nedelja 30. jun 2013.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Likovna kolonija u Rudniku

Likovna kolonija u Rudniku

SENJSKI RUDNIK - U Senjskom rudniku otvorena je Likovna kolonija Senjski Rudnik - Grad rudara u kojoj učestvuju umetnici okupljeni oko Udruženja likovnih stvaralaca Manasija iz Despotovca.

Kolonija se održava u okviru projekta Evropske unije za osnivanje Regionalnog centra kulturne baštine Senjskog Rudnika, a umetnički radovi biće poklonjeni tom centru i činiće deo buduće stalne postavke.

Projekat Senjski Rudnik Regionalni centar kulturne bastine koji se finansira iz donacije Evropske unije, prvi je projekat u regionu Zapadnog Balkana koji se bavi rehabilitacijom industrijskog nasleđa i problemom stagnacije sa kojim se suočavaju industrijska naselja.

Cilj projekta je revitalizacija ovog rudarskog gradića i pružanje mogućnosti za njegov dalji razvoj, kao i priključivanje ove, buduće, turističke atrakcije bogatoj muzejskoj ponudi i prirodnim lepotama u Srbiji.

Senjski rudnik okružen je starim, dobro očuvanim naseljem, tipičnim za industrijske zajednice 19-20. veka, a grad se razvio oko Aleksandrovog Potkopa iz 1853. godine, prvog potkopa u istoriji rudarstva u Srbiji, i Glavnog Potkopa iz 1927. godine, koji je opremljen jedinstvenim i izuzetno čuvanim liftom i parnom mašinom proizvedenim u 19. veku u Austriji.