utorak 4. avgust 2009.
RSS
• Ljudi i događaji •
Početna > Ljudi i događaji > Raj za razvedene i zaljubljene

SLOBODAN MILENKOVIĆ VRAĆA DUG BLACU, IZ KOG JE PRE 27 GODINA OTIŠAO U PEČALBU

Raj za razvedene i zaljubljene

U rodnom mestu je Gedžo otvorio etno-restoran, na čijem su meniju zaboravljena srpska jela, a uskoro planira i da od starih ambara pravi luksuzne apartmane

U Blacu, omalenoj varoši na jugu Srbije, Slobodan Milenković Gedžo (51), koji se još pre 27 godina u Sloveniji skućio i porodicu stekao, nedavno je otvorio etno-restoran, želeći, kako kaže, da bar tako oduži dug kraju iz kog je potekao. Uz neizbežne trube, igru, piće i iće, otvaranju restorana prisustvovali su i predstavnici opština Topličkog okruga, ali i brojni prijatelji iz Srbije, Slovenije, Hrvatske, Slovačke, Rumunije... Dok se, zbog velike vrućine, količina ispijenog piva već merila hektolitrima, domaćin, odlično raspoložen, trudio se da svakom od trista gostiju posveti bar delić pažnje.

Miriše na prošlost

- Niko nema da ostane gladan - dobacio je Gedžo u prolazu jednom od desetak konobara, koji su neumorno raznosili piće i hranu.
Dok je restoran spreman za goste, okolina se još uređuje. Pažnju privlače obližnji bunar i prastare čeze, a od starih srpskih žitnih ambara Geđo će uskoro napraviti sobe i apartmane...
A kad se u jednom čoveku sklope slovenačka pedantnost i toplička druželjubivost, pričaju Slobodanovi prijatelji, uspeh ne može da izostane.
- Prvo da se sedne, zamezi, pojede i popije. Posle razgovor - kaže nam Gedžo...
Unutrašnjost restorana vraća u prošlost. Majstori dunđerskog zanata napravili su zidove od stare cigle sa delovima ćeramide, dok su na podu postavljene kamene ploče. Drvena vrata i prozori skinuti su sa starih kuća po okolini, a onda popravljeni i uglancani... Stolovi i klupe takođe. Na meniju, prava poslastica za gurmane - veliki izbor starih, pomalo zaboravljenih jela, koja se pripremaju ispod sača. A, ni specijaliteta sa roštilja nije nedostajalo. Osim topličkih specijaliteta, služeni su i užička pršuta, sjenički sir, ćuretina, jaretina...
- Ovde se prijatno osećaju i seljaci i akademici, zaljubljeni i razvedeni, umetnici i zidari... Iz ovog kraja svi odlaze! I ja sam otišao, ali me je život naučio da svuda može lepo da se živi samo ako se vredno radi - započinje Gedžo, stalno se osmehujući brojnim zvanicama.
Iako je uspeh ostvario u Sloveniji, daleko od rodnog sela Drešnice, kaže da je istrajnost i marljivost stekao baš u rodnom mestu, radeći od malena najteže poslove.

Rad i samo rad

- Filozofija „uči sine da se ne mučiš„ ne važi. To je velika greška. Samo uz istrajni rad može da se postigne uspeh. Ja sam u Sloveniji godinama pošteno radio i to mi se vratilo. Siguran sam da bi isto bilo i ovde, ali me je život odveo daleko. Ovaj restoran je moj dug rodnom kraju - kaže Gedžo i pojašnjava da ne može na duži period da ostavi posao u Sloveniji, pa će restoran voditi njegov prijatelj.
Brojni gosti, pristigli na otvaranje iz raznih krajeva sveta, iskoristili su priliku da obiđu ovaj kraj. Tako su Slovaci bili oduševljeni potencijalom reke Toplice za proizvodnju struje, dok je gostioničar iz Slovenije Andrej Kobe (34) procenio da se braća iz Dežele i Topličani ne razlikuju mnogo, jer i jedni i drugi vole dobro i da popiju i da pojedu.