nedelja 25. januar 2009.
RSS
• Nedelja •
Početna > Nedelja > Uskoro „Milioner“ sa policajcima

NEDELJNO ĆASKANJE IVAN ZELJKOVIĆ ZEKA, VODITELJ KVIZA „ŽELITE LI DA POSTENETE MILIONER“ I VLASNIK PRODUCENTSKE KUĆE „ADVENTIDŽ“

Uskoro „Milioner“ sa policajcima

U tematskim emisijama takmičari će biti rudari, fudbaleri, taksisti, doktori, studenti... Ćerka Petra je kod mene probudila neku vrstu emocija koje su se poslednji put javile kad sam upoznao suprugu Vesnu

Ivan Zeljković Zeka ili pokatkad među prijateljima zvani Zec, čelni čovek producentske kuće „Adventidž“ i voditelj kviza „Želite li da postanete milioner“ verovatno je najpozitivnije lice na našim TV ekranima. NJega gledaoci jednostavno vole. Čak i oni koji mu nisu skloni moraju da priznaju da odlično radi svoj posao. U njegovoj producentskoj kući trenutno se „kuvaju“ tematski „Milioneri“ u kojima će takmičari biti parovi, juniori, policajci, rudari, fudbaleri, taksisti, doktori i studenti...
Imali ste emisije „Milionera“ posvećeni osnovcima?
- To kod dece ide potpuno drugačije. Oni imaju potrebu da pobede, želju za takmičenjem. Deca se uvek nadmeću i žele da postignu više nego prethodni i u tome su jako simpatični. Klinci ne pokušavaju da budu kao matori. Oni ne oponašaju starije, oni su ono što jesu. I mislim da će neki takmičar koji se bude ophodio prema kvizu kao osnovci osvojiti pet miliona. Neko ko bude oponašao tu decu u opuštenosti, u ležernosti u povezivanju, logičkom zaključivanju u odabiru pomoći - osvojiće kviz. Juniori mogu da budu dobar uzor seniorima.
Otkud deca?
- Morali smo da tražimo posebnu dozvolu za ovakav kviz s obzirom na to da je granica učestvovanja 16 godina. Tu smo došli do rešenja da pola novca ide školi iz koje dete dolazi, a pola detetu, ali njima to nije ni bitno.

BRATSTVO BEZ JEDINSTVA
- Javila se nova ideja o regionalnoj saradnji, što bi se reklo bratstvo bez jedinstva, postoje projekti na kojima bi u regionu SFRJ sa Bugarskom i Rumunijom, mogli da se rade vrlo glamurozni projekti za novac za koji ne može da se izvede nijedan projekat. Obišli smo celu SFRJ i reakcija stranih partnera je veoma pozitivna. Nisam morao da obrazlažem ideju jer sam naleteo na profesionalce koji razmišljaju na pravi način. Kapiraju bez da im crtam.
ULEPŠAVANJE DANA
- Dok sam radio na radiju jutarnji program zvale su me neke studentkinje koje su rekle da se javljaju samo da kažu da sam im ulepšao dan. Nisu zvale da kažu ni da sam najbolji ni da sam „zakon, car“ ili šta god već... I to je najveći kompliment, koji neko može da dobije bilo u štampanim, bilo u elektronskim medijima u zabavnom sektoru. Tome služi zabava i naš rad.
LIČNA KARTA
Ime: Ivan Zeljković
Nadimak: Zeka „Milioner“
Datum rođenja: 16. april 1975. u Beogradu
Horoskopski znak: Dupli Ovan, iako kaže ima onih koji misle drugačije
Privatni život: Oženjen je Vesnom i imaju tromesečnu ćerku Petru

