četvrtak 29. jul 2010.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > SOKOJ: Presuda Privrednog suda ptotiv Javnog servisa

SOKOJ: Presuda Privrednog suda ptotiv Javnog servisa

BEOGRAD - Prvostepena presuda Privrednog suda u Beogradu da je Radio-televizija Srbije (RTS) u obavezi da Organizaciji muzičkih autora Srbije SOKOJ plati 136 miliona dinara i kamatu na tu sumu od 2007. godine na ime naknade za emitovanje muzičkih dela, doneta je na osnovu nalaza finansijskog veštaka, primenom tarife i zakona, izjavila je predstavnica SOKOJ-a Marija Cvijanović.
- U prethodnom periodu SOKOJ je sve učinio da do spora ne dođe. Prethodili su pregovori, ali druga strana nije htela da izmiruje i dalje svoje zakonske obaveze, kazala je Cvijanović i dodala da je ovoj presudi prethodilo donošenje presude protiv Radio Televizije Vojvodine.
- U sporu sa RTV Vojvodine, kao i sada u sporu sa javnim servisom, utvrđeno je stanje finansijskim veštačenjem, i dve odvojene sudije su donele istu presudu, u korist autora muzike, ocenila je ona.
Cvijanović je kazala da SOKOJ, kao organizacija muzičkih autora Srbije, štiti više od 9.000 domaćih autora i nosioca autorskih muzičkih prava, i na osnovu bilateralnih ugovora, zaključenih sa preko 100 organizacija za kolektivnu zaštitu autorskih muzičkih prava u svetu, štiti gotovo celokupan svetski muzički repertoar.
Kolegijuma RTS izrazio je "duboko neslaganje sa presudom sudskog veća, kojim je predsedavala sudija Natalija Pejić Kordić", prema kojoj je ta medijska kuća "osuđena da prizna kako turbo folk muzika vredi koliko i izvorna, narodna pesma ili klasična kompozicija u izvođenju Simfonijskog orkestra RTS-a".
"RTS je predložio SOKOJ-u, privatnoj instituciji koja štiti autorska prava, da se do pravednog rešenja dođe preciznim merenjem dužine trajanja muzičkog programa i podelom na muziku, na kojoj emiteri zarađuju (turbo folk) i muziku koja čuva tradiciju ili održava nivo kulture", navedeno je u saopštenju.
Time društvo i pravosuđe, ocenio je Kolegijum RTS, pokazuju koju muziku štite, a koju dodatno oporezuju.
RTS će u dokazivanju ovakvog stava ići do najviših sudskih instanci, navedeno je u saopštenju.