nedelja 26. jul 2009.
RSS
• Nedelja •
Početna > Nedelja > Fakultet za četnike početnike

TEMA NEDELJE - OSNIVANJE SRPSKOG ČETNIČKOG POKRETA REPUBLIKE SRPSKE UZBURKALO JAVNOST

Fakultet za četnike početnike

Radikal Siniša Vučinić, predsednik novoosnovanog Pokreta koji zasad ima 107 pristalica, planira i otvaranje Nastavnih centara za obuku mladih četnika u Trebinju, Banjaluci i Istočnom Sarajevu. Polaznicima, omladini od 16 do 22 godine, „dodatno obrazovanje o pravim srpskim vrednostima i tradiciji“ držaće ugledni istoričari, pravnici, književnici i drugi viđeni intelektualci

Namera radikala Siniše Vučinića da u rodnom Trebinju osnuje Srpski četnički pokret Republike Srpske i otvori Nastavni centar za obuku mladih četnika dodatno je pogrejala užarenu atmosferu, koja vlada u Bosni i Hercegovini i široj okolini pride.

General Stevan Mirković: Pomirenje četnika i partizana se dogodilo u jesen 1944. godine-

Četništvo živi u Bosni, ali živi i ovde u Srbiji, svakako... Na tom „fakultetu“ će verovatno da razmenjuju iskustva iz prošlosti ... Razumete šta hoću da vam kažem? - kaže general-pukovnik i bivši načelnik Generalštaba JNA Stevan Mirković.
On tvrdi da je ime četnika u Srbiji i među Srbima uvek bilo vezano za organizovani otpor okupatorima, još od Prvog svetskog rata, kad su korišćeni kao gerilci koji su se borili sa Austrijancima i Nemcima. Problem, po Mirkoviću, nastaje u Drugom svetskom ratu, kada to ime uzurpiraju koljači, ubice i izdajnici.
- Četnici su i u Drugom svetskom ratu bili patriote, koji su se u početku borili protiv Nemaca. Postojala su dva narodnooslobodilačka pokreta, ali učlanjenjem u partizane dobijao si pušku i išao da se boriš protiv Nemaca, dok su četnici regrutovani na spiskove, i terani su da čekaju „pravi trenutak“. Oni su, u stvari, bili uvek u nekoj „obuci“. Kada su, međutim, videli da partizani beleže uspehe i da osvajaju teritorije i vlast, oni su poveli građanski rat protiv njih, kako ne bi dozvolili komunistima da dođu na vlast. Uskoro, međutim, i Čerčil prestaje da podržava mangupa Dražu Mihailovića i njegove „dražinovce“, koji su bili obični koljači - kaže Mirković. - Da ne bude zabune, velika većina četnika su bili pošteni ljudi, patriote, obično seljaci, a dobar deo njih je pristupio partizanima posle odluke AVNOJ da abolira sve koji nisu okrvavili ruke u ratu. Bilo je to u jesen 1944. godine. Zato ja volim da kažem da se to toliko pominjano nacionalno pomirenje partizana i četnika već dogodilo pre 65 godina.     

Partizani u opoziciji

Slavko Šanjević, predsednik SUBNOR iz Trebinja, očigledno je najglasniji Vučinićev politički rival... Apeluje javno da ne sme biti više podela na četnike i partizane, te da to nije dobro za omladinu. Vučinić mu ne ostaje dužan.
- Pa baš mi četnici nećemo podele, jer nas zanima jedino jedinstvo srpskog naroda. Nećemo lažnu, već složnu braću. Samo nemoj da se oni više brinu za mlade, jer kud ćete veću nesreću, nego to što su nam desetine generacija trovane falsifikovanom istorijom i njihovim bezbožničkim, nakaradnim vaspitanjem- energično će Vučinić.

Šetnja zbog Šešelja

Dok u subotu predveče kraju privodimo intervju sa Sinišom Vučinićem, do njega stiže vest da je Vojislav Šešelj dobio višemesečnu kaznu u Haškom tribunalu. Uz molbu da uskoro nastavimo razgovor, Vučinić sa grupom sledbenika odlazi u šetnju centrom sad još vrelijeg Trebinja. Po završetku protestne šetnje Vučinić, vidno uzbuđen, nastavlja razgovor sa našim reporterom.


Hercegovački grad podno gordog Leotara, a na skoro vidokrug od morskog plavetnila Jadrana, za neke poznat i kao inspiracija nekadašnjeg Džonijevog hita „Lepe žene prolaze kroz grad“, ovog leta kao da nema sreće da uživa u samom sebi i onome što mu je od Boga dato. Novinarske ekipe u kolonama dolaze u posetu Trebinju, ali ne zbog prelepog šetališta i hladovitih bašti restorana, fontane u Kralja Petra, tvrđave... Ne dolaze ni zbog dugonogih lepotica, no da traže radikala Sinišu Vučinića, da ga svašta pitaju. I o četnicima i o početnicima. Tvrdim manirom svog neskrivenog idola Vojislava Šešelja, Vučinić samo ove poslednje nedelje udeljuje pet do osam intervjua dnevno medijima, uglavnom onima sa prostora bivše Jugoslavije. I viđeno i novo.
U nedavno obnarodovanom saopštenju za javnost, Siniša Vučinić je potvrdio da je u svojoj rodnoj kući u Trebinju, potpomognut dobrom voljom još 107 istomišljenika, formirao Inicijativni odbor Srpskog četničkog pokreta Republike Srpske. Istom prilikom je izabran za predsednika Pokreta, kao srpski četnički vojvoda. Obilazimo dom Vučinića nadomak centra grada- kuća ušuškana u zelenilo, hladovinu i mir. Doskora kuća, ali uskoro možda deo neke nove istorije... Ko će ga znati.

