petak 28. maj 2010.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Lazaru Ristovskom nagrada "Sergej Bondarčuk"

Lazaru Ristovskom nagrada "Sergej Bondarčuk"

MOSKVA - Glumac Lazar Ristovski dobio je nagradu "Sergej Bondarčuk" za izuzetan doprinos svetskoj kinematografiji koju dodeljuju organizatori Međunarodnog filmskog festivala "Zlatni vitez" u Moskvi.
Nagrada koja nosi ime uglednog ruskog reditelja Ristovskom je dodeljena na otvaranju festivala "Zlatni vitez" u moskovskom Domu kino.
Ristovski je igrao u 50 filmova i 3.000 pozorišnih predstava, a svojim dugogodišnjim učešćem na moskovskom festivalu dao je veliki doprinos toj manifestaciji, naveli su organizatori.
Ristovski je primajući priznanje izjavio da je nagrada "Sergej Bondarčuk" izuzetno vredna i za same Ruse, a za umetnike iz Srbije još vrednija.
- Možda bih mogao da kažem da mi je to najveća nagrada koju sam dobio u životu, rekao je Ristovski.
Dodao je, međutim, da se takvim nagradama u Srbiji ne pridaje veliki značaj, izrazivši nadu da će se ta situacija promeniti.
- Reč je o festivalu duhovnosti, festivalu pravoslavlja, ali to nije samo festival pravoslavnih zemalja. To je svetski festival, na kojem su dobijali nagrade veliki umetnici svetskog filma, i on ima veliku budućnost", ocenio je Ristovski.
Međunarodni filmski festival u Moskvi, koji se ove godine održava po 19. put, trajaće do 10. juna, a na njemu će biti prikazani kratki i dugometražni dokumentarni, animirani, dečji i igrani filmovi.
Među autorima, u različitim kategorijama, više od deset je iz Srbije, a među njima su Srđan Dragojević, Ivana Žigon, Mihajlo Sekulić, Milun Vučinić, Milan Milosavljević, Anita Panić, Milan Špiček i drugi.