nedelja 21. septembar 2008.
RSS
• Nedelja •
Početna > Nedelja > Pet hiljada stanovnika, šest hiljada studenata

NACIONALNA GEOGRAFIJA – BLACE

Pet hiljada stanovnika, šest hiljada studenata

Matična služba u Blacu ove godine nije upisala nijedno novorođeno dete, ali je izdala 51 smrtovnicu, kaže predsednik opštine Blace Nebojša Milosavljević

Kada su pre sto dana novi čelnici opštine Blace iz redova DS, SPO i G17 plus zacrtali dva najvažnija strateška projekta na zameni azbestnih vodovodnih cevi od Pridvorice do grada i na prečišćavanju otpadnih voda i reke Blatašnice, Blačani su pomislili da će se ostvariti i druge njihove vekovne težnje - da budu u krugu razvijenijih opština u Srbiji. Međutim, mnogo toga mora još da čeka. Ne zbog toga što to ne bi moglo da se uradi, nego što „ljudima hvali malo više mozga“, kako u šali, ili zbilji, reče predsednik opštine Nebojša Milosavljević.

- Za sto dana u opštini Blace uspeli smo da zamenimo vodovodne cevi od Pridvorice do grada. Od NIP-a smo dobili 34 miliona dinara i taj projekat je u toku. Kada je, međutim, reč o projeku za prečišćavanje otpadnih voda, opština je odradila svoje, ali do njegove realizacije još nije došlo - kaže zamenik predsednika opštine Blace Nenad Milivojević.

Ali prvi čovek tvrdi da rešavanje tog najvećeg problema nije krenulo zbog nesnalaženja ljudi u resornim ministarstvima u Vladi Srbije.

- Počeli smo da rešavamo problem infrastrukture koji traju desetak i više godina. Ostalo je da se reši problem sa uređajem za prečišćavanje otpadnih voda. Iz NIP-a je obezbeđeno 120 miliona dinara za rešavanje tog problema, ali imajući u vidu šta se sve dešava sa budžetom Srbije, taj projekat nije završen. A nije se krenulo ni u njegovu realizaciju. Mi, kao lokalna samouprava smo pripremili „teren“, ali zbog velikog manjka u budžetu Republike i zbog nesnalaženja i nerazumevanja tog problema u Ministarstvu za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu proći će i ova godina, a mi to nećemo rešiti - kaže predsednik Milosavljević.

POVOLJAN POLOŽAJ

Opština ima nešto više od 13.700 stanovnika, a samom gradu živi oko 5.500. Smeštena je u Topličkoj kotlini, na istočnim obroncima Kopaonika i jugozapadnim obroncima Jastrepca. Iako ima periferan infrastrukturni karakter u odnosu na glavne magistralne koridore, Blace čini raskrsnicu puteva prema Kosovu i Metohiji, Kopaoniku, Kruševcu i Prokuplju, što predstavlja povoljan tranzitni položaj, najkraći je put između Topličke i Kruševačke kotline.

REKORDER PO BROJU IZBEGLIH

Pošto se nalazi u blizini granice sa Kosmetom, ima i mnogo raseljenih. Prema neslužbenoj evidenciji, ovde ima oko četiri hiljade izbeglih i raseljenih, što Blace svrstava u rekordere po broju izbeglica naspram broja stanovnika. Taj odnos je približno 1:3, odnosno, 4.000 izbeglih na 14.000 stanovnika.

Ipak, sa budžetom od 180 miliona dinara u Blacu se dosta uradilo. Nenad Milivojević tvrdi da je Gradska toplana spremna za narednu sezonu, mada se dosta građana opredelilo i za grejanje na drva. Od realizovanih projekata Milivojević navodi novootvoreni Dom za decu ometenu u razvoju. U ovom domu, u selu Trbunje, smeštaj je trenutno našlo 15 mališana, a mesta ima za 80.

