nedelja 28. decembar 2008.
RSS
• Nedelja •
Početna > Nedelja > Skupoceni čaj iz Zmajevog bunara

GLAS NA LICU MESTA - KINA (3)

Skupoceni čaj iz Zmajevog bunara

Lin Jan Đaohui nastavio je 1.200 godina dugu tradiciju proizvodnje čaja čija

Kinezi kažu da imaju lep ten zahvaljujući čaju koji piju u velikim količinama. Pili smo čaj od jasmina, orhideje, ruže, hrizanteme, brojne mešavine i zeleni čaj. Prvo mesto među raznim vrstama zelenog čaja zauzima zmajev čaj iz sela Lon Džin, što u prevodu znači Zmajev bunar. Naš domaćin, 35-godišnji Lin Jan Đaohui nastavio je 1.200 godišnju tradiciju proizvodnje čaja čija cena, zavisno od berbe, dostiže i 4.000 evra za kilogram. Sa 800.000 juana, koliko zaradi od prodaje čaja, seljak može da kupi dobar stan u gradu. Sav rod iz prve berbe, krajem marta, proda se na licitaciji. Kupci su država i bogataši, a čast da ga piju imaju visoki gosti, kakvi smo bili i mi. Kilogram čaja iz treće berbe, početkom maja, košta svega 400 evra.
Čaj iz Lon Džina izdvaja se po tamno zelenoj boji, čistom mirisu, malo slatkastom ukusu koji je u početku gorak - objašnjava Lin i dodaje da čaj nije samo piće, već i umetničko delo koje se prži i ručno meša, za razliku od crnog čaja koji fermentira. U Kini raste 10 vrsta zelenog čaja, ali je čaj iz Lon Džina i obližnjeg Mei Čau na prvom mestu.
Osim čaja, Kinezi rado piju rakiju od pirinča, ali i dobra vina. Najbolje i najskuplje vino ima i glamurozno ime - „veliki zmaj“. Sa zadovoljstvom smo ga pili na ručku u Hangdžou. Prethodno smo obišli muzej vina koje se tradicionalno služi kao kuvano na svadbama. Roditelji, kada doboju devojčicu, zasade lozu, od čijeg grožđa kasnije prave vino koje čuvaju u specijalnim zemljanim krčazima koji leže uzidani pod izvesnim uglom sve do udaje devojke. Tada se zid ruši, krčazi otvaraju i nastaje slavlje na kome se obilato jede i pije.
Sutra: Šangaj već u 23. veku