sreda 30. jun 2010.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Srpska baština na izložena u Beču

Srpska baština na izložena u Beču

BEOGRAD - Predsednik Srbije Boris Tadić i njegov austrijski kolega Hajnc Fišer prisustvovali su sinoć u Nadbiskupskoj palati u Beću svečanom otvaranju izložbe povodom 150. godišnjice Srpske crkvene opštine "Sveti Sava".

Izložbu je otvorio kardinal Kristof Šenborn, a otvaranju je prisustvovao i episkop baćki Irinej Bulović.

Na izložbi koja će trajati do 30. oktobra, biće predstavljeni eksponati iz kolekcija Narodnog muzeja, Istorijskog muzeja Srbije, Muzeja srpske pravoslavne crkve, Muzeja Grada Beograda, Srpske akademije nauka i umetnosti, Muzeja Srema u Sremskoj Kamenici i Galerije i Biblioteke Matice srpske u Novom Sadu.
Biće predstavljeni fresko slikarstvo i ikone srpskih srednjovekovnih manastira sagrađenih pod uticajem vizantijske kulture, dela baroka, kao i dela koja svedoče o uticaju zapadnoevropskog kulturnog modela i obnovi društvenih institucija Srbije nakon oslobađanja od vekovne turske dominacije.
Jedan segment izložbe posvećen je istaknutim ličnostima iz srpske istorije koje su svojim delanjem ostvarile izuzetan doprinos u oblasti kulture i nauke Srbije.
Iz fonda Narodnog muzeja biće izložena kulturna dobra iz zbirki Galerije fresaka i Odeljenja za srednjovekovnu umetnost.
Posetioci izložbe biće u prilici da vide ikone nastale u razdoblju od 14. do 17. veka, kopije pojedinih fresaka, kao i portrete srpskih velikana. Među njima je i portret Mihajla Pupina koji je 1903. godine naslikao Paja Jovanović.