nedelja 21. decembar 2008.
RSS
• Nedelja •
Početna > Nedelja > Ne volim vesele pesme

NEDELJNO ĆASKANJE: BORIS BIZETIĆ, MULTIMEDIJALNI PRIMENJENI UMETNIK

Ne volim vesele pesme

Verujem svojoj porodici, a ovima iz okruženja, ili likovima koji se pojavljuju niotkuda - njima verujem tek ako me nisu slagali

Boris Bizetić, kantautor koji je sa dvadeset godina imao hit „Ako jednom vidiš Mariju“, posle kojeg je sedamdesetih usledilo preko 500 pesama koje je pevalo četrdesetak najpopularnijih pevača domaće muzike tog vremena, samo u takozvanim „popularnim umetnostima“ traje bezmalo 40 godina. Pa ipak Bizetić javnosti nije poznat samo kao kompozitor već i kao zabavljač, šoumen i voditelj. Oprobao se u svim poslovima vezanim za televiziju, a i radio. Pre nekoliko godina izdao je i „sabrana nedela“ takozvanog „moravskog roka“, priredivši „sabrana nedela“ grupe „Rokeri s Moravu“. Pre nekoliko dana priredio je promociju CD „Gusar“, kojim se kako autor i pevač vraća emocijama sa početka karijere.
Na ovoj prezentaciji, kao retko kada, pojavile i mnogobrojne njegove kolege poput Đorđa Marjanovića, Milana Babića, Čede Markovića, Bata-Kande, Nikole Karovića, „Amadeus benda“, Radeta Vučkovića, dueta Selimova-Želčevski, Braće Bajić, Dejana Patakovića, Žike Nikolića, Vanje Bulića i Svete Vukovića - koji je njegov najstariji saradnik i čija su dva teksta „Kako da ti kažem“ i „Kad bih znao da je sama“ pomogla da ove pesme pre 35 godina postanu hitovi, a koje je ponovo snimio na pomenutom albumu.
Na novom albumu „Gusar“ su emotivne pesme, poput onih koje ste pisali na početku svoje karijere. U čemu je tu, zapravo, stvar? Otkud taj povratak sentimentalnosti?
- Malo gorke, malo samoironične, katkad umereno depresivne, ali, ukupno gledajući - uvek romantične, moje nove pesme su na tragu mog muzičkog razmišljanja koje je formirano u ranoj mladosti. Sve pesme su melodične, imaju suvisle tekstove (iskustveno bogate) i namenjene su onima koji bi da se prisete svoje lepše mladosti. Mlađe slušaoce će dotaći romantika koja im se baš i ne nudi u muzičkoj ponudi poslednjih godina. Dakle, ja se ne vraćam sebi, već sam stalno tu - na terenu koji mi je poznat. Ima u meni još raznih likova koji imaju potrebu da nešto saopšte, ali na drugi način. „Gusar“ je moj osamnaesti kantautorski album, a ako uračunamo i 20 albuma „Rokera s Moravu“ (na kojima mu ja dođem takođe pevač), onda je ovo moje 38. „veliko“ pevačko izdanje. Nekada smo to zvali LP. Osim ovoga, objavio sam i preko trideset singlica. Kao kompozitora pesama za druge, mnogobrojne pevače bilo me je na nekoliko stotina izdanja.
Mnogo objavljenih pesama u toku dugačke karijere. Ovog puta nudim dvadeset pesama (petnaest potpuno novih) i četiri instrumentala. Tu je i pet „matorih“ pesma, starih preko trideset godina - u novom aranžmanu.

SIKTER KAFICA

Kako se desilo da vaša emisija ode sa Pinka kad vi poznajete vlasnika te televiziji, budući da je i on u plejadi onih koji su prošetali kroz „Rokere“?

- Posle osam godina emitovanja (536 epizoda), vlasnik Pink televizije mi je (uz kaficu) saopštio da ukida „BB šou“. Nemam komentar. Televizijski gledaoci će presuditi da li ih nove „duhovite“ serije na toj stanici zasmejavaju u onoj meri kao što je to bio slučaj sa mojom emisijom.
LIČNA KARTA
Ime:
Boris Bizetić
Datum rođenja:
28. novembra 1950. Beogradu
Horoskopski znak:
Dupli Strelac
Zanimljivost:
Pojavio se u filmovima „Gnjurac“, „Predgrađe“ (1972, TV) i „Tesna koža 2“, gde je sa Milanom Gutovićem otpevao pesmu „Tango Šojić“, a u filmu je glumio samog sebe - kao člana svoje čuvene grupe sa kojima je otpevao i pesmu „Rokeri s Moravu“
Privatni život:
Iz braka sa Magdalenom ima ćerke Anitu i Doris
„ROKERI“ ZA LEGENDU
Objavivši dvadeseti album Rokera - „Projekat“ pokazao sam (posle šesnaest godina pauze) da su teme neiscrpne, štaviše - ponuda je još veća, pa sam sa zadovoljstvom napisao dvadeset novih pesama koje će jednog dana biti duhovita ilustracija ovog trenutka u kojem smo. Nažalost, moj kolega, drug iz vojske i kum - Zvonko Milenković, umro je pre nekoliko meseci, ostavivši za sobom trag veselja i razdraganosti. Njega više fizički nema, ali pozitivan trag, kroz izvanredne interpretacije, ostaje besmrtan. Logična je, onda, i moja odluka da „Rokeri s Moravu“ više neće objavljivati nove pesme.


