nedelja 2. novembar 2008.
RSS
• Nedelja •
Početna > Nedelja > Fali samo žirafa

NACIONALNA GEOGRAFIJA - ZOO-VRT U JAGODINI

Fali samo žirafa

Prostire na oko 2,2 hektara površine, u njemu stanuje 45 životinjskih vrsta ne računajući ribe i ptice. Urađen je po standardima EU, pa tako kavez prečnika 50 metara i dubine 15, u kome su smešteni bengalski tigrovi, nema ni – Beograd

S obzirom na to da je u Srbiji sve moguće, nije isključeno da će se neki budući klinci, u nekoj daljoj budućnosti, na časovima istorije gnjaviti sa istorijskim pomirenjem DS-a i SPS-a i formiranjem jedne od najčudnijih vladajućih koalicija u novijoj istoriji Srbije. Takođe, nije isključeno ni da će tom prilikom morati da se pozabave i izvesnim „elaboratom“ Vlade Srbije u kome je glavnu ulogu imala - žirafa...

Prašina koja se podigla oko Dragana Markovića Palme, lidera Jedinstvene Srbije, inače koalicionog partnera vladajućeg DS-a, oko kupovine žirafe za potrebe jagodinskog Zoo-vrta „Tigar“, i to „o trošku države“, još se nije slegla.

Sam Marković namučio se da objasni da 19 miliona dinara iz srpskog budžeta nema veze sa žirafom, ali, kada je shvatio da mu to gotovo niko ne veruje, demonstrativno je na nacionalnoj televiziji izjavio:

- Nemoj više da mi neko pomene žirafu!

Jagodinci su, posle Beograda i Palića, treće mesto u Srbiji koje ima zoo-vrt. Otvoren je 7. jula 2006. godine. Vrpcu je presekao Vuk Bojović, direktor beogradskog zoo-vrta, inače najveći donator ovog jagodinskog, koji je tada ukratko objasnio i kako je vrt nastao.

- Bio sam konsultant i dolazio sam više puta, a oni su radili neverovatnim tempom. Kada bi se u ovoj zemlji tim tempom radilo, mi bismo bili prva zemlja u Evropi. Ovo što smo do sada napravili u Jagodini samo je početak. Doneo sam mnogo životinjskih vrsta, i doneću ih još. Najlepše životinje sam poklonio Jagodini, i to od srca. Sve to sam uradio zahvaljujući Draganu Markoviću - rekao je tada Bojović.

Milutin Antić, direktora JP Zoo-vrt „Tigar“, u razgovoru za Glas rekao je da se vrt prostire na oko 2,2 hektara površine i da zasada imaju 45 životinjskih vrsta i oko 150 eksponata, ne računajući ribe i ptice. A samo u maju kroz vrt je prošlo oko 45.000 posetilaca.

- Vrt se izdržava od sopstvenih prihoda. Opremljen je tako da odgovara svim kategorijama posetilaca. Imamo sale gde se organizuju dečji rođendani, i kafiće. Naš restoran „Tigar“ ima i nekoliko soba za spavanje - rekao je on.

Da li će se i kada i žirafa naći u jagodinskom vrtu, nismo saznali od gospodina Antića. No, iz drugih „pouzdanih izvora“ dobili smo objašnjenje da, pre nego li žirafa kroči u Jagodinu, mora biti ispunjeno nekoliko uslova. Prvo, neophodno je sagraditi štalu, koju mora da pregleda Evropsko udruženje zoo-vrtova. Tek posle njihove ocene, stiče se pravo da se žirafa uopšte kupi. Od toga da li je potencijalna žirafa mužjak ili ženka, zavisi i njena cena, pa se tako ona kreće od oko četrdeset do pedeset hiljada evra. A s obzirom da se sve životinje u jagodinskom vrtu nalaze u paru, za očekivati je da se i ova vrsta pojavi u istoj postavi.

Inače, sa ili bez žirafe, jagodinski vrt je vrlo popularan. Urađen je po standardima EU, pa tako kavez prečnika 50 metara i dubine 15, u kome su smešteni bengalski tigrovi, nema ni - Beograd. Inače, za razliku od ostalih zoo-vrtova, gde je uobičajeno da maskote budu majmuni, u jagodinskom je simbol - tigar. Pa se tako i na amblemu koji se može kupiti u suvenirnici nalazi glava tigra. Osim tigrova, u zoo-vrtu u Jagodini baškare se i dve kamile, jedna zebra, gorila, dva pavijana, par lisica, dva lava, jato papagaja... Vrt je napravljen u vidu malog gradića, pa pored kafea, raspoređenih unutra vrta, postoji i mogućnost obilaska vrta „na točkovima“, vozeći se vozićem „ulicama“ vrta. Jedan krug košta 100 dinara. Antilope, vukovi, tibetanski medvedi, pume, risovi, jeleni, emui, lame... Vrt, praktično, ima sve vrste životinja sem slonova i žirafa. Elem, sve životinje koje su se do sada našle u vrtu su nabavljene uglavnom besplatno, putem evropske razmene životinja, pa bi tako potencijalna jagodinska žirafa bila prva životinja koja bi bila - kupljena.

Inače, vrt je napravljen pri kraju gradskog izletišta Đurđevo brdo. Ulaz za organizovane školarce košta 100 dinara po učeniku, za radoznale i naivne pojedince 150 dinara. Duksevi i majice, s amblemom vrta, koštaju skoro dve hiljade dinara. Ulaznica za sedenje u kafani, s pogledom na kaveze s majmunima, košta 80 dinara.