nedelja 9. novembar 2008.
RSS
• Nedelja •
Početna > Nedelja > KO JE OVAJ ČOVEK - Vaclav Klaus, predsednik Češke

KO JE OVAJ ČOVEK - Vaclav Klaus, predsednik Češke

Evroskeptik

POČETAK: Rođen je najlepšoj Praškoj četvrti Vinhradu jula ratne 1941. godine. Detinjstvo i ranu mladost proveo je u susednom naselju Tilovo. Klausova velika ljubav, osim politike, je sport, a aktivno se bavio košarkom i igrao za prvu ligu.
OBRAZOVANJE: Diplomirao je u Univerzitetu u Pragu na ekonomiji, a magistrirao na Ekonomskom fakultetu iz oblasti spoljne trgovine 1963. Nekoliko godina predavao je na univerzitetima u Americi i Italiji. Tada je u intervjuima izjavljivao: „Bio sam paradoksalno plaćen za to da proučavam savremenu svetsku ekonomiju, i jasno je da je cela ta oblast za mladog diplomca bila pravo otkrovenje kojem sam se u potpunosti predao. Dospeo sam u apsolutno drugačiji svet ideja i koketovanje s našim oficijelnim mišljenjem više nije dolazilo u obzir“. Godine 1968. osnovao je Klub mladih ekonomista i postao njegov predsednik. Pisao je uvodnike za tada najuglednije listove, kao što su Književne novine, Sutrašnjica, ili za časopis Lice, koji je vodio mladi Vaclav Havel. Dobitnik brojnih svetskih priznanja i počasnih doktorata.

Posle Plišane revolucije i razdvajanja Češke i Slovačke, uz Vaclava Havela, najuticajniji član Građanskog foruma postaje ministar finansija. Početkom devedesetih osniva desno orijentisanu Građansku demokratsku partiju, a na njenom čelu je do aprila 2002.
POLITIČKA KARIJERA: Političku karijeru započeo je decembra 1989, kada je postao Federalni ministar finansija tadašnje Čehoslovačke. Dve godine kasnije pobedio je na parlamentarnim izborima i posto premijer Češke Republike. Februara 2003. izabran je za predsednika Češke.

EVROSKEPTIK: Poznat je čovek koji nema dlake na jeziku, usprotivivši se najjačim članicama Evropske unije kada su nedavno donosile plan o rešavanju finansijske krize ubrizgavanjem injekcije od 2.000 milijardi u posrnuli bankarski sistem.

Otišao je toliko daleko da je čak predložio ukidanje institucija kao što su Svetska banka i MMF. Evropske lidere optužio je, posebno se osvrnuvši na predsednika Francuske Nikolu Sarkozija da svojom državnom podrškom bankama i merama protiv krize, vraćaju na mala vrata socijalizam. Mnogima u EU dizala se kosa na glavi od izjava kao što su :“ Hoćemo li da dopustimo da se naš identitet istopi u Evropi kao kockica šećera u šoljici kafe“. Traži Evropu država, a ne Evropu regija. Uveren je da je priča o globalnom zagrevanju čista prevara.

PROTIV PRIZNANJA KOSOVA: Iako je Češka priznala jednostranu nezavisnost južne srpske pokrajine, presednik Klaus se oštro suprotstavio odluci svoje vlade. Na dan priznavanja, 21. maja, u znak protesta na Praškom hradu primio je srpskog ambasadora Vladimira Vereša, posle čega je dao više emotivni nego politički komentar: „Nisam verovao da ću morati da se stidim zbog odluke svoje vlade“. List MF Dnes prokomentarisao je kako je situacija u kojoj šef države javno kritikuje spoljnu politiku svoje vlade, u svetu veoma neuobičajena.

PORODICA: Na studijama je upoznao i svoju buduću ženu Liviju, koja je danas izvršni sekretar Češkog ekonomskog društva. Imaju dva sina i pet unučića.

Ključne reči: