nedelja 30. oktobar 2011.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Zoranu Hamoviću počasna članska karta NUNS-a

Zoranu Hamoviću počasna članska karta NUNS-a

BEOGRAD - Direktoru izdavačke kuće Klio Zoranu Hamoviću je na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu uručena počasna članska karta Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS), zbog petnaestogodišnjeg izdavanja literature u ediciji Multimedija koja pomaže obrazovanju novinara.

Hamović je rekao da nagradu za ediciju Mutimedija smatra ozbiljnom jer dolazi iz ruku novinara. On je podsetio da je edicija namenjena struci, mladim novim novinarima i onima koji ih proizvode.
"To su tri polja na kojima smo delovali, jer to zahteva medijska kultura. Medijska pismenost i kultura su ono što nam nedostaje. To je ono što nedostaje i u našoj ekonomiji, ekonomiji pameti i ekonomiji dobara", ocenio je Hamović.

"Svih ovih godina nismo se bavili samo objavljivanjem knjiga... već ozbiljnom misijom - bavljenjem sadržajem i preporučivanjem onoga što donosi nova znanja, pruža ozbiljne oslonce u svakoj od struka, a posebno onoj koja oblikuje javno mnjenje", kazao je Hamović.
On je rekao da "država koja nema ozbiljno i odgovorno oblikovano javno mnjenje ne progovara u svoju korist ni na istorijskom ni na geografskom nivou, i gubi na oba plana sve što se izgubiti može".

Prema Hamovićevim rečima, potreba da se stvori ozbiljan kapacitet, socijalni i društveni jeste vrsta odgovornosti prema znanju koja daje priliku ljudima da nešto saznaju i da to koriste za opštu dobrobit.

Hamović je zato rekao da i novinari i izdavači imaju isti zadatak - da distribuiraju ozbiljan i odgovoran sadržaj, da podstaknu na ozbiljne akcije, a ne da legitimišu ono što je jeste.
"Ako sam priznanje dobio zbog boljeg sutra... onda smo zajedno na dobrom tragu i ja se zahvaljujem. Ako nije tako, onda još mnogo moramo da radimo i popravljamo stvari, a rekao bih da je i jedno i drugo u igri" rekao je Hamović.

Hamoviću je na 56. međunarondom sajmu knjiga u ime NUNS-a počasnu člansku kartu uručila Senka Vlatković, a skupu je prisustvovao i šef vladinog biroa za medije Milivoje Mihajlović.
Vlatkovićeva je rekla da je nagrada Hamoviću uručena zbog njegove namere da na nenemetljiv način pomogne novinarima i približi im moderne tendencije.

Edicija Multimedija posvećena je sintezi teorijskog i prakticnog znaja o savremenim medijima i predstavlja pokušaj da se mediji sagledaju iz različitih uglova - političkog, pravnog, ekonomskog, obrazovnog kulturnog, etičkog, estetičkog i tržišnog.