nedelja 31. avgust 2008.
RSS
• Nedelja •
Početna > Nedelja > Malo su me povukle slovenske emocije

NEDELJNO ĆASKANJE: Duško Korać, sportski komentator RTS, o svojim „biserima“ sa Olimpijade u Pekingu

Malo su me povukle slovenske emocije

Želeo sam da naglasim da postoji nešto što je lepo, pametno, emotivno i najbolje na svetu. To je Jelena Išinbajeva. Nisam pedofil, ona je godište moje ćerke. Ne mogu da budem blagonaklon prema nekome ko me je ‘99 bombardovao, ko je tu akciju nazivao „Milosrdni anđeo“ i ko mi otima Kosovo. Ako me je neko u životu video da popijem tri vezana pića izvršiću harakiri. Ne ljutim se na TV B92, njih mogu da sažaljevam. Oni ne poznaju moral i patriotizam. Rekao sam da neću više prenositi vaterpolo zbog stava Sneške Stojićević - Lakićević i zbog pritiska na rukovodstvo moje kuće

Sportski komentator Duško Korać čiji smo glas slušali sa Olimpijade u Pekingu, jedna je od najkontroverznijih ličnosti u Srbiji ovih dana. Na forumima ga časte širokim spektrom komplimenata - nazivaju ga i carem, ali i rečima potpuno suprotnog značenja. Korać je tokom Olimpijade zbog načina na koji je komentarisao ono što smo gledali čak bio glavna tema Vesti B92. O sebi kaže da nije prijatelj sa sportistima i da beži od toga, da je prvi put s nekim od njih popio kafu kada su otišli iz sporta. Zbog svog „dugog jezika“ umeo je da „popije“ i suspenziju, a o tome šta je i zašto govorio sa Olimpijade, govori za Glas.

Niste u Pekingu pokazali veliko poštovanje za američku himnu?

- Kada je Anđelo Tejlor na 400 metara po drugi put osvojio zlatnu medalju, a pobedio je u Sidneju 2000. i u Pekingu 2008, i kad je išao na pobedničko postolje, kažem: sada ćete slušati američku himnu, ako morate. I ućutim, ispoštujem protokol. Posle himne ponovo se uključim i kažem: one preoštre reči koje sam izgovorio, sada da vam pojasnim zašto. Momak je pobedio 2000. na Olimpijadi, a onda ga četiri godine nije bilo, zbog afere sa kokainom. Nije samo da je koristio nego je i dilovao i bio osuđen na četiri godine. Kazna mu je skraćena na dve. Kao roditelj uvek ću se boriti protiv dilera droge i onih koji manipulišu decom. Čak 12 puta sam bio u Americi, znam i njenu lepu i njenu ružnu stranu, ali ne mogu da budem blagonaklon prema nekome ko me ‘99 bombardovao i ko je tu akciju nazivao „Milosrdni anđeo“ i ko mi otima Kosovo.

Kako doživljavate napad B92?

- Moj najveći problem od kada sam počeo da radim bio je biti Galilej u zemlji u kojoj je odgovor na pitanje „da li znaš„- jes, ti će mi kažeš. Ako neke stvari izvučeš iz konteksta možeš od svakog iole normalnog čoveka napraviti osuđenika. Oni se drugi put bave sa mnom. Pogrešio sam što sam im odgovorio. Drugi put ih nisam udostojio. Neka nastave da obavljaju zadatke koje su dobili. Protiv njih je suđenje iluzorno. Čak i u Strazburu.

Pre dve godine zbog njih ste suspendovani?

- Da, pre dve godine i to je bila moja kazna za zloupotrebu frekvencije. Tijanić je to na pravi način odmerio, saslušao me i rekao gde sam pogrešio. Otišao sam kod njega po otkaz, on je uzeo stenograme i otvoreno smo razgovarali.

LIČNA KARTA

Ime: Duško Korać
Datum rođenja: 4. jul 1955. u Ivangradu
Horoskopski znak: Rak
Zanimljivost: Sa Olimpijade iz Pekinga imao je 71 sat živog programa. U karijeri komentarisao 27 što letnjih što zimskih sportova. Iako ga optužuju da je rusofil, za sebe kaže da je slavenofil.
Privatni život: Ima ćerku Andreju (26) i sina Stefana (31)

PET JEDNAKO TRI

Peto mesto odbojkaša je barabar sa bronzom vaterpolista. Osam ekipa u odbojci moglo je da osvoji zlato. U vaterpolu su kiksnuli Hrvati, pa su prošli Amerikanci. Inače to je prošireno Balkansko prvenstvo: Srbija, Crna Gora, Hrvatska i Mađarska su jedine četiri zemlje gde se igra ozbiljan vaterpolo i to ponavljam od 2005, od Montreala. S tim što odbojkaši imaju generaciju koja će vrhunski dostojno da ih zameni kad odu Nikola i Miljko.

