nedelja 21. septembar 2008.
RSS
• Lov i ribolov •
Početna > Lov i ribolov > Carstvo kapitalaca

RIBOLOVAČKE DESTINACIJE - BARA ZASAVICA KOD SREMSKE MITROVICE

Carstvo kapitalaca

Od riba dominiraju štuka, šaran, linjak, babuška i bandar, a često se pecaju i kapitalni primerci teži i od 20 kilograma

Štuke duže od metra, šarani teži od 20 kilograma, babuške kilašice, krupni linjaci i deverike, samo su deo izuzetno bogatog ribljeg fonda rečice Bara Zasavica. Ova 33 kilometra dugačka reka, vodom se napaja iz podzemnih vrela Drine, celim tokom protiče kroz Specijalni rezervat prirode „Zasavica“, a uliva se u Savu kod Sremske Mitrovice.

Mirna i pitoma, od izvora do ušća „okovana“ ševarom i lokvanjem, Bara Zasavica je široka između 10 i 50 metara, a duboka do četiri metra. Rečica i njeno priobalje površine 671 hektar stanište su za oko 600 vrsta biljaka, 120 vrsta ptica, 27 ribljih vrsta i skoro isto toliko gmizavaca i vodozemaca.

Zbog bujne vodene vegetacije Zasavica je celim svojim tokom jedinstveno riblje mrestilište. Pošto je na njoj zabranjen privredni ribolov, a na pojedinim deonicama i sportski, ribe ima u izobilju. Dominiraju štuka, šaran, karaš, babuška, linjak i bandar. Posebno mnogo ima krupnih šarana divljaka, ali njega ovde retko ko lovi, svi jure štuku. Mahom se love primerci teški između tri i šest kilograma, mada je, svojevremeno upecana i jedna od skoro 17 kilograma.

RIBA MRGUDA

U osam metara debelom sloju mulja Bare Zasavice živi jedinstvena riba u Evropi - Umbra krameri, u narodu poznatija kao mrguda. Ova riba dvodihalica, veličine oko 15 centimetara, hrani se planktonom, a bez vode može da preživi i do šest meseci. Jednostavno se ukopa u mulj i obmota sopstvenom sluzi.

Pecanje na Zasavici dozvoljeno je tokom celog dana i noći, a dnevna dozvola važi 24 sata. Ulovljena riba se, bez ikakvih ograničenja, može odneti, ali i pojesti na licu mesta. Radnici Specijalnog rezervata prirode „Zasavica“ voljni su ugode posetiocima, pa upecanu ribu umesto ribolovca mogu da očiste i da je isprže. Posetiocima je raspolaganju i nekoliko višekrevetnih soba, uz mogućnost punog pansiona. Pored pecanja, može se uživati i u vožnji brodićem, foto-safariju i gurmanlucima spremljenim na talandari, a sve to uz veoma pristupačne cene.