nedelja 21. septembar 2008.
RSS
• Lov i ribolov •
Početna > Lov i ribolov > Štand ukrasili lovačkim trofejima

LOVCI ŠUMADIJE UČESTVOVALI NA SAJMU POLJOPRIVREDE U KRAGUJEVCU

Štand ukrasili lovačkim trofejima

Tokom sajma lovci promovisali knjigu „Lovstvo kroz vekove“ publiciste Svete Mađarevića

Na petom Sajmu poljoprivrede u Kragujevcu, održanom prošle sedmice, učestvovala su i lovačka udruženja „Šumadija“ u Kragujevcu i „Srebrenica“ u Stragarima. Na štandu ova dva udruženja, lovci su priredili izložbe lovačkih trofeja i radova majstora fotografije Jaroslava Papa. U isto vreme promovisana je knjiga „Lovstvo kroz vekove“, publiciste Svete Mađarevića.

Pred oko 200 posetilaca, o knjizi su govorili profesor dr Svetlana Milošević-Zlatanović i Tomica Radosavljević, potpredsednik Lovačkog saveza Srbije.

Lovačko udruženje „Šumadija“ inače je najstarije udruženje u Srbiji. Nastalo je od „Kragujevačkog lovačkog kluba“ osnovanog 29. septembra 1887. godine. Danas je u LU „Šumadija“ učlanjeno više od 1.000 lovaca, svrstanih u osam sekcija i pedesetak aktiva. Ovo udruženje gazduje lovištem „Lepenica“, površine od skoro 67.000 hektara. U revirima lovišta ima srneće divljači, divljih svinja, zeca, fazana, jarebica, prepelica, divljih plovki i ostalih kigratornih vrsta, kao i šakala, lisica, divljih mačaka i tvorova.

FAZANERIJA ZA PONOS

Nadomak nekadašnjeg Lovačkog doma u Šumaricama, LU „Šumadija“ ima i uzgajalište fazana. Zatvorene volijere površine su oko dva hektara i spadaju u red najvećih i najmodernijih na Balkanu. U njima se godišnje izleže i uzgoji više od 25.000 fazančića.

Ključne reči: