nedelja 28. jun 2009.
RSS
• Nedelja •
Početna > Nedelja > Sudbonosni datum za Srbe

TEMA NEDELJE - SVI NAŠI VIDOVDANI

Sudbonosni datum za Srbe

Vidovdan nije vezan samo za Kosovsku bitku, atentat na Franca Ferdinanda u Sarajevu i Miloševića. Za 28. jun vezano je i potpisivanje sudbonosne Tajne konvencije između Srbije i Austrougarske 1881. godine, istog dana 1919. potpisan je mirovni ugovor kojim je okončan Prvi svetski rat

Od Kosovskog boja, preko sarajevskog atentata, Vidovdanskog ustava i Rezolucije Informbiroa do isporučivanja Slobodana Miloševića u haški zatvor, Vidovdan je bio i ostao najznačajniji datum u srpskoj istoriji.
Od svih, ipak, nekako najznačajniji je Kosovski boj. Valjda i zbog toga što je tog dana pre 620 godina trebao da se vidi ko je vera, a ko nevera među Srbima. Na neki način, Kosovo je i danas test za državu Srbiju i Srbe, a pitanje ko je danas vera, a ko nevera, kada se govori o kolevci srpstva, tek će dobiti odgovor.

Sveti Vid i sveti Vit

U analitičkom razlaganju vidovdanskog mita, Miodrag Popović konstatuje da je ideja Kosova kao srpstva i Kosova kao spoja nacije i religije uvezena sa hrišćanskog zapada, zajedno sa katoličkim svecem sv. Vitom. Otuda se Kosovska bitka do kraja 18. veka nije vezivala za Vidovdan, nego za dan sv. proroka Amosa, uz koga je hrišćanska crkva na zapadu stavljala i svetog Vita, stradalog 15/28. juna oko 303. godine. NJegovo ime je ušlo u srpske bogoslužbene knjige mnogo kasnije preko katoličkih i ruskih izvora. Vit nije postao srpski svetac, niti mu je u crkvi držana služba. Istovremeno, u paganskom, najranijem slovenskom sloju, Vidovdan je Dan svetlosti, dan kada gospodari staroslovensko božanstvo - Vid ili Svetovid, bog svetlosti i obilja, ali i bog rata. U svojoj hronici iz 12. veka nemački sveštenik Helmod pominje Svetovida kao vrhovnog boga severozapadnih Slovena, kome su podizani hramovi i prinošene mu žrtve na kraju žetve, „iz svih slovenskih krajeva“. Tek posle Kumanovske bitke 1912. godine, pošto je ona proglašena za osvetu Kosova, Vidovdan je crvenim slovima napisan u kalendaru Kraljevine Srbije kao jedan od devet zvaničnih državnih praznika.

Poraz i pobeda

Uprkos gotovo nebrojenim knjigama i naučnim prilozima koji razjašnjavaju sam boj koji se odvijao na brežuljcima kod Prištine, na sastavku reka Lab i Sitnica, snaga predanja kao da potvrđuje zaključak Jovana Cvijića da ko drži Kosovo, taj vlada ne samo Srbijom nego i centralnom balkanskom oblašću, gotovo da važi i danas. Da li je Srbija tada pobedila ili doživela poraz teško da ko ima tačan odgovor.
Slobodan Novaković je pisao da je Srbija tada doživela i poraz i pobedu.
„Poraz u vojničkom i političkom smislu značio je započinjanje borbe za slobodu, za državnopravnu, ekonomsku i duhovnu obnovu, za „vaskrs države srpske“.
Istorija veruje i da je da Vidovdan 1389. simbol uzvišene pobede, heroizma, moralni trijumf i žrtve u ime viših ciljeva. Zato je za srpski narod Kosovo potvrda i pečat njegovog identiteta, ključ koji omogućava da se shvati poruka njegove istorije. Veza sa autentičnom srpskom državnošću. Ponovno ujedinjenje srpske nacije oko Kosova usledilo je 600 godina posle boja na Kosovu. A 28. jun 1989. godine u novijoj srpskoj istoriji tretira se kao dan kada se politički rodio Slobodan Milošević, koji je rečenicom izgovorenom u Kosovu polju, Srbima - „Niko ne sme da vas bije!“, otvorio novo poglavlje Kosovskog boja. Ta bitka još traje. Godine 2001. na Vidovdan DOS je Miloševića isporučio Haškom tribunalu.
Vidovdan nije vezan samo za Kosovsku bitku, Miloševića i atentat na Franca Ferdinanda u Sarajevu. Za 28. jun vezano je i potpisivanje sudbonosne Tajne konvencije između Srbije i Austrougarske 1881. godine, istog dana 1919. potpisan je mirovni ugovor kojim je okončan Prvi svetski rat. Amandmanima na ustav Hrvatske srpski narod je 1990. prestao da bude konstitutivni narod ove države, dok je 2006. Crna Gora Rezolucijom 60/264 Generalne skupštine UN postala 192. članica svetske organizacije.

