utorak 28. oktobar 2008.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Kultura - ukratko...

Kultura - ukratko...

GOSTOVANJE „DAH TEATRA“ U NEMAČKOJ

PRIČA O ČAJU

Beogradski „Dah teatar“, posle osam godina pauze, ponovo gostuje u nemačkom gradu Bielefeldu gde će se, u okviru Internacionalnog „Festivala 360?“, koji bijenalno organizuje pozorište „Theaterlabor“, predstaviti komadom „Priča o čaju“ i kraćim insertima iz ranijih predstava. Pre osam godina, „Dah teatar“ uspešno je gostovao predstavom „Dokumenti vremena“. Inače, pozorište „Theaterlabor“, koje neguje savremeni pozorišni izraz, ove godine proslavlja 25 godina uspešnog rada. Pored „Dah teatra“, do 2. novembra nastupiće i pozorišta „Cantabile 2“ iz Italije, Teatar „Krepsko“ iz Česke, Ivo Dimchev iz Bugarske, Teatar „Kana“, Teatar „A3 Kolekcjonerzy Wruszen“, Teatar „A Part“ iz Poljske....

M. B.

MIHALKOVU KUROSAVINA NAGRADA NA FESTIVALU U TOKIJU

NOVI JEZIK FILMA

TOKIO - Ruskom reditelju Nikiti Mihalkovu u Tokiju je uručena najprestižnija kinematografska nagrada Japana za doprinos filmskoj umetnosti - nagrada koja nosi ime Akira Kurosave.
Mihalkov je posle primanja nagrade u okviru 21. međunarodnog filmskog festivala u Tokiju nazvao Kurosavu najvećim svetskim rediteljem, dodajući da mu je on otkrio potpuno novi jezik filma a svetu „japanski karakter“.

„Kurosava je uspeo da istinski nacionalni film načini istinski internacionalnim“, rekao je Mihalkov.
Mihalkov je, kako navodi ruska državna novinska agencija Itar-TASS, u Japanu poznat po filmovima „Nezavršeni komad za mehanički pianino“, „Oblomov“, „Varljivo sunce“ i „Sibirski berberin“.

Festival u Japanu je završen u znaku Rusije, budući da je glavnu nagradu „Sakura gran pri“ dobio film „Lala“ reditelja Sergeja Dvorcova, zajednički projekat Rusije, Kazahstana, Nemačke, Švajcarske i Poljske.

REVIJA PREMIJERNIH FILMOVA „SINEMANIJA“

JAGMA ZA BONDOM

Jesenja revija premijernih filmova „Sinemanija“ biće održana od 29. oktobra do 5. novembra u Centru „Sava“. Kako su najavili predstavnici distributerske kuće „Tak“, organizatori revije, na jučerašnjoj konferenciji za novinare najveće interesovanje publika je pokazala za premijeru filma o tajnom agentu Džemsu Bondu, koga već drugu sezonu igra Danijel Krejg. Reč je o 22. nastavku najdugovečnije filmske franšize, koji će u Beogradu biti prikazan na zatvaranju revije, nedelju dana pre američke premijere. Među filmovima za koje je publika pokazala najveće interesovanje su novo ostvarenje Vudija Alena „LJubav u Barseloni“ (Penelope Kruz, Skarlet Johanson, Havijer Bardem), kao i „Pravično ubistvo“ sa Al Paćinom i Robertom de Nirom. „Sinemaniju“ će otvoriti film „Kraj laži“, reditelja Ridlija Skota, sa Leonradom di Kapriom i Raselom Krouom u glavnim ulogama, a premijerno će biti prikazano 17 filmova. Kozmetička kuća „Loreal“, pokrovitelj revije, najavila je iznenađenje za pripadnice lepšeg pola u publici, koje će, kako su obećali, pretvoriti u holivudske zvezde.

V. M.

PROMOCIJA 143. BROJA ČASOPISA TEATRON

ODNOS PREMA TRADICIJI

Promocija novog broja časopisa Teatron biće održana sutra uveče od 19 časova u Muzeju pozorišne umetnosti Srbije. U novom, 143. izdanju, tema broja je „Novi odnos prema tradiciji“, u okviru koje se nalaze tri, na prvi pogled različita teksta, troje svakako najuglednijih evropskih, ako ne i svetskih, teoretičara pozorišta i drame - Patrisa Pavisa, Hans-Tis Lemana i Valentine Valentini, koji tvore neku vrstu bahtinovskog višeglasja, o tome kako i kojim sredstvima savremeni teatar i umetničke prakse bliske njemu, preispituju svoj odnos prema klasičnom nasleđu i sopstvenoj, teatarskoj tradiciji.

M. B.

VEČERAS U ATELJEU 212

PREMIJERA

BEOGRAD - Predstava „Šuma blista“, po tekstu Milene Marković i u režiji Tomija Janežića, biće premijerno izvedena večeras od 20 časova na Velikoj sceni Ateljea 212. Glavne uloge tumače Jasna Đuričić, Boris Isaković, Đuza Stojiljković, Srđan Timarov, a u podeli su i Anđela Stamenković, Sofija Juričan, Suzana Lukić, Milena Predić, Nenad Ćirić... Zanimljivo je da će ulogu poslovođe u alternaciji „deliti“ slovenački šansonjer Lado Leskovar i naš poznati pevač narodne muzike Predrag - Cune Gojković. Prva repriza biće održana u petak, 31. oktobra.

M. B.