četvrtak 18. jun 2009.
RSS
• Ljudi i događaji •
Početna > Ljudi i događaji > Srpski Džejmi Oliver

BEOGRAĐANIN IGOR TIJANIĆ (21) NEDAVNO JE PROGLAŠEN ZA NAJBOLJEG MLADOG KUVARA NA BALKANU

Srpski Džejmi Oliver

Kuvanje doživljava kao pisanje teksta jer mu svako jelo ima uvod, razradu i zaključak, a priznaje da je i srce supruge Marije „kupio“ upravo biftekom s karijem

Najpre se na maslinovom ulju dobro prodinsta beli luk, dodaju se gambori, tikvice i pančeta, a na kraju i čeri paradajz - demonstrirao je Igor Tijanić svoje majstorije juče u kuhinji restorana „Tikas“. Igor, zvanično najbolji mladi kuvar Balkana, laskavu titulu je osvojio na nedavno održanom kulinarskom takmičenju u „Ekspo centru“, na kom je, sa osvojenih 96 poena, daleko za sobom ostavio drugoplasiranog kolegu iz Grčke.

Najveći bakšiš

Igor Tijanić je, kaže, imao prilike da kuva i za mnoge poznate ličnosti, među kojima su mu najčešći gosti Ružica Đinđić i Vlada Čupića, direktor Hipo banke. Za njih kaže da su potpuno normalni ljudi, koji kuvaru uglavnom prepuštaju izbor jela.
- Sećam se da sam od jednog našeg čoveka, koji radi u inostranstvu, svojevremeno dobio najveći bakšiš u životu. Čak 17.000 dinara. Pravio sam biftek na tri sprata, sa različitim sosevima... Bila je to prava kula od mesa, sa zanimljivom dekoracijom. Sledio je zatim sufle i na kraju dunjevača. Zadovoljni gost mi je dao sav novac koji je tog dana imao u novčaniku - priča sa ponosom Igor Tijanić.


Konkurencija od pedesetak kuvara iz raznih krajeva sveta, priznaje Igor, bila mu je pravi izazov, takmičenje je prošlo bez nameštanja rezultata, a sudije iz Nemačke, Danske i Finske su ocenjivali sve - od izgleda i ukusa jela do higijene i snalaženja u kuhinji.
- Napolju je tog dana bilo hladno, a u kuhinji je vladao pravi pakao. Naime, jelo je moralo da bude servirano za samo 35 minuta, što je kod takmičara stvaralo nervozu, pa su zbog treme kuvarima stvari ispadale na pod, svi su se panično vrpoljili, a bilo je i onih kojima su vidno podrhtavala kolena. Ja sam imao taj peh da mi se baš u tom trenutku zablokirala mašina za razvijanje testenina, pa sam već mislio da neću ući ni u uži izbor. Srećom, na kraju je sve dobro prošlo - objašnjava mladi kuvarski as, koji je jelo, s kojim se predstavio sudijama, smislio noć pre takmičenja.
Kako kaže, palo mu je na pamet da to budu raznobojni tortelini, preliveni šarenim sosevima, od kojih je jedan bio ljuti sa čeri paradajzom, drugi sa crnim tartufima, treći od aromatičnog bilja...
- Kad kuvaš, to ti je kao kad pišeš tekst - svako jelo ima uvod, razradu i zaključak. Tako sam i ja najviše bodova dobio zbog težine rada, ali sam ga namerno i birao da bude težak, jer sam znao da su pravila rigorozna, a sudije stroge. Znao sam da, ako jelo ne bude lepo na oko, sudije neće hteti ni da ga probaju, pa nisam ni pokušavao da eksperimentišem - priča Tijanić.
Kulinarsku karijeru Igor je počeo još kao klinac, motajući se po očevom restoranu. Oduvek je, kaže, voleo da provodi vreme u kuhinji, da zaviruje u lonce... Bio je fasciniran umećem Petra Gajića, šefa kuhinje, preko koga se na prvi pogled zaljubio u kuvanje.
- Naporan je to posao, pogotovo kada dođe leto, jer na 50 stepeni Celzijusovih u kuhinji nije nimalo prijatno. Peći rade, ringle isijavaju i to ponekad stvarno ne može da se izdrži... Osim ako se iskreno ne voli kulinarstvo, kao ja što volim. U kuhinji se provodi najmanje osam sati dnevno, ali se dešava i da sastavimo po 16 sati. Međutim, kada vas zadovoljni gost pozove da vam se zahvali, sve se odmah zaboravi - tvrdi naš sagovornik.
Igoru su upravo gosti i nadenuli nadimak „srpski Džejmi Oliver“, jer, iako i sam ima tek 21 godinu, radi sa mladim kuvarima i pokušava da im prenese znanje. Svoja iskustva i recepte pomalo i zapisuje, a među koricama sveske svoje mesto pronađe i poneka zanimljiva priča o gostima. Priznaje da je i srce sadašnje supruge Marije osvojio „preko stomaka“, jer joj je već na prvom sastanku pripremio biftek sa karijem i povrćem. Čim je probala prvi zalogaj, rešila je da se uda za njega.
- Veliki izazov u svetu je sve popularniji „slou fud“, način posluživanja hrane pri kom se, tokom tri sata, hrana na sto iznosi u 11 tura. Gozba počinje sa karpaćom, dve raviolice, nastavlja se sa pastom, toplim predjelom, jednim, drugim desertom... Sve to prate i odgovarajuća vina, i dok vam se zalogaj topi u ustima i omamljuje sva čula, shvatite zašto je kulinarstvo kombinacija nauke i umetnosti - objašnjava Tijanić, koji ipak priznaje da su žene bolje kuvarice, pa i dan-danas najviše voli kad mu baka spremi jelo.
Mladi kuvar planira odlazak na stručno usavršavanje po belom svetu, pred njim je i kulinarsko Svetsko prvenstvo u Moskvi, ali mu je, priznaje, krajnji cilj da otvori porodični restoran na Ibici...