK Ramuša Haradinaja i njegovog saradnika Idriza Baljaju, a osudilo Lahimu Bahrimaju na svega šest godina zatvora postavljen je na to mesto u Međunarodnom sudu za zločine počinjene u bivšoj Jugoslaviji još 2002.

Holanđanin je, takođe, poznat po dugogodišnjim kaznama dodeljenim Srbima. U karijeri međunarodnog sudije, kojeg stručnjaci ocenjuju kao veoma važnu figuru u efikasnosti Tribunala, poslao je bivšeg predsednika Skupštine RS Momčila Krajišnika na 27 godina robije. Osudio je Ranka Cesića na 18 i Darka Mrđu na 17 godina zatvora, a kao član veća učestvovao je i u osudi generala Vojske RS Stanislava Galića, koji je dobio 20 godina, a Žalbeno veće kaznu mu je preinačilo na doživotnu robiju.

U javnosti se, međutim, mnogo manje pominje da je pojavljivanje Orija u Tribunalu bilo na prvom suđenju pred tim telom UN-a još 1997, kada je bio advokata Duška Tadića, Srbina iz BiH. Orijev prvi potez, kao člana tima Tadićeve odbrane, u kome su bili i advokati Mihailo Vladimirov, Krstan Simić i Milan Vujin, bio je da ospori legitimitet Haškog tribunala zato što ga je osnovao Savet bezbednosti UN koji, kako je to tada tvrdio, za to nije bio nadležan. Verovao je da to i nije bio posao SB već Generalne skupštine UN.

Tadašnji predsednik Suda Antonije Kasez, po tužbi glavnog tužioca Ričarda Goldstona, 10. avgusta 1995. presudio je da Tribunal ima pravo da sudi. Advokati su tu odluku napali sa tri argumenta: SB ilegalno osnovao Tribunal, nepravilan primat međunarodnog prava nad nacionalnim i treći je nedostatak jurisdikcije Suda jer, da bi se primenila nadležnost Suda, uslov je bio i postojanje međunarodnog oružanog konflikta - koga u BiH tada nije bilo. Žalbeno veće je opširno, na 79 strana, odbilo sva osporavanja advokata glasanjem četiri prema jedan. Od tada, svaka slična primedba u Tribunalu odbijena je pozivanjem na tu odluku. Međutim, Ori je, očigledno, u međuvremenu „promenio ploču“.

- „Malim“ ratnim zločincima danas, kao što je Tadić, ne bi ni bilo suđeno pred Tribunalom. Sud bi vratio njegov predmet nacionalnom sudu - ocenio je juče ovaj sudija za holandsku televiziju.

A haški advokat Toma Fila ocenjuje da izbor holandskog sudije nije dobar po Karadžića, jer je za Holandiju krivac broj jedan general Ratko Mladić, a broj dva bivši predsednik RS.
- Umesto priznanja da su sami krivi za Srebrenicu, Holanđani krivicu uporno prebacuju na Srbe. Muslimane u Srebrenici trebalo je da razoružaju njihovi vojnici, ali su, umesto toga, napravili osinje gnezdo iz koga su skoro svake noći sledbenici Nasera Orića upadali u srpska sela i pobili 2.400 Srba. To je isprovociralo srpske snage. A Holandija je uspela da nagovori i Belgiju da je sledi u njenoj politici prema Srbima - kaže Fila.

Sličnog mišljenja je i Filin kolega Borivoje Borović, branilac haškog oslobođenika Srbina Miroslava Radića. On smatra da je Tribunal izborom sudija potvrdio pristrasnost zbog kojeg bi Karadžić morao da angažuje ozbiljan advokatski tim.

SARAJEVO NE DOLAZI U OBZIR

Ne postoje šanse da suđenje Karadžiću iz Haga, eventualno, bude premešteno u sudstvo BiH, kazao je juče američki ambasador u Hrvatskoj Robert Bratke.
- Izručenje Karadžića jasno pokazuje da će suđenje biti baš tamo. Nema dogovaranja o mestu suđenja, a SAD očekuje da se Karadžiću sudi u Hagu - izjavio je Bratke i dodao da je ranije dogovoreno da Sud radi dok svi optuženi ne budu u njemu.

POLITIČKI OPREDELJENI „DELIOCI PRAVDE“

Sastav sudija Tribunala strahovito je nepovoljan po Srbe još od početka ističe haški veteran, advokat Slobodan Stojanović. - U logoru „Čelebić“ pravoslavci su stradali od muslimana i katolika. U veću su sedela dvojica sudija iz muslimanske i jedan iz katoličke zemlje, jedinih na planeti koje su potpuno prekinule sve odnose sa tadašnjom našom državom. Svi u procesu protiv Slobodana Miloševića bili su iz Velike Britanije i njenih kolonija, koje su potpuno pristrasne i imaju opredeljen politički stav o događajima u Jugoslaviji. Zašto na listi haških sudija nema nijednog pravoslavca - ističe Stojanović i tvrdi da je reč o ljudima „koji imaju velike političke interese da Srbi budu osuđeni“. Upitan da li Ori, kao Holanđanin, može da bude objektivan, u šali kaže: „Pogledajte Evrosong pa procenite koliko Holanđani mogu da budu objektivni!“


Članovi Karadžićevog tima odbrane, advokati Svetozar Vujačić i Goran Petronijević, uopšte nisu iznenađeni izborom veća i predsedavajućeg.

- Do sada je u Hagu oslobođeno 13 osoba, od kojih su 12 muslimani, Hrvati i Šiptari, a svega jedan Srbin. Tribunal je izabrao Orija koji je zabranio lideru SRS-a Vojislavu Šešelju da se brani sam. A kada je Sud Šešelju odobrio da se brani sam, Ori je smenjen - kaže Vujačić.
Petronijević dodaje da bi sudije međunarodnog suda trebalo da budu rasterećene od stavova svojih država prema događajima u bivšoj Jugoslaviji.

- Holandija je direktno umešana u problem Srebrenice i niko iz te zemlje ne bi smeo da bude među haškim sudijama, a pogotovo ne predsednik veća. Ne znam da li će Ori biti otporan da, bez obzira na stavove Holandije, sudi objektivno - kaže Petronijević.

Komentari

Pa neka im Bog da Shiptare, Muslimane a moze i Hrvate sve u Holandiju.Da im vrate "dobrotu" koju su dobili od njih.Ovo im od svega Srca zelim.