- Među najjačim firmama u Blacu su mlekara „Lazar“, koja prerađuje oko 50.000 mleka litara na dan i snabdeva i Blace i Prokuplje i Niš. Poljoprivrednici su uglavnom zadovoljnim otkupom. Veoma uspešno radi i pekara „Đukić“, koja sa oko 209.000 komada hleba na dan snabdeva i deo Kruševca. Uspešno radi i preduzeće za preradu gume „Ćure“, kao i nekoliko mlinova „Timotijević“, „Savić“ i drugi. Ove godine će imati dosta posla, jer je ova godina dosta rodna. Šljiva je postala svojevrsni brend Blaca. Rodila je i prerodila. Sve je ubrano i otišlo po ceni od 13 do 14 dinara. Proizvođači su zadovoljni. „Šljivijada“ predstavlja najveći i najorganizovaniji sajam šljiva u našoj zemlji. Blačku „Šljivijadu“ protekle nedelje posetilo je više od 10.000 ljudi. Blace zaslužuje epitet „grad šljiva“ jer šljivici zauzimaju više od 5.000 hektara, odnosno dva miliona stabala - kaže zamenik predsednika opštine Milivojević.

Pre „Šljivijade“ u Blacu je održano međunarodno takmičenje u rukometu. Blace ima sportske terene, modernu halu sportova, ali nema bazen, pa se građani u vrelim letnjim mesecima rashlađuju u jezeru Ćelije, iako voda „nije za kupanje“. Blace ima i svoje „Blačko jezero“, površine oko 12 hektara, koje se napaja podzemnim vodama reke Blatašnice. Nažalost, ono je najvećim delom zaraslo u ševar i trsku. Pre sedam godina pokrenut je projekat višenamenskog korišćenja Blačkog jezera, kojim je namena jezera promenjena. Namera je bila da se izgradi veliki turistički kompleks, te da jezero dobije i sportsko-rekreativni i turistički karakter. Ali, od toga se nije ni korak dalje odmaklo.

U Blacu uspešno radi Viša poslovna škola, koja je imala sedište u Kosovu Polju i koja broji 6.000 studenata.

- Opština Blace je Visokoj poslovnoj školi ustupila na korišćenje zgradu ukupne površine 3.000 kvadrata. Škola ima i Studentski dom. Da nije ove škole i studenata, Blace ne bi bilo ovo što jeste. Najveći interes Blaca je da ova škola ovde ostane trajno. Da nije nje, ovde bi bila drugačija konfiguracija - tvrdi predsednik Opštine.

Sa akademskim građanima Blace mora da živi drugačije, savremenije. Zato je na poslednjoj sednici SO doneta odluka da se po prvi put uvede red o parkiranju automobila.

- Rešili smo taj veliki problem, pa sada više ne može da parkira auto ko gde stigne. Obeležili smo parking prostor, a o njemu bine Sportsko-trgovinski turistički centar „Nirvana“. Cena naplate parkinga je 20 dinara po satu - kaže Milivojević.

Prema statistici, u Blacu iz godine u godinu živi sve manje ljudi. Godine 2002, u odnosu na popis iz 1991, bilo je 1.390 stanovnika manje. Prema evidenciji iz Matične službe, u Blacu ove godine nije rođeno nijedno dete jer se majke porađaju u Prokuplju.

- Evidenciju o rođenima ne vodimo u Blacu već se ona vodi u Prokuplju. Ovde, međutim, vodimo evidenciju o umrlima. Podatak je upozoravajući, ove godine umrla je 51 osoba - kažu u Matičnoj službi u Blacu.

Ima i drugih pokazatelja koji Blace svrstavaju u jednu od 59 nerazvijenih opština. U toliko malom broju stanovnika nezaposlenih ima više od hiljadu. Mali je, ili gotovo neznatan broj studenata Visoke poslovne škole koji bi posle diplomiranja ostali ovde da traže posao. Gotovo svi sa diplomom u džepu odlaze, a dolaze drugi da studiraju.