sreda 30. jun 2010.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Muzej Cepter od 1. jula

Muzej Cepter od 1. jula

BEOGRAD - Muzej Cepter, u kojem će biti izložena stalna postavka dela srpskih i jugoslovenskih slikara druge polovine 20. veka i savremenih domaćih autora, biće otvoren 1. jula u Beogradu.
Umetnička direktorka Muzeja Cepter Ivana Simeonović Ćelić rekla je na konferenciji za novinare da stalnu postavku čine dela iz Kolekcije Cepter, koja obuhvata više od 350 slika, skulptura, crteža i drugih radova 132 autora.
- Muzej Cepter želi da bude živi organizam u kojem će se, pored stalne postavke, smenjivati izložbe, gostovati druge muzejske i galerijske institucije iz Srbije i sveta, gde će vrata biti otvorena za široku lepezu kulturnih događanja, navela je Ivana Simeonović Ćelić.
U centralnom muzejskom holu, na prizemlju, izložena su dela umetnika koji su delovali u okviru "Decembarske grupe" i "Mediale", kao i radovi nastali u duhu enformela.
Na galeriji su izložena dela koja svedoče o kontinuitetu međuratnog slikarstva, zatim radovi Petra Lubarde, kao i dela umetnika "Zadarske grupe". Taj deo izložbe čine i radovi nastali tokom osamdesetih i devedesetih godina 20. veka.
Postavka na donjem spratu posvećena je novim pojavama u enformelu i u figurativnom izrazu i istraživanjima prostornih odnosa i poetike predmeta, rekla je Ivana Simeonović Ćelić.
Prema njenim rečima, svaki autor predstavljen je s najmanje dva rada.
Petar Lubarda, Vladimir Veličković, Ljuba Popović, Olja Ivanjicki, Stojan Aralica, Jovan Bijelić, Ilija Bašičević Bosilj, Dušan Džamonja, Dušan Otašević, Milo Milunović, Zora Petrović, Lazar Vozarević, Ljubica Cuca Sokić, Kosta Bradić, Petar Omčikus, samo su neki od autora čija dela čine stalnu postavku Muzeja.
Ivana Simeonović Ćelić rekla je da će stalna postavka povremeno biti menjana i dopunjavana novim delima, prevashodno mlađih autora.
Istoričarka umetnosti Irina Subotić ocenila je da je stalna postavka Muzeja Cepter osmišljena "veoma pažljivo" i da predstavlja "celovitu sliku domaće umetnosti druge polovine 20. veka".
Muzej Cepter smešten je u zdanju koje se nalazi u Knez Mihajlovoj ulici 42, podignutom 1922. godine prema nacrtu arhitekte Dionisa Sunka.
Ukupna površina izlagačkog prostora Muzeja je oko 1.200 metara kvadratnih, a dela se čuvaju i izlažu u skladu sa savremenim muzeološkim principima, zaštićena su od nepovoljnih klimatskih uticaja i dobro obezbeđena.
Ulaz u Muzej Cepter neće se naplaćivati do jeseni.