nedelja 30. januar 2011.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > "Sinema komunisto" zatvorio "Sedam veličanstvenih"

"Sinema komunisto" zatvorio "Sedam veličanstvenih"

BEOGRAD - Domaćom premijerom dugometražnog dokumentarnog filma "Sinema komunisto" rediteljke Mile Turajlić u velikoj sali Centra "Sava" sinoć je završen Festival dokumentarnog filma "Sedam veličanstvenih".

Ovaj film, čija je svetska premijera bila u novembru prošle godine na festivalu IDFA u Amsterdamu, bavi se istorijom jugoslovenske kinematografije, a posredno i sudbinom zemlje koje više nema. Inače, ovo je prvi put da je u program festivala, koji se po sedmi put održava u Beogradu, uvršteno domaće ostvarenje.

Ovaj stominutni dokumentarac vodi na putovanje kroz ostatke Titove filmske industrije ispitujući uspon i pad jugoslovenske filmske iluzije, a na nedavno završenom festivalu u Trstu - "Trieste Film Festival" proglašen je za najbolji film u dokumentarnoj selekciji.

Slika o istoriji jedne zemlje i kolektivnom zadatku njene kinematografije predočena je jedinstvenom kombinacijom intervjua sa glavnim akterima, scena odabranih iz više od 300 domaćih filmova i do sada neviđenog arhivskog materijala sa snimanja.

Na premijeri su se pored rediteljke i autora filma pojavili i glavni akteri koji su pred kamerom svedočili o tom vremenu - glumac Velimir Bata Živojinović, direktor "Avala filma" Gileta Đurić i scenograf Veljko Despotović.

Pre "Sinema komunisto" prikazan je francuski film "Zanzibar muzički klub", u kome Filip Gasnije i Patris Nezan istražuju kulturu u kojoj se tradicija duga gotovo dva milenijuma prenosi muzikom.

Program festivala "Sedam veličanstvenih" od 25. janaura obuhvatio je sedam ostvarenja koja su privukla pažnju publike i kritike na svetskim festivalima u proteklih godinu dana.

Nakon zatvaranja, danas će biti ponovo prikazana tri filma iz ranijih izdanja festivala, koja su odabrana glasanjem publike - "Crno sunce", "Brojevi za snove" i "Pijanomanija".