utorak 28. oktobar 2008.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Od Batlera do Hitlera

U PROTEKLIH GODINU DANA IZDAVAČKA KUĆA „ALNARI“ OBJAVILA 70 NOVIH NASLOVA

Od Batlera do Hitlera

Nastavljajući tradiciju da prati moderne tokove svetske književnosti i interesovanja publike, „Alnari“ je ponudio domaćim čitaocima širok izbor svetskih bestselera

Jedan od izdavača koji se može pohvaliti kako bogatstvom i raznorodnošću svoje književne produkcije, tako i brojem objavljenih knjiga koje se sve češće pojavljuju na domaćim bestseler listama svakako je beogradski „Alnari“. Među najprodavanijim naslovima ovog izdavača u 2008. godini prva mesta zauzimaju knjige namenjeni pre svega ženskoj publici, poput romana“ Seks i grad“, Kendas Bušnel, koja se pred premijeru istoimenog filma pojavila na srpskom jeziku u veoma luksuznom izdanju. Tu su i dva naslova britanske autorke Aleksandre Poter pod nazivom“Pazi šta želiš„ i „Moj gospodin savršeni“, zatim „Zvezda mora“ Nore Roberts, roman „Raskoš“. Izuzetan uspeh kod čitalaca postigla je knjiga „Zato što te volim“, porodična drama francuskog autora Gijoma Musoa, koji se danas u svojoj domovini smatra jednim od najtalentovanijih mladih pisaca. Kako u „Alnariju“ kažu, kod naše čitalačke publike popularne su i avanture čija je radnja smeštena u egzotične, nama daleke zemlje, među kojima se izdvajaju „Dragulj Indije“ Talase Ali, „U kandžama tigra“ Džona Spida i „Jedi, moli, voli“ Elizabet Gilbert, kao i romansirana biografija Sulejmana Veličanstvenog, „Sultanov harem“.

Među najznačajnijim ostvarenjima koje je „Alnari objavio tokom ovog meseca izdvaja se naslov „Svi ljudi Reta Batlera“ Donalda Mekejga, pravo štivo za sve one koji su neizlečivo zaljubljeni u klasik „Prohujalo s vihorom“,zatim roman „Vučji totem“ kontroverznog autora Đijanga Žunga, koji je za ovu knjigu dobio na desetine književnih nagrada, među kojima je i azijski „Buker“. Roman“Dečak u prugastoj pidžami“, irskog autora Džona Bojna, priča o dečjoj nevinosti i užasima rata, dok poslednji književni podvig Normana Mejlera „Zamak u šumi“ otvara priču o Hitlerovom detinjstvu i kosmičkoj borbi između dobra i zla. Među najnovijim naslovima iz „Alnarijeve“ književne radionice je i roman „Noćna straža“ Sergeja Lukjanjenka, vrhunsko delo urbane fantastike. LJubitelje istorije i avantura ovaj izdavač obradovaće romanom „Deseti dar“, Džejn Džonson, pustolovinu zasnovanu na stvarnim pljačkanjima pirata u DžVII veku, zatim delom Majkla Krejna „Lazarev krug“, koje prati trag izgubljenih rukopisa Marka Pola. U delu „ Kralj Itake“ Glina Ajlifa, govori se o slavnom Odiseju, a u romanu „Ključ iz Rozete“ Vilijema Ditriha, o potrazi za drevnim svicima iz Egipta u doba Napoleonovih osvajanja. U „Alnarijevom“ izlogu najnovijih knjiga našla se ovih dana. LJubitelje horora obradovaće zacelo poslednji nastavak „Mračne kule“ iz kultnog serijala Stivena Kinga, dok će oni koje zanima oblast praktične psihologije uskoro biti u prilici da čitaju „Gimnastiku uma“ iz pera grupe autora i „(Ne)logičan izbor“ Dena Arijelija.