Vidovdanski niz

Ne bi se moglo reći da postoji neki objašnjiv razlog zbog kojeg je Vidovdan dobio ovakav značaj u istoriji srpskog naroda. Pozniji događaji većinom su sticajem okolnosti pali baš na Vidovdan. Mnogi istoričari smatraju da je „slučaj“ u tome što se mnoge bitne političke stvari dešavaju baš u sedmicama na prelazu između proleća i leta i leta i jeseni (jun i septembar), kada su političke aktivnosti najveće.
Da u ovome može biti istine, najbolje govori prošlogodišnji Vidovdan, kada se na ovaj praznik umalo nije desilo ono što je do tada bilo nezamislivo. Formiranje vlade između DS i SPS-a. Doduše, to se jeste desilo, ali dva dana kasnije 30. juna.
Mnogo godina ranije, Vidovdanskim ustavom Kraljevina SHS je definisana kao ustavna, parlamentarna i nasledna monarhija, uprkos jakoj republikanskoj opoziciji. Kralj je, faktički, bio glavni činilac vlasti, iako je ona ustavno počivala na načelu trodeobe. Socijalno-ekonomske odredbe ustava su sledile primer Vajmarskog ustava i značile potvrdu brige za socijalnu pravdu i ravnopravnost svih društvenih slojeva.
Ozakonjenje centralizma i unitarizma kao stubova unutrašnjeg uređenja izazvalo je, međutim, razočarenje i proteste, kritike da je njime sankcionisana neravnopravnost među ujedinjenim južnoslovenskim narodima, da ustav omogućuje političku hegemoniju srpske buržoazije, a onemogućava normalan razvoj demokratije i parlamentarizma, što će sve voditi samovlašću i samodržavlju.

Ustav i Informbiro

U zajednici razdiranoj unutrašnjim napetostima i sporovima, kralj Aleksandar je konačno 6. januara 1929. godine zaveo apsolutistički režim, ukinuo je Vidovdanski ustav i Narodnu skupštinu, pravdajući svoj potez opštim društvenim interesima.
Novi važni čvor će se pojaviti 1948. godine, jer je na taj dan objavljena Rezolucija Informacionog biro komunističkih partija o stanju u Komunističkoj partiji Jugoslavije. Dotadašnji od javnosti skrivan spor Beograda i Moskve, Tita i Staljina, objavljivanjem ovog dokumenta i odgovora CK KPJ posle dva dana u Borbi, otvorio je grotlo iz koga će vatra sukljati nekoliko godina.
Posledice tog spora su bile dugoročne, ne samo u odnosima među socijalističkim zemljama. One su došle do izražaja u unutrašnjoj politici Jugoslavije, u bitnoj prekompoziciji njene spoljne politike, a uvođenje načela ekvidistance prema blokovskim silama u vremenu hladnog rata dovelo je i do promena na evropskoj i globalnoj mapi svetske politike.    

Komentari

Nema slu7cajnosti.Oni koji ceo svet vode u ponor koriste svakakve simbole.Srb ima se naradjuje da rade sve protiv Srbije upravo na taj dan tako da Srbi snose krivicu i stetu za buduca pokoljenja.Kralj je bio budala to sto je uradio.Primio je "goste" da nastave da ubijaju Srbe.Uostalom ako je Engleska kraljevina nece sigurno menjati to zbog drugih manjna.Padamo na ispitima i mocni nas guraju da jos vise padnemo , zahtevajuci da se pojedine stvari desavaju bas na taj datum.Shiptarska nova drzava nema sanse da opstane na Kosmetu i ne samo oni .Turcima je Kosmet dosao glave , tako ce i svim drugim nacijama koje budu pokusale da osvoje Kosmet.Hrvati to rade preko nove lazne istorije u kojoj je Kraljevic Marko bio Hrvat , Hrvati su se borili zajedno sa Albancima protiv Turaka , Srbi tada nisu postojali i tako dalje.Ovom istorijom su gotovo pokazali da su nekadasnji Srbi ali kazna ce ih stici za lazi.Sada se vise nezna koce ga preuzeti , Makedonci koji takodje insistiraju da je Kraljevic Marko bio Makedonac.Hoce se odnosi dve kvazi drzave pogorsati radi toga?Ko zna .Jedno sam se uverila za ovih 15 godina koliko jadna deca uce lazi u drzavama gde zive.Svako bira istoriju koju hoce , otima tudju itd.Gde je taj medjunardni zakon koji bi trebao da nadgleda sta se desava po svetu i kako se zloupotrebljava istorija.Ne zaboravite da je Slovenska odnosno Vedska , odnosno Kelska izbrisana , kniige unistene tako da Rusija i Sribja nemaju istoriju stariju od 1000 godina pa cak i to nije nigde zapisano.Kako se niko nije upitao zasto.Rimnjani su unistavali sve .Knjige , pisma dokaze da su Rusi , Srbi i jos neke drzave bili Vedi i Kelti.Nazivali su nas bezboznicima ili mnogoboznicima sto nije istina .Vedi su ziveli Bozijim zivotom.Ne odlaskom u crkvu vec svojim ponasanjem u svakodnevnici .Mnoge lazi vezane za pagansko vreme i necija namera da unisti taj period dovodjenjem crnomantijasa koji su ubijali sve redom ko nije hteo da se pokori novim verama.Kao sto rekoh na pocetku , simboli i datumi nisu slucajnost.Slucajnosti ne postoje.