Znači li to da je Slavujki, a pre svega pojavama kojima se kroz njen lik rugate odzvonilo?
- Dok god je moje životno okruženje takvo kakvo je (familija, komšiluk, poznanici, sunarodnici), biće materijala za parodiranje stvarnosti. Bolje je da kroz komičnu vizuru opisujem svakodnevni „otkačeni“ život, nego da psujem i padam u depresiju. Slavujka, kao i „Rokeri s Moravu“, ušla je u srpsku humorističku legendu. U TV emisiji „Smeh terapija“ (koja se emituje na osam lokalnih srpskih stanica) gledaoci mogu da se razbaškare i uz „slavujačke“ viceve. S druge strane, Slavujka i piše.
Kad smo kod Slavujke, kako ide prodaje njene knjige koja se pojavila oko Sajma?
- „Slavujkina knjiga“, podebela, na 280 strana i sa tvrdim koricama, zabaviće i namćore. Tek ulazi u po neku knjižaru, a oni koji su zainteresovani za 73 „priče za smejanje“, što je podnaslov knjige, mogu da se informišu telefonom, ako obrnu 063/16-88-810... i, nemoj da bi neko ovo shvatio kao reklamu! Inače, u knjizi je opisan čitav naš aktuelni život. Ulica, porodica, političari, umetnici, budale, šeprtlje i sirotani. Sve može da bude i smešno, osim kad je za plakanje. Mislim - od tuge.
Vaši TV serijali i njihova izdanja na CD I DVD uspešni su iako su, kako se kaže, niskobudžetni, budući da većinu poslova radite sa suprugom i ćerkama. Da li je tajna uspeha baš u tome da čovek danas može da veruje samo svojoj porodici?
- Ja mu dođem „vernik“! Verujem svojoj porodici, a ovima iz okruženja, ili likovima koji se pojavljuju niotkuda - njima verujem tek ako me nisu slagali! Ova mi je dobra! Posle toliko godina kontaktiranja sa lažovima koji nemaju hrabrosti da izuste istinu, ma kakva bila, sada sam toliko „vakcinisan“ da me samo potvrđena iskrenost iznenađuje. U stvari, ne očekujem ništa, a, ako se dogodi bilo šta lepo - ja se obradujem. Žena i ćerke su talentovane, pa ih koristoljubivo zamolim da mi pomognu u svemu što radim. Valjda me vole, pa me ne odbijaju. To mi dođe kao neka privilegija. Samo još nekolicina bivših saradnika ima kontakt sa mnom. U stvari, skoro niko. Nove ne tražim. Sam svoj majstor - to je jaka formula! Ko može. Naporno je kad dugo doživljavaš da te iznevere oni kojima si najviše učinio. I afirmativno i materijalno.
Kažu da ste vi najviše u pesmama poput „Marije“, „Isidore“, a ne u onome što ste napravili sa „Rokerima“, „BB šou“ ili radio i TV emisijama?
- Pošto pitanje nije tačno - onda bi i odgovor bio pogrešan! Uuuuu, i ova mi je jaka! Dakle, ne bih u stvari znao - ko sam ja!? Ili, ko sam sve - ja!? Ima nas raznih u meni i svi bi hteli nešto konstruktivno da isporuče. Zbog toga me je toliko bilo u raznim medijima i u okviru različitih kreativnih disciplina. Sve zavisi od toga kad u toku dana na mene nabasate. Nekad sam „štoser“, pa onda melanholik. Volim da me drugi zabavljaju (inteligentno), volim fudbal, različitu svetsku melodičnu muziku. Kad me ščepa stvaralački poriv, ja onda (to nešto) iznedrim shodno trenutnom raspoloženju. Mada, odlično radim i po porudžbini. Onda se „ubacim“ u potrebno raspoloženje i „smlatim“ zadatu materiju! Generalno, uvek radije biram da gledam dramu ili krimić, nego nešto što okvalifikuju kao čistu komediju. Kao slušalac - ne volim vesele pesme. Verovatno mi se, ovde negde, zagubio i odgovor na postavljeno pitanje.

Komentari

Greh je, sto je ovaj velikan zaboravljen od strane producenata. Njegova dela bila su za svaciji ukus.Hvala mu sto nam je donosio smeh u kuci. Ocekujem da ga vidimio ponovo u punom sjaju.

Skandalozno je da vas list velica ovog dvolicnog kroatu koji je da bi se dodvorio komunistickim vlastima rugao srpskom seljaku a samim tim i svim Srbima. Stid i sram da vas pojede.

to je bio faca čovek stvarno mu hvala da je nas je uveseljavao sve ove godine,pozdrav iz slovenije