nedelja 10. avgust 2008.
RSS
• Ljudi i događaji •

NACIONALNA GEOGRAFIJA

Klek

Mesto je rasadnik sportista svetskog kalibra. Nakon Drugog svetskog rata „vlakom bez voznog reda“ ove krajeve naselili su kolonisti iz Hercegovine. Vižljaste dugajlije u svom kodu imale su želju za nadmetanjem koja je vremenom stvorila čak 13 reprezentativaca. U Pekingu su trenutno Nikola Grbić i Brižitka Molnar

Kao izrazito sportska nacija Srbija može da se pohvali da je među retkima u svetu koja ima olimpijsko selo. Usred plodne banatske ravnice sedam kilometara od Zrenjanina ušorio se Klek. Selo od oko 2.500 duša iznedrilo je sportske bisere svetskog kalibra među kojima su najpoznatiji odbojkaši Nikola i Vladimir Grbić i čuveni beli Medžik Dejan Bodiroga. Želeći da proniknemo u suštinu fenomena kako su ga mediji krstili „najsportskijeg sela na svetu“ obreli smo se u domaćinstvu Miloša Grbića. Otac braće Grbić svojevremeno je bio kapiten odbojkaške reprezentacije SFRJ i u selo 1975. godine doneo bronzu sa evropskog prvenstva. Zahvaljujući sportsmenima iz Kleka kolekcija plemenitih metala od tada se značajno uvećala, a zlata su stizala sa najvećih svetskih takmičenja.

- Dolaskom nastavnika Dušana Potkonjaka u našu osnovnu školu odbojka je doživela uzlet. I sam bivši odbojkaš, Potkonjak je 1954. godine udario temelje sistematskog rada u ovaj lep i dinamičan sport. Samo četiri godine kasnije naša pionirska ekipa osvojila je prvenstvo Vojvodine. Deset godina kasnije odbojkaši Kleka plasirali su se u prvu Saveznu ligu bivše Juge. Kao kruna predanog rada 1972. godine stigla je titula šampiona države. Zajednički duh, drugarstvo i činjenica da su svi igrači iz iste sredine imalo je presudnu ulogu da na prostorima od Vardara, pa do Triglava postižemo vrhunske rezultate. Iako sa klincima radimo od malih nogu budućnost odbojkaškog sporta jedino bi mogao da ugrozi odliv igrača u druge klubove. Tokom prošle sezone čak 11 igrača iz Kleka igralo je u inostranstvu- nabraja Grbić senior.

A OD FANA KVALITETAN CREP

Da vredi biti majka vrhunskog sportiste potvrđuje priča Milijane Molnar, koja je zahvaljujući Brižitkinom fanu dobila bolji crep za manje para.
- Pre nekoliko godina otišla sam do kikindske fabrike građevinskog materijala „Toza Marković“ da pazarim crep. Primi me čovek, a ispred njega otvorene novine i slika moje Brižitke. Gleda on novine, pa mene, a onda će: Gospođo da niste vi Brižitki neki rod. Jašta sam - majka, ponosno mu odgovorim. On mi po ceni treće sredi prvu klasu crepa. Kamion sa crepom doćerali su mi iz Kikinde pravo pred kuću. Ime tom čoveku nisam zapamtila, ali mu se još jednom zahvaljujem- kaže Milijana.

ŠAMPIONI IZ ISTE ULICE

Interesantno je da su gotovo svi reprezentativci Kleka odrasli ili još uvek žive na glavnom seoskom sokaku u Ulici Save Kovačevića. To je, između ostalih, slučaj sa braćom Grbić i Dejanom Bodirogom. Kuriozitet je da su Nikola i Dejan jedno vreme

ZRENJANINCI

Sem Kleka i žitelji Zrenjanina ponosni su na svoje sportiste. Grad sporta darovao je 12 olimpijaca koji će narednih dana ginuti za srpsku trobojku. To su odbojkašice Maja Ognjenović, Jovana Brakočević i Brižitka Molnar, plivači Miroslava Najdanovski i Ivan Lenđer, atletičarka Ivana Španović, odbojkaš Nikola Grbić, fudbaleri Zoran i Dušan Tošić, rvač Kristijan Fris i paraolimpijci - članovi reprezentacije u streljaštvu Snežana Nikolić i Živko Papaz. Među svoje Zrenjaninci ubrajaju i sjajnog prvotimca plivačkog kluba Proleter Čabu Silađija, takođe učesnika Olimpijade u Pekingu.

