nedelja 18. januar 2009.
RSS
• Nedelja •
Početna > Nedelja > Ja sam tetkino dete

NEDELJNO ĆASKANJE GLUMICA KALINA KOVAČEVIĆ O SERIJI „GORKI PLODOVI“, ULOGAMA U POZORIŠTU I ODNOSU SA POZNATIM RODITELJIMA

Ja sam tetkino dete

Povukla sam više na oca bojom kose i tena. Mama je izrazita crnka, a ja sam plavuša svetlog tena. Drugačije smo energije i na sceni, ali imamo jednu veliku zajedničku stvar - isto se smejemo. Tata Siniša je u stanju da porodični odnos prebaci na poslovni kada snimamo, pa smo dok radimo - kolege. Zahtevan je kao reditelj i zna šta hoće

Mlada glumica Kalina Kovačević devojka je čudesne lepote, gotovo holivudske pojave, manekenskog stasa, aristokratskog držanja, lepog vaspitanja... I to su samo su neke od osobina koje je krase. Potiče iz poznate porodice - otac joj je dramski pisac i reditelj Siniša Kovačević, a majka glumica LJiljana Blagojević. Filmski debi imala u je „Jesen stiže, Dunjo moja“ i odmah osvojila i žirije i publiku, te su usledile nagrade na festivalu u Herceg Novom - Zlatna mimoza za najbolju žensku ulogu, u Nišu na festivalu glumačkih ostvarenja „Carica Teodora“. Oprobala se i na daskama koje život znače, a ovih nedelja gledamo je kao Mašu u seriji „Gorki plodovi“, preksinoć je imala i „drugu premijeru“ komada „Maratonci trče počasni krug“, budući da je Marka Živića u predstavi zamenio Goran Kičić.
Kako je to kad neko „uskoči“ u ulogu?
- Uvek je stres kada se uskače u predstave koje nisu vaše. Prvenstveno zato što uvek postoji taj strah da ne ugrozite rad kolega oko sebe jer je to pre svega „njihova predstava“. Ali koliko god da je stresno, posle svake predstave zadovoljstvo je neverovatno. Alternacija može da bude čudna jer se ljudi naviknu na mimiku, reakcije i ponašanje kolege. Ali posle dve-tri predstave se snađete. Najčudnije je kada se igra jedan-jedan: jedno veče sa jednim, a sledeće sa drugim kolegom ta ista predstava. Ali to je to, scena je živa stvar i svakakve stvari se dešavaju na njoj.
Kako je biti jedini ženski lik u jednoj predstavi?
- Ne želim da me neko pogrešno shvati, ali nekako sam više okružena muškarcima u smislu prijateljstva i druženja. Naravno, imam tri drugarice, koje ne bih menjala ni za šta. Uživala sam radeći sa fenomenalnim ljudima, jer sam bila mažena i pažena kao, em - najmlađa, em - jedino žensko.
Sa druge strane igrati Mašu u „Gorkim plodovima“ nije bilo lako?

- Maša je vrlo ozbiljan, slojevit lik, sa teškim unutrašnjim doživljajima stvari. Ona je najteži lik koji sam dosad odigrala na filmu i televiziji. Ima više emotivnih nivoa u sebi. U njoj je dosta emotivnih barijera, problema, neke vuče iz porodice, neke je sama sebi napravila. Trebalo je od jedne skromne devojke iz sirotinjske, izbegličke porodice, koja se nije snašla u ovom vremenu, da je dovedem do trenutka kada ona postaje ono najgore što ovaj grad može da pruži. Osoba bez emocija koja samo gleda korist i materijalne stvari i osoba koja je pri tom užasno nesrećna. I kada bira između momka koga voli i momka koji može da joj pruži sigurnost - bira drugo, jer zna šta je siromaštvo.
Serija je tvoj drugi projekat koji radiš u produkciji svoga oca?
- Sa njim sam počela da sarađujem u 23. godini, a radim od osamnaeste. Moram da priznam da je LJubiša Samardžić taj koji je od mene pravio glumicu i brusio ono što je naučeno na akademiji. Ali, neverovatno je koliko je Siniša u stanju da taj porodični odnos prebaci na poslovni i koliko se on ne razlikuje od onoga prema drugim kolegama. Tako da Siniša i ja možemo da budemo kolege. Zahtevan je kao reditelj i zna šta hoće, a na nama glumcima je da to kreativno ispunimo.
I mama i ti ste nagrađene za prvu filmsku ulogu. Da li vas često upoređuju?
- Upoređuju me sa njom u smislu karaktera ili ponašanja. Povukla sam više na oca bojom kose i tena. Mama je izrazita crnka, ja sam plavuša svetlog tena. Drugačije smo energije i na sceni, ali imamo jednu veliku zajedničku stvar - isto se smejemo.