Oni i ne shvataju koliko roditelji moraju da rade za taj novac. Ali ta borba je fantastična i to se vidi na ekranu i u rejtinzima.
Nedavno si postao otac. Šta se u tvom životu promenilo?
- Ćerka Petra je kod mene probudila neku vrstu emocija koje su se poslednji put javile kada sam upoznao suprugu Vesnu. I mislio sam da je to vezano za mlađe doba i da samo tada čovek oseća takve emocije. Pričali su mi prijatelji kako je to, ali nikako nisam mogao da razumem količinu emocija koja se javlja prema tom malom biću. I onda kada sam prvi put otišao na put na dva dana, bio sam sluđen. Komunicirajući sa suprugom preko „skajpa“ tražio sam da mi pusti Petru iako spava. I ona je dok smo pričali kameru okrenula ka detetu. Od prvog dana pomažem supruzi oko povijanja, kupanja i svega. I nema ovo je moj ili tvoj posao, sve radimo na smenu.
Šta je najteže, a šta najlepše u tom procesu odgajanja dece?
- Najnezahvalnija je nemoć koja se javlja kada dete dva sata plače, a ne znam šta da radim, jer ne želim da plače. To najteže pada, a svaka nova stvar koju uradi i svaka reakcija i nas i na okolinu je najveća radost i sreća za nekoga ko pokušava da odgaja dete. Svaki put kad dođem kući poslednjih deset dana ona se meni nasmeje i jedva čekam da se vratim i vidim taj osmeh.
Počeo si kao radijski voditelj?
- Moje medijsko bivstvovanje dugujem Zoranu Peroviću, bivšem novinaru Beograda 202, jer je on taj koji me je sputavao da odletim tamo gde ne treba. On to zove „razboleo se od medija“. I on je meni pomogao time što me je pelcovao protiv medijskog virusa. Naučio me je da je moj posao da budem to što jesam, a ne da ono što se vidi na televiziji postanem ja. Pored njega najzaslužniji za uspeh „Milionera“ je Rod Tejlor, koji je postavio preko 80 kvizova po svetu. On me je naučio šta, zašto i kako mora da bude.
Kupuješ li radio?
- Tačno je da ima želju da se vratim na radio, tačno je da smo pričali o tome da osnujemo stanicu. Sada smo propustili jedan tender za lokalnu radio stanicu, a to ne znači da ćemo se povući. Iako je radio u nemilosti u odnosu na TV, mislim da je isplativ medij i da ekipa koju mogu da okupim, sa stručnjacima modernih shvatanja, ali s poštovanjem tradicije može da donese veliki zaokret. Poput onog koji je imao Radio Pingvin na početku.
„Keš taksi“ ili „Milioner“?
- „Keš taksi“ u „Adventidžu“ smatramo svojim prvim detetom i to je emisija koja nas je etablirala u produkcionom svetu, tako da smo emotivno vezani nju. I to je lepo. Ali i „Milioner“!
Šta očekuješ da će biti prva reč koju će Petra reči?
- Prvu reč je već rekla i to je „aii“. Ne znam šta to znači, ali pretpostavljam mnogo toga. Mislim da će ipak reći „mama“, pa će reći „baba“, pa negde u isto vreme „deda“ i „tata“. Bitno da je dete zdravo, da raste u zdravom okruženju. I tu imamo svesrdnu pomoć baba, deda i tetaka. Idemo na produženi vikend i vodimo tetku da nam pomogne oko Petrice. I svi uživamo u tome.
Kako postavljaš granicu dokle ćeš odgovoriti na pitanja meni i mojim kolegama?
- Trudim se kao svaki „pošteni diplomata“ da odgovorim ono što sam naumio da kažem. Sto odsto sam iskren i u tome leži tajna, kažem onoliko koliko želim da kažem o nečemu jer je i to deo mog posla. Ako se to radi iskreno onda je to lako.
Nisi visok, nemaš plave oči, a opet si omiljen. Kako to objašnjavaš?
- Nije samo izgled bitan za voditelja. Lepo bi bilo da imam sve te atribute, ali kad ih nema moram da ih nadomestim. Da nisam morao da imam neku priču da bih prilazio devojkama kad sam bio mlad možda ne bih sada bio tako rečit pred kamerama.