nedelja 17. avgust 2008.
RSS
• Nedelja •
Početna > Nedelja > KO JE ČOVEK - Mihail Sakašvili, predsednik Gruzije

KO JE ČOVEK - Mihail Sakašvili, predsednik Gruzije

Američki đak

POČETAK: Rođen 21. decembra 1967. godine u Tbilisiju. Otac mu je lekar, a majka istoričar.
KARIJERA: Po okončanju Kijevskog instituta za međunarodne odnose kao stipendista Kongresa SAD odlazi na studije na Kolumbija univerzitet u NJujorku gde je i magistrirao prava. Doktorirao je na Univerzitetu ‘’Džordž Vašington’’. Bio je zaposlen u Norveškom institutu za ljudska prava u Oslu i u jednoj njujorškoj pravničkoj firmi. U Gruziju se vratio 1995. godine i posvetio političkoj karijeri. Bio je poslanik i ministar pravde u vladi bivšeg gruzijskog predsednika Eduarada Ševarnadzea. Na tom mestu optužio je čelne ljude tajne i javne policije i ministra ekonomije za korupciju, ali je posle bezuspešne borbe podneo ostavku: ‘’Nemoralno je ovde ostati. Korupcija je ušla u središte vlade’’ - rekao je tada. Bio je i gradonačelnik Tbilisija, da bi 2003. godine od blokova „Nacionalni pokret“ i „Burdžanadze-demokrati“ kandidovan za predsednika Gruzije. Na predsedničkim izborima, na koje je izašlo 83 odsto birača, osvojio je 95 odsto glasova. Izbori su održani u velikoj euforiji šest nedelja nakon što je bivši predsednik Ševarnadze bio prisiljen na ostavku zbog masovnih protesta opozicije posle krađe na parlamentarnim izborima. Još pre kraja prebrojavanja glasova Ševarnadze i njegove pristalice objavljuju da je njihova stranka odnela pobedu. Stvari se zatim odvijaju veoma brzo pod nazivom ‘’Revolucija ruža’’: Kmara (u prevodu znači ‘’Dosta’’, gruzijski varijanta Otpora, koje su i podučavali otporaši iz Beograda kako da nenasilno ruše diktatorske režime, pa su i preuzeli njihov simbol-pesnicu) organizuje proteste na trgu ispred zgrade Parlamenta u Tbilisiju. Ševarnadze ne odstupa. Tek posle juriša na parlament, 23. novembra, tačno u 19.51, smrknuti Ševarnadze objavljuje da se povlači sa položaja šefa države, posredstvom američkog ambasadora, što je u Moskvi izazvalo veliku sumnju. Od tada se politička i ekonomska situacija nije mnogo promenila. Prosečna mesečna zarada iznosi svega 40 evra. Otcepljene pokrajine Abhazija i Južna Osetija ostale su pobunjene. Vladina odluka da upotrebi silu protiv demonstranata, koji su protestovali optužujući vlast za korupciju i ubistva oponenata, ali i odluku o uvođenju vanrednog stanja i medijskih ograničenja, izazvale su oštre kritike u zemlji i inostranstvu (2007). U decembru podnosi ostavku i saziva prevremene izbore, kao kompromisno rešenje. Velikom većinom glasova reizabran je na mesto šefa države u januaru ove godine.

SKANDALI: Na granici Gruzije i republike Abhazije, koja tvrdi da je nezavisna država, a na čijoj su teritoriji ruski mirotvorci, u oktobru 2007, došlo je do incidenta, a zatim i verbalnog sukoba ruskih i gruzijskih vojnika. Na licu mesta pojavio se i predsednik Gruzije, i urlao na ruske vojnike koji su ćuteći gledali u pod!

ATENTATI: U maju 2005. tokom govora Džordža Buša na Trgu slobode u Tbilisiju, Gruzijac Vladimir Arutjunijan bacio je ručnu bombu na predsednika SAD i Sakašvilija. Bomba nije eksplodirala, a Arutjunijan je uhapšen u junu, i pri tom ubio jednog policajca. Osuđen na doživotnu robiju.

DRUGI O NJEMU: ‘’Stvarni predsednik Gruzije nije Mihail Sakašvili, već savetnik američke administracije za istočnu Evropu Brus Džekson. Upravo je Džekson rukovodio izradom i realizacijom planova tzv. plišanih revolucija, posebno „revolucije ruža“ u Gruziji (Šalva Natelašvili, lider opozicione gruzijske Laburističke partije)

BRAČNO STANJE: Oženjen Sandrom Roelofs, Holanđankom. Imaju sinove Eduarada i Nikoloza.
ZANIMLJIVOSTI: Ruska štampa tvrdila je da bi mogao postati Mihail Prvi, pošto je jedan od potomaka carske loze Bagrationovih. On je sam izjavio, navodno u šali, tokom rasprave o povratku ustavne monarhije: „Jedna od mojih prababa bila je od Bagrationovih“. Sakašvilijeva baba Leonida Georgijevna, istina, rođena je kao Bagration-Muhraneli, ali se grb Bagrationovih po ženskoj liniji ne prenosi, tvrdili su istoričari. Osim gruzijskog, tečno govori engleski, francuski, ruski i ukrajinski. Služi se španskim i osetijskim.