nedelja 28. decembar 2008.
RSS
• Lov i ribolov •
Početna > Lov i ribolov > Druženje začinili „Bećarima“

LOV NA DIVLJE SVINJE I VUKA NA OBRONCIMA HOMOLJSKIH PLANINA

Druženje začinili „Bećarima“

Rukovodstvo Lovačkog udruženja „Trest“ u Petrovcu na Mlavi, predvođeno predsednikom Acom Životićem Gerom, 21. decembra organizovalo je grupni lov na divlje svinje i vuka. U lovu je učestvovalo oko 100 lovaca iz dvadesetak lovačkih organizacija iz cele Srbije. Najuspešniji su bili Branislav Milenković iz LU „Trest“ i Saša Dobričić iz LU „Pek“ u Braničevu. Prvi je odstrelio divlju svinju od 120 kilograma, a drugi upola lakše žensko nazime. Prošlonedeljni lov ujedno je bio i prilika da se u lovačko udruženje u Petrovcu na Mlavi još jednom predstavi javnosti i u godini kada proslavlja 110 godina od osnivanja skrene pažnju da više ne želi da bude na margini događanja u lovstvu i Lovačkom savezu Srbije uopšte. Time je nezvanično najavljena kandidatura predsednika Ace Životića za jednu od čelnih funkcija u nacionalnoj lovačkoj organizaciji.
Posle srdačne dobrodošlice, motorizovana kolona od dvedesetak džipova krenula je ka izletištu Trest i planinskom vrhu Fik-Štubelj, gde su se pridružili lovci iz LU „Jovan Šerbanović“ u Osanici. Priroda živopisna, skoro netaknuta. Uz put i prelepu planinsku rečicu Vitovnicu tek poneki salaš i pastrmski ribnjak. Podno prvih homoljskih stena pružilo se manastirsko zdanje.
- Vitovnica je najstariji i najznačajniji manastir u ovom delu Srbije, a poznat je i po nedavno preminulom živom svecu, monahu ocu Tadeju. Manastir je zadužbina svetih srpskih kraljeva, braće Milutina i Dragutina. Stoji tu, na vetrometini, gordo odoleva zubu vremena i podseća na minula vremena i bojeve protiv bugarskih velmoža i carskih odmetnika - objašnjava Životić.
Posle polusatne vožnje po izlokanom putu, na više mesta ispresecanom rečnim bujicama, armada lovaca stigla je do lovačkog doma na Trestu. Pejzaž kao iz bajke. Šuma borova, jela, tuja i bukvi okićenih prvim ovogodišnjim snegom. Lovište puno divljih svinja i srneće divljači, a ima i vuka, onog mitskog, homoljskog. Ovde su lovili mnogi znani i neznani, od običnih smrtnika do solunaca, vojnih i policijskih generala i političara.
Lovci se podeliše u dve grupe. Jedan deo krenuo je u hajku od Četničkih koliba, dok je drugi ostao na čekama raspoređenim na putu kod osaničkih Partizanskih salaša. Gusta magla nikako da se digne, pa je vidljivost svega nekih pedesetak metara. Mobilni telefoni nemaju signal, a radio-veza i motorole nikako da profunkcionišu. Svi se pretvorili u oko i uvo. Vreme prolazi, ali divljači ni na vidiku. Odjednom veze proradiše. Javljaju da je dželep divljih svinja krenuo od Četničkih koliba ka Vranju. A onda se u daljini začuše pucnji. Odmah potom motorolom stiže glas: „Svinje su pokrenute, jedna je odstreljena, druga je ranjena“.
Pred lovačkim domom i šumarskim kućama lovci prazne naoružanje, presvlače se na brzinu i formiraju kolonu za povratak. Oružje je već u prtljažnicima džipova kada Gera uzviknu: „LJudi, eno tridesetak svinja „.
Nasta pometnja, kao kad jastreb uleti u jato vrabaca. Lovci povadiše puške, navrat-nanos ih napuniše i potrčaše uz planinu. Zaprašta sa nekoliko strana, ali se lovci vratiše kiselog osmeha.
Drugo poluvreme nastavljeno je u restoranu „Košuta“ u Petrovcu na Mlavi. Domaćin Aca Životić čestitao je strelcima, a gostima podelio diplome i prigodne poklone.
- Želja nam je da razvijamo lovni turizam, sarađujemo sa svima dobronamernima i svojim radom skrenemo pažnju lovcima, lovnim radnicima, pa i samom Lovačkom savezu Srbije, da nas ne zaborave. Od 1960. godine do danas, sem nekadašnjeg predsednika Mileta Milovanoića Šumara, niko od lovnih radnika iz LU „Trest“ nije bio u forumima LSS. U ovim, po lovstvo teškim i mutnim vremenima još ima časnih i čestititih ljudi, pravih lovaca, koji vrednuju ljude i divljač. A čelnici ovog lovačkog udruženja imaju dosta vrednosti i kvaliteta - poručio je Životić.
Uz lovački gulaš, praseće pečenje i vojvođanski orkestar „Bećari“ druženje lovaca potrajalo je do kasno u noć.
Rukovodstvo LU „Trest“ zaista se potrudilo da ovo druženje protekne na najbolji način. Lov je organizovan ozbiljno i profesionalno i na opšte zadovoljstvo.