Genetika umešala prste
Da je uz neosporan talenat za kolektivne sportove sa loptom i genetika umešala prste naš sagovornik ne spori. Nakon Drugog svetskog rata „vlakom bez voznog reda“ ove krajeve naselili su kolonisti iz Hercegovine. Vižljaste dugajlije u svom kodu imale su želju za nadmetanjem, koja je vremenom Kleku podarila čak 13 reprezentativaca. Na Olimpijadi u Pekingu Klečani imaju svoje predstavnike- odbojkaše Nikolu Grbića i Brižitku Molnar:

- Nikoli će ovo biti četvrta Olimpijada i oproštaj od nacionalne selekcije za koju je debitovao daleke 1991. godine. Kao bivši igrač, trener, ali i otac procenjujem da nikada nije igrao zrelije. Sjajnim partijama na finalnom turniru Svetske lige pokazali su da su spremni za velika dela i na Olimpijadi. Vladimir se ranije oprostio od reprezentacije. Obojica su sada porodični ljudi, imaju decu. Deda se nada da će Nikolin Matija naslediti oca, što želim i Vanjinim princezicama Ini i Uni- kaže Miloš.

U Kleku se narednih dana neće spavati ni u gluvo doba noći. U direktnim prenosima navijaće za „orlove“, a ponajviše za svoje zemljake. Sa velikim uzbuđenjem porodica Molnar očekuje start ženske odbojkaške reprezentacije:

- Ceo svet treba da se klanja maloj državi kakva je naša jer je iznedrila toliko vrhunskih sportista. Deo uspeha pripada i našem olimpijskom selu. Nadam se da će se Brižitka i njene drugarice iz Pekinga vratiti sa medaljom. Najjači smo i vazda smo bili. Za razliku od starijih sestara Slađane i Tanje ona je povukla na majku. Nekada davno bila sam rukometni golman. Najteži trenutak u njenoj karijeri bila je operacija ramena kojoj je zbog povrede morala da se podvrgne pre pet meseci. Povreda je sanirana, pa će biti medalja i medalja- obećava u ćerkino ime otresita Milijana, koja je davnih dana rodnu Crnu Goru zamenila za nepreglednu banatsku ravnicu.

Stasali kraj stoletnih javora
U iščekivanju da naši majstori odbojke u Pekingu pokažu da su spremni za velika dela u Kleku je održana kako vole da kažu njihova mini-olimpijada- šesti po redu turnir u Bič- voleju:

- Nije ni Masters ni Open, ali je za nas jedinstveno takmičenje, ravno pravoj maloj Olimpijadi. Turnir je okupio majstore odbojke na pesku od pionira do veterana. Svaka druga kuća u Kleku ima odbojkaša. Klincima je posebno imponovalo što je ovogodišnji promoter takmičenja bio Vanja Grbić. Svako od njih sebe jednog dana vidi kao uspešnog sportistu koji će krenuti stopama braće Grbić- priznaje sportski direktor OK GIK Banat Rajko Petrović.

A samo koji metar od peščanog, nalazi se improvizovani teren između dva stoletna javora. U njihovom hladu mnogi Klečani, pa i braća Grbić, načinila su prve odbojkaške korake:

- Vremenom smo dobili odgovarajuću sportsku infrastrukturu. Posedujemo modernu halu pri OŠ „Jovan Dučić“. Imamo teren za boćanje, a ponosni smo na trim-stazu dugu 2,5 km od centra sela do Begeja. Pošto Vanja Grbić ne može bez pecaljki neće nas čuditi da po završetku sportske karijere odluči da rodnom selu daruje atraktivan pecaroški raj - priželjkuje Petrović.
Da bi se fenomen olimpijskog sela u potpunosti razumeo treba reći da Klek ima čak četiri prvoligaška kluba. Pored odbojkaša i odbojkašica ponosni su na svoje Vitezove- klub američkog fudbala, mlade karatiste, fudbalere...

Kada za četiri godine London bude domaćin naredne Olimpijade samo je pitanje koliko će reprezentativaca nacionalnoj selekciji darovati Klek.