Glas Javnosti

Napravite sami sredstvo za čišćenje TV ekrana

TREBA ZNATI
Autor: Glas javnosti

Iako na tržištu postoje razni čistači ekrana, jeftinije je napraviti nešto kod kuće.

Čišćenje starih televizora koji imaju glomazne katodne cevi slično je čišćenju prozora. Moderni televizori zahtevaju više pažnje.

„Iako se svi moderni ekrani mogu čistiti na isti način, moraćete da budete veoma pažljivi kada su sredstva za čišćenje u pitanju“, kaže Džesika Ek, stručnjak za čišćenje.


Ona napominje da se uređaj mora isključiti pre početka čišćenja, ne samo radi bezbednosti, već i da bi se bolje videle mrlje na ekranu.

Koristite krpu od mikrovlakana

„Savremeni ekrani mogu da budu osetljivi na pritisak i lako se ogrebu, pa je moja preporuka da koristite krpu od mikrovlakana, bez obzira da li je vaš ekran LCD, OLED ili plazma. Čini pritisak na ekran ravnomernijim i tako smanjuje mogućnost nastanka ogrebotina ili oštećenja“, objasnila je Džesika.

Ona je takođe istakla da izbegavate papirne ubruse, maramice i druge materijale koji mogu da sadrže vlakna koja su previše gruba za ekran.

„Čak i ako planirate da očistite starinski televizor, krpa od mikrovlakana je i dalje najbolji izbor. Možete koristiti i elektrostatičku krpu“, dodala je ona.

Takođe savetuje da se ne vrši preveliki pritisak prilikom brisanja ekrana.

„Previše pritiska može da ošteti ekran, pa biste mogli da pronađete izgorele piksele sledeći put kada uključite LCD ili plazmu“, upozorila je ona.

Nikada ne prskajte tečnost za čišćenje direktno na ekran

Prvo poprskajte krpu tečnošću i tek onda počnite da brišete. Osim toga, pazite kakvu krpu birate, uverite se da je nova i namenjena samo za brisanje ekrana.

Na primer, krpa za brisanje drvenog nameštaja već bi mogla da bude puna čestica masnoće, kako bi dodatno zamazala ekran. Takođe, prebrišite ekran horizontalnim ili vertikalnim potezima, nikako u krug jer na taj način mogu ostati mrlje, naglasila je Džesika.


Nakon brisanja vlažnom krpom, obrišite ekran suvom krpom. Očistite i druge delove televizora. To možete učiniti usisivačem – stavite ga na najmanju snagu i koristite dodatak koji liči na četku. Ovo će izvući prašinu iz malih rupa u njemu.

Kako očistiti tvrdokorne mrlje sa TV ekrana?

Ako na ekranu ostanu tvrdokorne mrlje, pokušajte da ih uklonite veoma razblaženom mešavinom destilovane vode i blagog deterdženta za pranje sudova.

„Nikada ne bi trebalo da koristite jake hemikalije kao što su aceton, toluen ili amonijak. Možda mislite da bi to sredstvo za čišćenje prozora bilo dobro, ali amonijak je glavni sastojak koji će trajno oštetiti ekran. Izuzetak su starinski televizori koji imaju staklene ekrane“, kaže Džesika Ek.

Napravite sopstveno sredstvo za išćenje ekrana

Iako na tržištu postoje razna sredstva za čišćenje ekrana, jeftinije je napraviti nešto kod kuće. To je prilično jednostavno.

Pomešajte destilovanu vodu sa belim sirćetom u razmeri 1:1, i stavite u bocu sa raspršivačem.

Nemojte koristiti vodu iz slavine jer sadrži minerale koji mogu da izgrebu ekran, destilovana voda je mnogo mekša.


Glas javnosti/ N01S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR