petak 28. maj 2010.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Ovidijeve "Metamorfoze" premijerno 9. juna u JDP-u

Ovidijeve "Metamorfoze" premijerno 9. juna u JDP-u

BEOGRAD - Predstava "Metamorfoze" u režiji Aleksandra Popovskog premijerno će biti izvedena 9. juna na Velikoj sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta (JDP) u Beogradu.
Tekst za predstavu "Metamorfoze" napisali su prema istoimenom delu rimskog pesnika Ovidija reditelj Aleksandar Popovski i dramaturg Jelena Mijović, saopšteno je iz JDP-a.
Publije Ovidije Nazon jedan je od najvećih rimskih pesnika Avgustovog doba. Glavne teme njegovih dela su ljubav, ostavljene žene i mitološki preobražaji.
"Metamorfoze" su Ovidijevo najznačajnije delo, u kojem je pesnik obradio niz mitova na temu preobražaja pojava, događaja ili pojmova.
Likovi Ovidijevih "Metamorfoza" su polubogovi, junaci, heroji ili obični ljudi, a sve što im se događa pesnik pripoveda stilom koji je ispunjen fantastikom. Mitovi su pretežno grčki, a u poslednje dve knjige ima i nekoliko italskih i rimskih mitova.
Ovidijeva poezija, na koju su se ugledali mnogi pisci kasne antike i srednjeg veka, veoma je uticala na evropsku umetnost i književnost.
U predstavi igraju: Nebojša Glogovac (na fotografiji), Tamara Vučković, Nikola Đuričko, Jelena Đokić, Goran Šušljik, Nada Šargin, Radovan Vujović, Marija Vicković, Dalija Aćin, Luka Lukić, Ana Dubljević i Darko Bursać.