Leta Gospodnjeg 2009...

Siniša pred nama, uz očiglednu pošalicu, pogledom „razmatra“ gde će biti zgodno mesto na kom bi se dala postaviti spomen-ploča s natpisom tipa „Leta Gospodnjeg 2009. godine sastali se srpski četnici...“ Saopštio je i da će Nastavni centar za obuku mladih četnika imati sedište u Trebinju, isturene ogranke u Banjaluci i Istočnom Sarajevu, ali i da će se u njemu obrazovati mladi od 16 do 22 godine.
Posle obilaska „istorijskih mesta“, u podnošljivoj hladovini trebinjskih „Platana“, u centru grada, nastavljamo razgovor. Vučinić objašnjava da mirno očekuje ostvarenje svoje ambiciozne namere, za koju je finansijsku podršku dobio od Srpskog četničkog pokreta iz Čikaga i Srpskog kulturnog kluba iz Beča.
-Vidite koliko mi se ljudi javlja na ulici sa neskrivenom podrškom ili bar sa osmehom simpatije. Za časnu nameru. Moja i namera mojih sledbenika nervira još samo falsifikatore istorije, koji žive jedan ružan san, koji podrazumeva ideju da ne bude Republike Srpske. Kome bi inače smetala najsvetlija tradicija četništva. Odmah nam podmeću kako pravimo vojnu formaciju, što je neistina. Naročito zato što naši članovi neće biti mladi sa kriminalnom prošlošću, niti loši đaci i studenti. Takvoj eliti srpstva dodatno obrazovanje o pravim srpskim vrednostima i tradiciji držaće ugledni istoričari, pravnici, književnici i ostali viđeni intelektualci- energično objašnjava Vučinić.
Od Siniše Vučinića saznajemo i da je već postigao dogovore sa brojnim predavačima u Nastavnom centru za mlade četnike: sa rediteljem i profesorom Nebojšom Pajkićem, književnicima Petrom Milatovićem Ostroškim i Isidorom Bjelicom, kao i srpskim vojvodom Milinkom- Čekom Dačevićem. Otkrivao nam i s kim će uskoro imati razgovore za taj angažman.
-Planiram da uskoro kontaktiram ljude koje izuzetno cenim kao uspešne ljude i patriote. To su profesor Oliver Antić, psiholog Aleksandra Janković, advokati Maja Gojković i Miroslav- Šera Todorović, nezavisni intelektualac Marjan Ćuzović, političar Dragan Todorović, novinari Marko Janković i Nebojša Jevrić, poeta Gojko Đogo, istoričar Veselin Đuretić... I, nemojte me više, molim vas, ‘vatati za reč, jer spisak je zaista poduži- nabraja Vučinić.

Namere

I, dok sa Sinišom Vučinićem šetamo ulicama Trebinja, podno zaštitničkog Leotara, smenjuju se u ovdašnjim medijima njegovi užareni intervjui, ali i različita reagovanja... Najpre bosansko-hercegovačkih političara.
Uroš Pena, direktor policije Republike Srpske, najavljuje da će se pod hitno „ispitati ove namere“, dok Eldar Subašić, portparol OHR, već najavljuje zakon protiv ovakvih „pojava“.
- Najradije bi nam, pošto-poto, podmetnuli nekakve fašistoidne namere, ali ta smešna priča je prošla. Svet zna za njihove mudžahedine i ustaše-fašiste, pa im više ni hiljade Si-En-En neće pomoći. Hoću da naša deca znaju da je njihov Tito 1942. godine pregovarao sa Nemcima i ustašama u Vakufu o saradnji. Našu decu više neće lagati Bulajićevim filmovima sa četnicima negativcima. U mirnodopsko vreme četnici su uvek bili humanitarna organizacija, koja je brinula o porodicama i deci stradalih saboraca i siromašnog stanovništva- naglašava Vučinić.
Ne propuštamo priliku da mu spomenemo kako gestikulira, naglašava reči i uopšte neodoljivo želi da podseća na Vojislava Šešelja.
-E, mogu samo da uzdahnem trenutno. Pa šta bi bilo sjajnije, nego da našu omladinu edukuje taj gorostas srpstva. Čekamo njegov povratak, a do tada nam ostaje samo da učimo iz njegovih knjiga, naročito iz moje omiljene „Ideologija srpskog nacionalizma“- setno će Vučinić.
Dok razgovaramo, nad Trebinjem se spušta veče, ali ovde vrelina očigledno ne popušta. Kolege iz federalne televizije takođe nestrpljivo čekaju razgovor sa Vučinićem. Takva je Hercegovina, vole ovde da kažu kako ih Bog gleda, a „nešto“ im se ne da!

Komentari

Koje bizgovcine. Da uce iz 'knjiga' onog tragikomicara Seselja??? Tragedija. Bolje bi im bilo da pocnu sa nekim stvarnim radom. Dosta vise ratovanja!

Zamolio bih vas da ne pisete o bosansko hercegovackim barabama kakav je i Sinisa Vucinic. On je uvreda za nas potomke palih rodoljuba iz II rata.

Bilo bi pametno napraviti web prezentaciju tog centra i uvesti online kurseve za "mlade" cetnike.

od kad su radikalci za Ravnogorski pokret i Cetnike? ili bolje reci za Kraljevinu Srbiju?
ponovo kojekakvi "pravi" srbi oce da nas uce lazima.