sreda 30. jun 2010.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Počinje Festival monodrame i pantomime

POZORIŠTE PINOKIO OD 1. DO 4. JULA DOMAĆIN UMETNICIMA IZ 10 ZEMALJA

Počinje Festival monodrame i pantomime

BEOGRAD - Festival monodrame i pantomime, 35. po redu, na kome će biti izvedeno osam monodrama i tri pantomime, biće održan od 1. do 4. jula u Pozorištu Pinokio u Beogradu, najavili su organizatori.
Umetnički direktor i selektor Festivala Ivan Bekjarev rekao je na konferenciji za novinare da će na festivalu učestvovati teatri iz Rumunije, Bosne i Herecegovine, Japana, Australije, Hrvatske, Makedonije, Rusije, Slovenije, Mađarske i Srbije.
Prema njegovim rečima, prvi put od kada postoji festival, Srbija će učestvovati sa samo jednom predstavom, monodramom "Poslednja šansa" Mirjane Bobić Mojsilović u izvođenju Suzane Petričević, a razlog je to što se na festival prijavilo jako malo teatara i predstava iz Srbije.
- Na Festival se prijavilo 17 zemalja i značajan broj vrhunskih umetnika iz inostranstva, a jako malo srpskih predstava, među kojima su uglavnom prijave amatera i studenata glume sa svojim diplomskim radovima, rekao je Bekjarev.
On je istakao da je Festival uvek bio festival umetnika, profesionalaca, i to najčešće vrhunskih, mada se dešavalo da pobede i mladi glumci kojima je festival odskočna daska i dodao da na Festivalu monodrame i pantomine, uprkos tim izuzecima, uglavnom učestvuju profesionalci i vrhunski umetnici.
Ovogodišnji festival će otvoriti Radomir Putnik, a te večeri će će biti predstavljena izložba Milovana Zdravkovića "Pozorišni život Zemuna u 19. veku", i izvedena monodrama "Usamljeni Hamlet" Vila Blaja iz Australije i pantomima "Nas dvoje" Teatra Dana Purika iz Rumunije.
Drugog dana festivala će biti izvedene monodrame "Klamov rat" Petera Šerera iz Mađarske, "Lazi, ali pošteno" Boruta Veselka iz Slovenije i pantomima "Kaguja" Makotoa Inove iz Japana.
U subotu, 3. jula, u pozorištu na Terazijama će biti izvedene monodrame "Encefalogram" Makedonskog narodnog teatra u izvođenju Đorđia Jolevskog, "Zašto se muhe lijepe na 'ono'" Hrvatskog narodnog kazališta u izvođenju Mire Perić Kraljik i pantomima "Lice iza lica" u izvođenju Damira Dantesa.
Poslednjeg dana festivala biće izvedene monodrame "Začarani smrću" Vlada Demčenka iz Rusije, "Cicibela" Vlasta Knezovića iz Hrvatske i "Poslednja šansa" u izvođenju Suzane Petričević iz Beograda.
Žiri koji će odlučivati o nagradama festivala čine Ivana Dimić, Branka Pujić i Petar Zec, a kao i svake godine biće dodeljena Zlatna kolajna za najbolju monodramu, nagrada za najbolju pantomimu i nagrada publike za najbolje izvođenje.