četvrtak 29. april 2010.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Veče violine na Kolarcu

KONCERT ISTINSKIH VIRTUOZA VRHUNAC SEZONE BEOGRADSKE FILHARMONIJE

Veče violine na Kolarcu

Na programu Stefana Milenkovića, Hagai Šahama, Itaia Šapira i Roberta Bokora pored Maurerovog Končertina za četiri violine i orkestar, biće i uvertira fantazija "Hamlet" i Treća simfonija Petra Iljiča Čajkovskog
Stefan Milenković

BEOGRAD - Britanski dirigent Nevil Mariner predvodiće koncert četvorice vrhunskih violinista Hagai Šahama, Stefana Milenkovića, Itaia Šapira i Roberta Bokora, čije muziciranje Beogradska filharmonija, sa kojom će sutra nastupati u Kolarčevoj zadužbini, najavljuje kao centralni događaj ovogodišnje sezone.
Na programu "koncerta sezone" najavljenog kao nastup "viteza i četiri musketara", pored Maurerovog Končertina za četiri violine i orkestar, biće i izvedeni uvertira fantazija "Hamlet" i Treća simfonija Petra Iljiča Čajkovskog.
Milenković (na fotografiji), Šahama, Šapira i Bokora će Koncert za četiri violine Ludviga Maurera, ili za četiri musketara, kako ga u šali zovu muzičari, izvesti sa jednim od najvećih legendi dirigovanja ser Nevilom Marinerom, nosiocem titule viteza, koju mu je 1985. godine dodelila Kraljica Elizabeta II.
Mariner se širom sveta proslavio kao osnivač i umetnički vođa orkestra Akademije Martin in d Filds (Academy of St. Martin-in-the-Fields). Iako u poznim osamdesetim godinama, intezivno putuje na turneje sa Akademijom i diriguje značajnim orkestrima širom sveta.
Reputaciju vodećeg dirigenta našeg vremena Mariner je gradio sa simfonijskim orkestrima Beča, Berlina, Pariza, Milana, Atine, Njujorka, Bostona, San Franciska i Tokija.
Široj publici poznat je kao muzički supervizor filma Miloša Formana "Amadeus", u kome je dirigovao muziku za film.
Zadivljujućim spojem savršene tehnike i izuzetno snažne muzičke ličnosti, Hagai Šaham je stekao međunarodno priznanje kao jedan od najboljih izraelskih violinista nove generacije.
Bio je poslednji učenik Ilone Feher, a školovao se i kod Eliše Kejgan, Emanuela Boroka, Arnolda Stajnharta i Kvarteta Gvarneri.
Sa kolegom, violinistom Itaijem Šapirom osnovao je Fondaciju Ilona Feher. Šaham je stalni gostujući solista sezone 2009/2010 Beogradske filharmonije.
O izraelskom violinisti Itaiju Šapiri Njujork tajms je pisao da je „toliko virtuozan da bi mogao da hoda po žici", a Fajnenšl tajms o njegovom „svilenkastom tonu i smelim bravurama".
Violinista Stefan Milenković je 2002. godine proglašen za "umetnika 20. veka" u Beogradu. Diskografija Milenkovića obuhvata četiri komercijalna izdanja za italijansku kuću Dynamic i brojna izdanja za PGP. Nedavno je postao vanredni profesor violine na univerzitetu Ilinois, dok i dalje nastavlja svoj rad u školi Džulijard u Njujorku.
Violinista Robert Bokor je sa jedanaest godina debitovao kao solista sa Beogradskom filharmonijom. Pored solo karijere, već duže vreme bavi se kamernom muzikom. Bio je i koncertmajstor Evropskih gudača, Simfonijskog orkestra iz Sen Galena a još uvek je koncertmajstor austrijskog Arpeđone kamernog orkestra. Kao strastveni pedagog, predavao je na Muzičkoj akademiji u Sen Galenu u Švajcarskoj, član je žirija na takmičenjima mladih muzičara u Švajcarskoj, a trenutno je šef gudačke katedre na tamošnjoj Kantonalnoj školi. Osim toga, bavi se i dirigovanjem, dirigujući Simfonisjkim orkestrom mladih iz Sen Galena.