nedelja 2. novembar 2008.
RSS
• Nedelja •
Početna > Nedelja > Odlikaš sa poternice

KO JE OVAJ ČOVEK - MILADIN KOVAČEVIĆ

Odlikaš sa poternice

POČETAK: Rođen je 15. juna 1987. godine. Osnovnu školu završio je u Kuli sa svim peticama. Poznanici i prijatelji se slažu da je kao osnovac bio veoma talentovan, a da su ga posebno zanimali nauka i sport.

ŠKOLOVANJE: Sa telesnim predispozicijama da se bavi vrhunskim sportom 2001. godine upisuje Sportsku gimnaziju u Beogradu, u kojoj je takođe bio odlikaš. Posle završene treće godine, zaputio se u obećanu zemlju i poput mnogih sunarodnika želeo da ostvari svoj san. Četvrtu godinu upisao je u Vašingtonu na Katoličkoj višoj školi. Potvrdio je svoj potencijal i u američkim školama, gde je zbog odličnih rezultata i u učenju i košarci dobio pun iznos stipendije za studije političkih nauka na Univerzitetu Bingemton u državi NJujork. Što bi se narodski reklo, Minjin otac Petar mogao je da bude ponosan na svog sina. I prošle godine dogodio se peh, jer je igrajući košarku u timu univerzitetskog kluba Birkets povredio kičmu i zbog toga morao da prestane sa treninzima. Po povratku u Srbiju potpisao je ugovor sa Košarkaškim klubom Vrbas, koji se takmiči u Prvoj B ligi. Iako je njegov prvi advokat Veselin Cerović tvrdio da je depresivan i da neće igrati, već je samo registrovan, priključio se pripremama, a od početka sezone aktivno nastupa za vojvođanski tim i postiže u proseku 20 poena po utakmici kao njihov najbolji igrač.

KAKO JE POSTAO MEĐUNARODNA ZVEZDA: Posle naizgled bezazlene kafanske tuče zbog devojke, u maju je premlatio svog kolegu Brajana Štajnhauera nanevši mu teške povrede zbog kojih je ovaj dva meseca bio u komi. Incident se pretvorio u međudržavni. Kao po pravilu, Srbi su po ko zna koji put „poštenim“ Amerikancima predstavljeni kao loši momci. Posle plaćanja kaucije od 100.000 dolara i izlaska iz pritvora, Miladinu je srpski konzul Igor Milošević u SAD izdao novu putnu ispravu, pa se on zaputio, gde bi drugo, nego u majčicu Srbiju. Posle izdavanja privremenog pasoša 8. jula Interpol za Kovačevićem raspisuje crvenu poternicu, što u prevodu znači da će napuštanjem granica Srbije biti uhapšen i izručen američkim vlastima. Zatim sledi diplomatski rat izjava sa obe strane. Vuk Jeremić, šef srpske diplomatije, tvrdi da Miladin neće ni pod kojim uslovima biti izručen SAD jer ga štiti Ustav Srbije. Brajanov otac preko svojih veza kod demokrata, naročito senatorke Hilari Klinton i bivšeg predsednika Bila, podiže stvar na najviši nivo, tako da je Miladin bio nezaobilazna tema svih globalnih TV stanica i najvećih američkih listova i magazina, i to uglavnom na naslovnicama. Senatorka Klinton zatražila je od kompanija koje sponzorišu srpsku košarku da obustave donacije, što je učinio samo vršački „Hemofarm“. Čarls Šumer, senator države NJujork, izjavljivao je da će pravda biti dosegnuta jedino ako mu se sudi pred američkim sudovima.

IZJAVE: Tata Petar je u intervujima izjavljivao: „Znate li šta bi bilo s njim da ga je udario četiri puta?! I da ga je jednom udario ozbiljno, to bi bila katastrofa... Ne, moj sin je uvek bio izričit da Brajana nijednom nije udario u glavu. Kao student imao je prema američkim zakonima svu pravnu zaštitu, ali mu je u trenutku hapšenja to pravo jednostavno ukinuto. Amerikanci mu čak nisu ni omogućili da ga zastupa advokat po službenoj dužnosti. Kada je bio uhapšen po američkim zakonima bio je još maloletan, a nas kao roditelje niko nije obavestio da je u istražnom zatvoru. Preko prijatelja smo morali da se raspitujemo za svog sina. U američkoj ambasadi nam je rečeno da će ga staviti na poternicu FBI i da će zbog toga imati probleme tokom čitavog života“.

Miladinovog oca američki mediji povezali su sa Miloševićevim režimom, pridodajući mu epitet „Miloševićev hirurg i kasapin“.

- Prvo, bio sam, a to znaju svi, u opoziciji od 1991. do 2000. godine, posle sam smatrao da svako treba da radi svoj posao. Osim toga, nisam hirurg, već ortoped. I šta sad? Treba da tužim sve koji su me tako strašno naružili?

Na pitanje otkud im 100.000 dolara za kauciju, Petar Kovačević je odgovarao: „Ne bih se ustručavao da kažem da sam toliko bogat. Nažalost, nisam. Kauciju za našeg sina prikupile su njegove kolege iz kluba, njihovi roditelji, naši prijatelji u Americi, ali i nepoznati ljudi, Srbi i Amerikanci, koji su osetili da nam je učinjena nepravda. Protiv nekih od njih, zbog toga što su nam pomogli, povedena je prava hajka. Neki su čak morali da angažuju advokata da se zaštite.“