sreda 31. oktobar 2012.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Klimt u Beogradu do 13.novembra

Klimt u Beogradu do 13.novembra

Povodom 150. godišnjice rođenja čuvenog austrijskog slikara Gustava Klimta, u Galeriji "Progres" otvorena je izložba "Klimt u Beogradu". Priredili su je grad Beč i Kontaktni biro grada Beča u Beogradu.

Gustav Klimt je najreprezentativniji slikar austrijskog artnuvoa, likovnog pokreta koji je bio uvod u modernizam.

Kao začetnik secesije, Klimt je u građenju svojih dela koristio nove dekorativne oblike ukrašavanja. Dominantan motiv je ženska figura, a preovlađuju žuti i zlatni tonovi.

Jedna od najčešćih Klimtovih tema je senzualnost. Na svojim delima prikazuje snove, ljubav, vizije. Slobodno izražava senzualne sadržaje, želje telesnog.

"Mi prikazujemo deo opusa Gustava Klimta, ali i neka dela koja više ne postoje u originalu. Ovde je prikazana čuvena kopija 'Poljupca'. Razlog što se eksponati ne mogu prikazati u originalu jeste što se mnogi od njih nalaze u privatnim kolekcijama", rekao je kustos izložbe Manfred Tumberger.

Klimtova inspiracija bili su grčka i egipatska umetnost, stari majstori, ali i Direr. Njegov posebni stil i kreativni doprinos austrijskoj umetnosti je veliki.

"Ovo jeste putujuća izložba namenjena jugoistočnoj Evropi. Pre Beograda prikazana je u Bukureštu, Budimpešti, Ljubljani i Zagrebu. Posle Beograda planirano je da se prikaže u Sofiji", dodao je Tumberger.

Ovaj "slikar žena", kako ga mnogi nazivaju, žene je prikazivao ikonično. Tvorac je nove slike misterioznih alegorijskih kompozicija.

Publika širom sveta voli Klimta, a Beograđani će u Galeriji "Progres" do 13. novembra moći da vide reprodukcije 16 njegovih poznatih slika.