sreda 28. april 2010.
RSS
• Kultura •
Početna > Kultura > Sterijino pozorje s duplo manje para

UPRKOS "KRIZNOM BUDŽETU" FESTIVALA, ZANIMLJIV POZORIŠNI PROGRAM

Sterijino pozorje s duplo manje para

Obim programa je znatno smanjen u odnosu na lanjski, ali će publika za 10 festivalskih dana videti 12 kvalitetnih predstava u glavnom programu, od kojih su tri iz inostranstva

NOVI SAD - Predstojeće 55. Sterijino pozorje, najavljeno za period od 26. maja do 4. juna, biće ostvareno s budžetom od oko 25 miliona dinara, što je dvostruko manji iznos od prošlogodišnjeg, ali će, uprkos finansijskim teškoćama, to biti zanimljiv i kvalitetan pozorišni festival, izjavio je vršilac dužnosti direktora Pozorja Milivoje Mlađenović.
Skoro polovina tog novca obezbeđena je od Grada Novog Sada, šest miliona dinara dala je pokrajina, pet miliona republika, a ostatak će biti namiren iz rezerve Pozorja i od sponzora festivala, precizirao je Mlađenović na konferenciji za novinare.
Zbog takvog "kriznog budžeta", znatno je smanjen obim programa Pozorja u odnosu na lanjski, ali će publika za 10 festivalskih dana videti 12 veoma kvalitetnih predstava u glavnom programu, od kojih su tri iz inostranstva, pet u međunarodnoj selekciji "Drugovi", kao i bogat prateći program, rekao je Mlađenović.
Moto festivala biće stihovi Jovana Sterije Popovića "Telo nam ništa, um takođe ništa", koji odgovaraju "današnjem stanju ljudske moći" naspram potrošačkog društva, katastrofalne ekonomije, pojava nasilja, korupcije i drugih sila koje nas vrebaju.
Te Sterijine reči, koje su u suštini zajednički sadržalac predstava 55. Pozorja, jesu istovremeno "opomena i uteha, uteha moralnom čoveku da sačuva i um i telo", istakao je Mlađenović.
Festival će svečano biti otvoren 26. maja u Srpskom narodnom pozorištu (SNP), a veče ranije u istoj dvorani će, kao prolog Pozorja, Gradsko pozorište"Kodžaeli" iz Turske izvesti predstavu "Derviš i smrt" u režiji Nurulaha Tindžera, čime će se Pozorje pridružiti obeležavanju 100. godišnjice rođenja Meše Selimovića.
Izvršni direktor Sterijinog pozorja Miroslav Radonjić je napomenuo da će ulaznice, čija je rezervacija već počela, moći da se kupe na Blagajni SNP-a po jedinstvenoj ceni od 700 dinara za svaku predstavu, dok će za "Kosu", koja će biti izvedena na otvaranju, karte koštati 1.200 i 1.000 dinara.