LIČNA KARTA
Ime: Kalina Kovačević.
Datum rođenja: 22. novembar 1983. godine, Beograd
Horoskopska kombinacija: Škorpion, podznak Rak
Zanimljivosti: Ime koje potiče od grčke reči kalos, što znači sjajna, blistava, lepa, dobra, dao joj je otac
Obrazovanje: Završila je muzičku školu i svira klavir

Imam dakle njenu mimiku i volim kada mi kažu da podsećam na mamu jer je ona jedna lepa, a pre svega uspešna i pametna žena. Genetika je to super sredila - u seriji „Gorki plodovi“ možemo da igramo različite uloge, a ne majku i ćerku, i opet, kada stanemo jedna pored druge, to da smo majka i ćerka jasno se vidi.
Kakav je tvoj odnos sa mamom?
- Nismo drugarice, jer da je priroda htela, ona bi to tako uredila. Svoju mamu ne bih menjala ni za šta na svetu, a imam svoje drugarice pa se s njima družim. Sa druge strane, volim što smo radile film zajedno. Dokumentovan je jedan period našeg života i kada sa svojim unucima budem gledala, moći ću da kažem: „Vidiš, ovo je moja mama i bile smo lepe, mlade...“
Mlada si, lepa si, uspešna si. Da li tebi nešto fali u životu?
- Samo da se naspavam.
Samo to?
- Nisam previše zahtevna. Govorim da je gluma moj posao, a ne moj način života. Volela bih jednog dana da imam i porodicu i decu. To mi je bitno.
Imaš li dečka?
- Nemam. Ali lepo je imati i neko vreme koje ćeš posvetiti sebi, kao ja sada.
Igraš devet večeri zaredom. Da li bi imala vremena za vezu?
- Za ljubav uvek treba da se ima vremena, iako se sada čini da ga kod mene nema. Ako vas neko, voli voleće i vaš posao i razumeće to. Onaj ko vas voli neće od vas tražiti odricanje. To ne bi bila prava ljubav.
Čije si ti dete, mamino ili tatino?
- Tetkino. Ona će biti srećna kada ovo pročita. Mislim da tetke najviše vole svoje bratičine i one ih najviše razmaze.
Beograd ili Holivud?
- Bolivud, jer mnogo volim da igram i pevam. Ali, šalu na stranu, između ponuđenih odgovora: Beograd. Beograd je svet.
A da li pevaš u društvu i šta?
- „Đelem, đelem“. Volim stare srpske pesme: „Rasti, rasti, moj zeleni bore“, „Tri devojke zbor zborile“. Te neke stare, narodne, koje se pevaju u višeglasju. Tu vrstu pevanja više volim nego neki džez ili bluz.
Između kafanskih i zabavnjaka šta biraš?
Narodnu pesmu ko što rekoh, naravno.
Splav ili galerija?
- Ima me svuda - i na Kolarcu, i na otvaranju izložbe, i na splavovima.
Šta bi volela sledeće da igraš?
- U pozorištu, posle „Maratonaca“ i „Ožalošćene porodice“, neku dramsku ulogu. A na filmu ulogu Marije u rimejku „Otpisanih“, koju je nekada igrala Zlata Petković.

Komentari

Ochigledno divna devojka. Kesten ne pada daleko od drveta.

Савршена је!!!

Једино се не слажем с уводним коментаром: "Mlada glumica Kalina Kovačević devojka je čudesne lepote, gotovo holivudske pojave..."
Холивуд је смеће, а ова наша девојка је богиња у поређењу.

Вот какаја красавица, пахож на атца