Kada ste saznali da ste bili glavna tema na B92?

- Četiri minuta po završetku su me obavestili o tome šta je osnovna teza, pustili su mi da čujem, bilo je i tužno i sramno i bezobrazno. Sport i Olimpijske igre su deo globalnog projekta i ukoliko se pojave ličnosti, koje bilo šta od toga stavljaju pod sumnju, normalno je da će da se naruče prilozi koji idu na devastaciju ličnosti koja pokušava da razotkrije bilo šta. Tako me je i Kurir napao. U životu nisam popio votku - nije moj ukus. Volim crno vino, volim crnogorsku lozu uz jutarnju kafu. Ako me je neko u životu video da popijem tri vezana pića izvršiću harakiri. Ne ljutim se na „devedeset dvojku“ njih mogu da sažaljevam. Oni ne poznaju moral, kodeks, dostojanstvo i patriotizam. Ima tamo i odličnih novinara i dobrih ljudi... Kurir je jedina novina koju ću da tužim u svom životu, sa najvećim mogućim odštetnim zahtevom u Srbiji. Tekst koji je napisan nije uvreda profesije, nije uvrede ličnosti, to je nešto neviđeno. Počinje od laži, da obilazim Garmiš. U životu sa lica mesta nisam radio Četiri skakaonice, već 20 i nešto godina radim ih iz ofa. Platiće mi i skijanje i sve neplaćene račune za Infostan, paradentozu... Ono je bruka, svaki pasus je nova uvreda.

Vaši komentari sa Olimpijade, prema nekim mišljenjima bili su vrlo lični?

- Jedno je biti ispred televizora, a drugo komentarisati. Radio sam 17 rekorda od dvadeset i nešto u plivanju i tri od pet svetskih rekorda u atletici. Svi koji rade ovaj posao znaju da je nemoguće kontrolisati emocije kao u crkvi. Samo sam u danu kada je bile dodela nagrada Jeleni Išinbajevoj preterao u stilu sportskog pesnika Riste Kubure i još bih jednu metaforu koja kod nas ime pežorativno značenje zamenio. Skinuo bih egzaltaciju kada je Jelena plakala ko kiša na dodeli medalja. Dve stvari za 71 sat prenosa. Kada su se Amerikanci na svakom mestu ponašali arogantno do bezobrazluka, malo su me povukle staroslovenske emocije. Hteo sam da im stavim do znanja: Gospodo vi imate istoriju 200 godina i znamo na koji ste način i od koga nastali kao nacija. Sa druge strane imate devojku koja je rezultanta jednog Turgenjeva, Šolohova, iz zemlje odakle su Mendeljejev i Lomonosov, odakle je Jurij Gagarin. Želeo sam da naglasim da postoji nešto što je lepo, pametno, emotivno i najbolje na svetu. To je Jelena Išinbajeva. Nisam pedofil, ona je godište moje ćerke. Ona govori tri jezika, ima para i pobeđuje, ne protivnice - svoj je rekord srušila.

Kakve utiske nosite iz Pekinga?

- Uradili su nešto što nikada niko nije uradio. I London je dobio takav zadatak da ako urade 50 odsto neka im je Bog u pomoć.

Zašto ste rekli da više nećete komentarisati vaterpolo?

- Zbog stava Sneške Stojićević - Lakićević i pritiska na moje rukovodstvo zbog mog stava. Da ne ometam raspoloženje i odnose u ekipi. A ja sam samo signalizirao zbog nekoherentnosti tima. Nisam nikoga prozivao. Izgovorio sam da ne stavljaju na talon samo svoj obraz nego i onih generacija koje su ga učinile najuspešnijim srpskim sportom. Ali, nisu oni krivi, već loše stručno rukovodstvo koje ne razume tzv. ekspedicijski sindrom - za 18 dana i rođena braća se komadaju.

A slučaj sa Ivanom Miljkovićem, koji je tražio da ne prenosite utakmice odbojkaša?

Ivanu Miljkoviću su pogrešno prenete neke stvari. Kombinacije koje prave Grbić i Miljković postale su svima poznate. One koji nemaju pregled situacije oni su uništavali. U međuvremenu svi su proučili i kad je završnica seta, stani-pani, znalo se na koga će da ide igra. Na Ivana. I protivnik je to znao, ili su mu stavljali trojni blok da pokrije paralelu ili da mu pokriju skraćenu dijagonalu. Nisam napao Miljkovića - isticao sam problem. Neko je telefonom nešto pogrešno preneo. Ivan je rekao sklonite Duška. Ivan je dobro dete, vrhunski đak. Uopšte se ne ljutim , a ne bi trebalo ni on na mene.