nedelja 1. februar 2009.
RSS
• Nedelja •
Početna > Nedelja > Povratak otpisane

KO JE OVAJ ČOVEK - JELENA DOKIĆ, AUSTRALIJSKA TENISERKA

Povratak otpisane

POČETAK: Rođena je 12. aprila 1983. godine u Osijeku, u današnjoj Hrvatskoj, u mešovitoj srpsko-hrvatskoj porodici.
DETINJSTVO: Bežeći s porodicom pred vihorom rata u tadašnjoj SFRJ, sa samo šest godina utočište nalazi u Somboru, da bi se pet godina kasnije preselili u Ferfild, pa u Sidnej. Kad je Jeca bila mala, tata Damir je na televiziji gledao Moniku Seleš i tada mu je upalila „lampica: „Ako je ona mogla pomoću igre da izvede porodicu iz zemlje, zašto ne bi mogla i moja ćerka“. Odmah je otišao da kupi reket, a potom satima Jeleni bacao lopte, koje su majka LJiljana i mlađi brat Sava skupljali. Vraćala mu je lopte direktno u ruke i retko promašivala.
USPON: Već kao juniorka osvojila je Otvoreno prvenstvo Amerike u singlu i na kraju sezone 1998. bila prva u pojedinačnoj i sedma juniorka sveta u konkurenciji parova. U profesionalne vode ušla je sa 16 godina, a najveći uspeh joj je bilo četvrto mesto na VTA listi, koje je zauzela 19. avgusta 2002. godine, pod zastavom SCG. Desnoruka teniserka osvojila je pet turnira, pobeđivala mnoge igračice koje su bile prve na VTA listi - Martinu Hingis, Kim Klajsters, Venus Vilijams... Najveći uspesi su joj polufinale Vimbldona 2000. godine, četvrtfinale Australijan opena ove godine i meč za bronzanu medalju, koji je na Olimpijskim igrama 2000. izgubila od Monike Seleš, tada američke teniserke. Jedna je od retkih teniserki koja je osvajala titule na sve četiri podloge, a pobedivši 1999. godine Martinu Hingis u prvom kolu Vimbldona, kao 129. teniserka sveta postala je najniže rangirana igračica koja je ikada eliminisala prvog nosioca na nekom grend slemu. Posle poraza od Devenport na „Ozi openu“ 2001. godine, njen otac je optužio organizatore za nepravilnosti u žrebu, porodicu po kratkom postupku preselio u SAD, a Jelena je počela da nastupa za SCG. Iako danas kaže da se kaje što je igrala za Srbiju, upravo u tom periodu je postigla najveće uspehe. U maju 2001. godine osvaja svoju prvu titulu u Rimu, a slede i Tokio, Kup Kremlja, Sarasota i Birmingem.
PAD: Posle pada forme tokom 2002. godine, Jelena počinje saradnju sa hrvatskim trenerom Bornom Bikićem i zaljubljuje se u njegovog brata Tina. Uspeva da opet uđe u top 20 i godinu završava kao 14. igračica sveta... Ipak, zbog porodičnih problema se povlači iz tenisa i 2006. godine ispada sa VTA liste. NJen otac je svojevremeno tvrdio da su Jelenu braća Bikić kidnapovala, opljačkala i drogirala, zbog čega ga se kćerka javno „odrekla“ i prekinula odnose s porodicom. Vratila se u Australiju, izvinila se tamošnjoj javnosti i opet zaigrala za „peti kontinent“. Tražeći pravu formu, neko vreme je trenirala sa Nikolom Pilićem, čiju je tenisku akademiju napustila krajem 2006. godine.
POVRATAK: Vrativši se nekadašnjem treneru Borni Bikiću, donedavno otpisana teniserka najavila je povratak. U prvom kolu ovogodišnjeg Otvorenog prvenstva Australije pobedila je najpre Tamiru Pašek, potom i 17. nosioca Anu Čakvetadze, 11. nosioca Karolin Voznjacki i Alisu Klejbanovu. Iako ju je u četvrtfinalu, u tri seta, savladala Dinara Safina, Dokićeva će se, već od sledeće nedelje, opet naći među 70 najboljih teniserki planete.
PORODICA: Tata Damir je možda najzaslužniji za Jelenine uspehe, ali je ujedno bio i njena najveća prepreka. Još na turniru u Edgbastonu 1999. godine izbačen je sa tribina, jer je vidno pripit glasno navijao tokom meča. Naredne godine, u Australiji se potukao sa kamermanom, pet meseci kasnije izbačen je i sa Vimbldona, jer je pocepao englesku zastavu i polomio mobilni telefon jednog novinara... U prvom intervjuu na ovogodišnjeg Prvenstvu Australije, Jelena je zato rekla da nije u kontaktu sa ocem, niti namerava da se s njim pomiri. „On se nikada neće promeniti, a toliko sam toga morala da prođem s njim. Igrala sam pod velikim pritiskom i ‘pukla’ kada mi je bilo 19 godina“.