nedelja 5. oktobar 2008.
RSS
• Nedelja •
Početna > Nedelja > Poslednji beloruski car

KO JE ČOVEK - Aleksandar Lukašenko predsednik Belorusije

Poslednji beloruski car

POČETAK: Rođen je 30. avgusta 1954. godine u selu Kopus u beloruskoj provinciji Vitebsk. NJegovo rano detinjstvo i mladost bili su teški, jer je teret staranja o majci sa kojom je živeo nosio na svojim leđima. Iako su po Lukašenku ta sovjetska komunistička vremena bila pravednija od današnjih, kako kaže, osećao je mnogo nepravdi kao i njegova majka. „Zbog toga smo mnogo patili i ona i ja.“

OBRAZOVANJE: Uspešno je diplomirao istoriju na Univerzitetu Mogilev ali nije ga mrzelo da uči pa je završio i agronomiju na Poljoprivrednoj akademiji - jednoj od najstarijih obrazovnih ustanova u Belorusiji. NJegovo prvo zaposlenje bilo je rukovodilac u industriji. Takođe je sedam godina bio rukovodilac sovhoza i tako, kako kaže, osetio više nego bilo gde šta je to običan čovek i koliko njegova sudbina i život zavise od rukovodilaca.
DRŽAVNIČKI USPON: Lukašenko se na prvim slobodnim izborima za predsednika 1994. godine kandidovao kao nezavisni kandidat i postao predsednik sa samo 39 godina. Iako su ga te davne 94. godine mnogi smatrali autsajderom u drugom krugu odneo je ubedljivu pobedu sa 80 odsto osvojenih glasova. Bio je čest gost Slobodana Miloševića na čuvenom „ Slobinom kanabetu“ u Belom dvoru na Dedinju. Dobro je poznat trojni savez Srbija-Belorusija - Rusija. O svom predsednikovanju, koga mnogi smatraju autoritativnim, Lukašenko kaže: „Već sam navikao na to, ali ta tema je kod nas malo zastarela. Ruku na srce, kod nas je vlast zaista jaka. Ali, to ne znači da ja prosto uzmem palicu i mašem njom unaokolo, kao što neki pokušavaju da me predstave.“

ZANIMLJIVOSTI: Za politički uspeh, kako kaže, nije bila presudna samo harizma već njegova politika prema ženama kojih u Belorusiji ima oko 53 odsto. Belorusima je već dobro poznato da je „ženski predsednik“. U javnosti se retko pojavljuje, osim na hokejaškim utakmicama čiji je veliki fan. Nerazumevanje zapadnih sila obrazlagao je: „Za Evropljane je bilo neshvatljivo da tako mlad 39-godišnjak, kao ja, bude na čelu jedne države, u staroj Evropi gde su ta mesta rezervisana za one sa 60 ili 70“.
STOPROCENTNA POBEDA: Na poslednjim izborima održanim prošle nedelje Lukašenko je odneo tako ubedljivu pobedu, da opozicija nije dobila ni jedno jedino mesto u beloruskom parlamentu. Četiri stotine OEBS-ovih posmatrača pratilo je izbore, kojim je Lukašenko hteo da stavi do znanja da poštuje demokratske principe i u izbornoj noći im poručio: „Posmatračima će biti jako teško da ne priznaju izbore!“ To je bio „veliki“ Lukašenkov ustupak jer na prošlim izborima opoziciji nije ni bilo dopušteno da na izbore uopšte izađu. Americi i EU Lukašenko je već godinama trn u oku, zbog čega Belorusi trpe sankcije. Analitičari smatraju da se poslednjih godina na vlasti održava zahvaljujući majci Rusiji čiji prekopotrebni gas i nafta u Evropu dolaze upravo preko Belorusije. Tokom poslednjih 14 godina nekoliko poznatih novinara i disidenata je nestalo bez traga. Veruje se da su likvidirani po njegovom nalogu, ali ti slučajevi nikada nisu rešeni i poput „srpskih“ obavijeni su velom tajni.

PORODICA: Iz braka sa Galinom ima dva sina, Viktora (29) i Dmitrija (25). Stariji Viktor je član Saveta za nacionalnu bezbednost. Uprkos značajnoj funkciji, strogi Aleksandar u javnosti često viče na njega i ponižava ga, govoreći mu da je beskoristan. Ipak, u zemlji gde je sloboda medija misaona imenica, strani novinari su sve više zaokupljeni njegovim burnim ljubavnim životom. Naime, kako je preneo britanski Dejli mejl, „beloruski kralj“ priznao je četvorogodišnjeg vanbračnog sina Nikolaja sa svojom ličnom lekarkom Irinom Abelskajom. Osim titule lekara i „ljubavnice“, ona je imenovana i za šefa državne medicinske komisije. Iako je poručio svojim sugrađanima da će još dugo vladati, na specijalnom brifingu za medije svojim starijim sinovima je poručio da ga oni sigurno neće naslediti, već da jedino to može mali Nikolaj koji je „savršen kandidat za novog predsednika“.