ponedeljak 30. avgust 2010.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Tajna Mona Lizinog osmeha

Naučnici otkrili neobičnu tehniku Leonarda da Vinčija

Tajna Mona Lizinog osmeha

Tajna najslavnijeg osmeha na svtu, onog Da Vinčijeve Mona Lize, koji je godinama penio znatiželju stručnjaka konačno je otkrivena.
Naučlnici su verovali da je slavni slikar primenio posebnu tehniku kako bi na licu svog modela stvorio čuveni zagonetan osmeh.
Stručnjaci veruju da je slavni renesansni slikar ovaj prigušeni efekt, poznat kao sfumato, postigao tako što je naneo oko 40 neverovatno tankih slojeva glazure koje je razmazao prstima.

Glazura, pomešana s različitim pigmentima stvorila je osenčenost i zamagljenost oko usana Mona Lize, koje joj daju jedva primetan osmeh za koji se čini da nestaje kada se pogleda direktno.

Uz pomoć rendgena naučnici su uspeli da utvrde kako su slojevi glazure i boje izgradili različite nivoe koje se zapažaju na njenom licu.

S obzirom da se glazura suši mesecima, za postizanje tog efekta Leonardu da Vinčiju su bile potrebe godine.

Rezultati istraživanja pokazuju da se pri nanošenju glazure služio prstima, jer na slici nema vidljivih tragova kista i kontura.

Ova otkrića plod su dugotrajnog rada naučnika iz laboratorije Centra za istraživanja pri odeljenju za restauraciju u Muzeju Francuske i radiološkog odeljenje Evropskog sinnkortona (Syncotron).
Tim također radi na proučvanja drugih Da Vinčijevih slika. Dosadašnji rezultati pokazuju da je Leonardo eksperimentisao stvarajući različite tipove glazure, kao i sa različitim pigmentima, kako bi usavršio sfumato efekt.