petak 31. decembar 2010.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Romskom muzeju rešenje za rad

Romskom muzeju rešenje za rad

BEOGRAD - Ministar kulture Nebojša Bradić uručio je direktoru Muzeja romske kulture u Beogradu Dragoljubu Ackoviću Rešenje o ispunjenosti uslova za obavljanje muzejske delatnosti.

Bradić je, poželevši Ackoviću sve najbolje u budućem radu, istakao važnost zajedničkog rada na promociji kulture Roma i uvažavanje njihovog nasleđa kao značajnog kulturnog nasleđa Srbije.

Acković je podsetio da je Muzej romske umetnosti otvoren 21. oktobra prošle godine i od tada je promenio šest postavki, a mediji su otvaranje ovog muzeja proglasili jednim od 10 najvažnijih događaja u kulturi 2009. godine.

On je ukazao na činjenicu da u Evropi postoji još sedam ili osam sličnih institucija, koje se na određen način bave romskom kulturom, pri tome to su muzeji različitih namena koji imaju i poneku postavku ili pak stalnu postavku, koja se odnosi na romsku kulturu.

Acković je naveo da je, zahvaljujući Skupštini grada Beograda, za muzej obezbeđen prostor od 72 kvadratna metra, u kome je smešteno oko 700 eksponata, a ideja inicijatora je da mali prostor nadomeste izgradnjom virtuelnog muzeja, što je, prema njegovim rečima, danas veoma popularno u svetu.

Sa tim ciljem muzej je nabavio 10 kompjutera, u kojima se čuva oko 150.000 dokumenata.

Acković je najavio da će učiniti sve da se u narednih 10 godina obezbede što adekvatniji prostorni i svi drugi uslovi za rad ovog specijalizovanog i jedinstvenog muzeja, s obzirom da Beograd pretenduje da 2020. bude evropska prestonica kulture.