sreda 30. januar 2013.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Film Rudareva sreća u Muzeju istorije Jugoslavije

Film Rudareva sreća u Muzeju istorije Jugoslavije

BEOGRAD - U Muzeju istorije Jugoslavije (MIJ) u okviru pratećeg programa izložbe "Jugoslavija: od početka do kraja" sutra uveče biće prikazan film iz 1929.godine "Rudareva sreća".

U "Bioskopu Jugoslavija" u 18 sati biće prikazan film reditelja i snimatelja Josipa Novaka (1902-1972) jednog od pionira jugoslovenske kinematografije. Film "Rudareva sreća" jedan od najznačajnijih i retkih sačuvanih filmova toga perioda za koji se dugo mislilo da je izgubljen, ali su stručnjaci Arhiva Kinoteke na osnovu nitratne kopije rekonstruisali novu kopiju filma.

Autor 15 reklamnih filmova od kojih je najpoznatija reklama za zubnu pastu "Sve radi osmeha" koja se može videti na izložbi u MIJ, od vlasnika rudarskog društva "Jerma" dobio je porudžbinu za reklamu ali je umesto za reklamu napisao scenario za igrani film o nastanku rudnika.

Radnja filma je zasnovana na motivima priče o blagu cara Radovana, koje se navodno nalazilo u kanjonu reke Jerme. Reditelj i scenarista Novak spojio je slike iz života rudara sa romantičnim zapletom i reklamom novootvorenog rudnika Jerma.

Publika je hrlila da gleda film zbog fame koja ga je pratila - melodramsku ljubavnu priču u radnji filma pratila je isto takva na snimanju filma.

U filmskoj priči o ljubavi mladog rudara prema ćerki vlasnika rudnika uloge su tumačili poznati beogradski glumac i reditelj Milutin Bata Nikolić, Ljubica Veljković Jovanović pod pseudonimom Anita Mir i Čedomir Penčić, naturščik koga su otkrili na mestu snimanja.

Glavni glumci su se zaljubili jedno u drugo, a pošto im je ljubomorni Milutin Bata Nikolić zapretio, oni su pobegli, a reditelj Novak je morao da završi film od materijala sa probnog snimanja.

Ulaz na projekciju filma je besplatan. Film se prikazuje sa engleskim titlovima. Pre i po završetku projekcije publ

ika će moći da poseti izložbu "Jugoslavija od početka do kraja".